Autor Wątek: Jaki kołowrotek wybrać do dalekich rzutów?  (Przeczytany 17644 razy)

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jaki kołowrotek wybrać do dalekich rzutów?
« Odpowiedź #15 dnia: 23.12.2017, 00:49 »
Sam do dwóch feederów long distance posiadam dwa kołowrotki:

Browning Black Magic Feeder BF 650

Spro Dome Gabor Team Feeder

Browning ma ~460 gramów i jest wyraźnie lżejszy od SRRO ~600 gramów.
Jednak przełożenie 5,5 : 1 i krótka korbka w browningu powoduje wyraźne wyczuwalną różnice mocy w porównaniu z SPRO. Czuć to nawet na podajnikach 28 gram guru. Nie wiem czy z tym Black Viper nie będzie podobnie bo to bliźniacza konstrukcja i znowu ma 5,5 : 1.
Obydwa mają nawiniętą plecionkę 0,10 i nie ma żadnych problemów.
Browning już nie produkuje tego modelu jego następca to Black viper Mk 850 fd oraz model taki sam z wolnym biegiem
Mam bez wolnego biegu przy kiju 4,2 i lata elegancko
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 23.12.2017, 10:53 »
Czesiek, a jeżeli byśmy szukali kręcioła pdo plećkę, to ten Aero 4000 nie da rady? Powiedzmy, że ciężarem maksymalnym będzie koszyk 50-60 gramów z zanętą...

Sam mam dylemat, czy do plecionki lepiej jest użyć rozmiaru 4000 czy większego, z dobrym podkładem z żyłki. Ten kręcioł co zaproponowałeś jest drogi jak diabeł :) Co być polecił po mniejszych pieniądzach? :)

Aero Feeder/Match czy Spin cierpią niedostatki mocy, wiele osób boleśnie się o tym przekonało. Spinn (już nieprodukowany) wypadał i tak najlepiej z uwagi na niższe przełożenie. Dadzą sobie radę, ale przez pewien czas i raczej komfortowo nie będzie. Aero były też dostępne z węglowym korpusem, kutą na zimno przekładnią i wkręcaną bezpośrednio korbką, nad nimi można się zastanawiać, kosztują jednak też sporo...
Baitrunner Aero 4000 FA być może by się nadał, chociaż wydaje mi się, że też będzie cierpiał. Plusem może być szpula, która ma średnicę większą o ok 30%( w stosunku do standardowej wielkości 4000).

Spro Team Feeder na pewno sobie poradzi z takimi zadaniami, jest już jednak spory młynek, zarówno gabarytowo jak i wagowo.

Z ciekawych, a niespecjalnie drogich pozycji, przychodzi mi do głowy jeszcze Cresta EXT Feeder. Większa i mocniejsza niż seria Match&Feeder, oparta o te same rozwiązania, z dużą średnicą szpuli, a niezbyt wysokim przełożeniem. Jeśli się trafi fajny egzemplarz, to długo pośmiga ;)

Luk Shimano Aero Baitrunner na takie dystanse stanowczo odradzam. Oczywiście "da radę", ale przy twojej częstotliwości łowienia zajedziesz go w góra dwa sezony. Ja wybrałem Browninga Black Viper MK 850 FD. Zwróć uwagę również na głębokość szpuli. Z głębokiej na pewno nie będzie fajnie latało ze względu na to, że plecionka lubi się "kleszczyć".

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #17 dnia: 23.12.2017, 11:03 »
Hm, kręcioł kosztuje 128 funtów, jednak to spory wydatek na dwa kije... :)  Znajomy ma te Browningi i rzucałem nimi, klasa. Tak jednak myślę, czy wiedząc, ze przy plećce schodzimy z ciężarem, więc koszyk jakiś odległościowy ma z 50 gramów, potrzeba aż takiej maszynki? Co innego łowienie na rzekach w nurcie, jednak tutaj nie powinno być aż takich oporów. Szczerze przyznam, że bardziej interesuje mnie coś w cenie 120 funtów za dwa kołowrotki, może ciut więcej :D

Na rzekę zostawiam sobie Cross Casty, tam będzie żyłka i to gruba. Zastanawiam się też, czy tradycyjny kołowrotek 6000 (np. jakis Baitrunner) nie zarzuci wystarczająco daleko, może niepotrzebne są takie kombinacje?
Lucjan

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 23.12.2017, 11:12 »
Hm, kręcioł kosztuje 128 funtów, jednak to spory wydatek na dwa kije... :)  Znajomy ma te Browningi i rzucałem nimi, klasa. Tak jednak myślę, czy wiedząc, ze przy plećce schodzimy z ciężarem, więc koszyk jakiś odległościowy ma z 50 gramów, potrzeba aż takiej maszynki? Co innego łowienie na rzekach w nurcie, jednak tutaj nie powinno być aż takich oporów. Szczerze przyznam, że bardziej interesuje mnie coś w cenie 120 funtów za dwa kołowrotki, może ciut więcej :D

Na rzekę zostawiam sobie Cross Casty, tam będzie żyłka i to gruba. Zastanawiam się też, czy tradycyjny kołowrotek 6000 (np. jakis Baitrunner) nie zarzuci wystarczająco daleko, może niepotrzebne są takie kombinacje?
Dla mnie to uniwersalna maszyna na Odrę i na dalekie dystanse. Tak więc mam dwa w jednym :) Myślę, że powinieneś szukać kołowrotka ze sporym nawinięciem minimum 90 cm i płytkiej szpuli. Łowiłem pewien czas Shimano Aero na dalekim dystansie to, aż mnie ręka bolała tak się nazwijałem :)

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #20 dnia: 23.12.2017, 16:20 »

Offline Buba

• Ekspert
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 23.12.2017, 16:35 »
A może  http://www.fishing-test.pl/inne/38-inne/299-nowe-koowrotki-browning-black-magic
Szpula LC, waga 430g, WB.

Niestety mocno skręca żyłkę :(

Łowię nim pół sezonu, na szpuli mam strzałówkę 0,25 i plecionkę 0,13 i nie widzę takiego problemu, być może z żyłką coś się robi.

Offline bmfishing

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
    • bmfishing the power of angling
« Odpowiedź #22 dnia: 23.12.2017, 19:53 »
Czy ktoś z kolegów używa tego kręciołka do feedera? Jeżeli tak proszę o opinie.
https://sklep.gorek-gliny.pl/?1247,kolowrotek-mivardi-daemon-4000
The power of angling

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 23.12.2017, 20:11 »
Czy ktoś z kolegów używa tego kręciołka do feedera? Jeżeli tak proszę o opinie.
https://sklep.gorek-gliny.pl/?1247,kolowrotek-mivardi-daemon-4000

Spro Veneto = Sensas Luxor = Maver Enigma = Mivardi Deamon = Traper Expert Match
Pewnie też jeszcze kilka innych...

Niektóre osoby chwalą, niektóre nie.
Ja nie jestem przekonany do tej konstrukcji i osobiście "jestem na nie".
Na spławik jeszcze, ale do cięższego łowienia nie widzę tej maszyny- za słaba napędowo. Rozbierałem to ze 2 razy. Wykonanie jest przyzwoite i nawet smaru nie żałowano.
Proporcja trybików w stosunku do szpuli i rotora jest mocno zachwiana, co widać już na pierwszy rzut oka. Na tej podstawie można wysnuwać pewne wnioski ;)
Czesiek

Offline bmfishing

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 23.12.2017, 20:17 »
Ja mam obecnie Aero Feeder i rzeczywiście do lekkiego łowienia jest ok ale zastosować go do feedera 150 g i koszyczków 60 g to już tylko kwestia czasu aż sie coś posypie w nim.
The power of angling

Offline bmfishing

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 23.12.2017, 20:18 »
Mam tez starego 12 lateniego DAM Quick i macham nim te 12 lat i nic sie nie sypie. Jak teraz wyglądają ich kręciołki widziałem ostatnio że maja jakąś propozycję.
The power of angling

Offline arturro

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 24.12.2017, 15:46 »
Dziękuję za rady. Pomogły w podjęciu decyzji. Wybrałem browning'a :)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #27 dnia: 28.12.2017, 15:21 »
A może  http://www.fishing-test.pl/inne/38-inne/299-nowe-koowrotki-browning-black-magic
Szpula LC, waga 430g, WB.

Niestety mocno skręca żyłkę :(

Łowię nim pół sezonu, na szpuli mam strzałówkę 0,25 i plecionkę 0,13 i nie widzę takiego problemu, być może z żyłką coś się robi.
żyłkę 2 razy wymieniałem w tym sezonie, bo myślałem, że to jej wina. Nic to nie dało.
 A łowisz na dużych odległościach? Ja na 60-70m

Offline marian190975

• Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 28.12.2017, 19:13 »
Żeby nie zakładać nowego wątku, mam ponowną prośbę do kolegów o pomoc. Kupiłem wędkę Trabucco Sygnum TXL Long Distance Feeder 420 - 130gr , waga 315 gr, szukam kołowrotka do tego kija.  Założyłem do niego  kołowrotek BROWNING FORCE FEEDER EXTREME FD 860 waga 530 gr, wykonałem kilkanaście rzutów ciężarkiem 60 - 80 gr na gruncie, podczas zwijania czułem zmęczenie  przedramienia prawej reki od trzymania wędki. Drugi kołowrotek jaki założyłem to Dragon Mega Baits Black Shadow FR 735i waga 333 gr, zmęczenia ręki nie czułem, ale nie wiem czy ten kołowrotek nie jest za mały, czy ogólnie wytrzyma ściąganie zestawu, zamierzam łowić na ok. 80-100 m. Jaki kołowrotek wybrać do tej wędki, chodzi mi przede wszystkim o wagę.

Offline ju-rek

• Reputacja: 65
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 28.12.2017, 19:29 »
wykonałem kilkanaście rzutów ciężarkiem 60 - 80 gr na gruncie

Jakie odległości osiągałeś tym wędziskiem i browningiem?