Autor Wątek: Jaka wędka do ciężkiej metody?  (Przeczytany 1401 razy)

Offline Kamil123321

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Jaka wędka do ciężkiej metody?
« dnia: 20.12.2017, 21:45 »
Witam, chciałbym się was poradzić jaki zestaw kupić do ciężkiej metody. Chodzi mi o kołowrotek, wędkę i żyłkę. Będę łowił tylko i wyłącznie na komercjach. Zestaw jaki będę używał to podajnik ESP large, x-large z pva z nastawieniem na większego karpia amura. Jeśli chodzi o cenę, to chciałbym wydać około 450zł na 1 zestaw + żyłka. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam :) :)

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jaka wędka do ciężkiej metody?
« Odpowiedź #1 dnia: 20.12.2017, 23:06 »
Kamil.
Ja posiadam zestaw Mikado Black Stone Commercial Method Feeder up 55 g+Daiwa Ninja 4012A (zmieścisz się w budżecie) i na zlocie byłem bardzo zadowolony. Jesiotry koło 4-5 kg nie robiły na nim mega wrażenia. Nawet wpadł karpik 5,5kg. Mi zestawik przypasował (łowiłem podajnikiem 40gr+mix). Jeżeli chodzi o kijek to z tego co się orientuję, dostępna jest też wersja do 70gr.
Jeżeli myślisz o jeszcze cięższym feederze to pomyśl o Trabucco (chłopaki poradzą jaki), a kręcioł (Daiwa Ninja) spełni Twe oczekiwania :)
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline Kamil123321

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 21.12.2017, 00:37 »
Chodziło mi bardziej o "ciężko metoda" na większa rybę około 10 kg. Chcę łowić koszykami ESP large, x-large z torebkami pva.

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #3 dnia: 21.12.2017, 06:25 »
Hmm zastanawia mnie czy w ogóle kije do methody są z przeznaczeniem na ryby 10+?

Bo na zachodzie z tego co widać na filmach Luka czy Dawida (z kanalu Jedziemy na ryby) to raczej takie ryby niewystępują (albo bardzo rzadko) w wodach komercyjnych czy klubowych. Przeważają głównie liny, karasie, leszcze, no i karpie do 5 kg, i pod takie ryby w większości produkowany jest sprzęt "do metody".

W twoim przypadku wg mnie w grę wchodzi feeder rzeczny. Ja rzecznych wędek nie posiadam, ale pewnie ktoś doradzi.

Powodzenia
Pozdrawiam Sławek <><

PB: Jesiotr 110 cm, Karp 80 cm, Leszcz 55 cm, Lin 40 cm, Płoć 30 cm, Karaś 38 cm, Okoń 33 cm, Szczupak 67 cm, Węgorz 70 cm, Jaź 50 cm.