Autor Wątek: Feeder do 300 zł  (Przeczytany 9330 razy)

Offline radek8

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: method feeder
Feeder do 300 zł
« dnia: 23.12.2017, 23:55 »
Witajcie.
Podobnie jak karpiówki, poszukuję też feedera i tu koniecznie o akcji progresywnej. Mój budżet to 300zł, ale nie wykluczam, że jestem w stanie parę groszy dołożyć (ok 50-70zł). Wszystko zależy od tego, co znajdę.
Czytałem trochę o Flagmanie, czytałem i o Prestonie, ale szukam dalej, bo półka cenowa 400+ dla mnie to już za dużo jak na moje wędkowanie (niestety nie mam tyle czasu na ryby, ile chciałbym mieć).
Co możecie polecić???
Będę na Rybaomanii, więc w miarę możliwości polecone przez was kije pomacam i wybiorę coś, co mi leży :)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Feeder do 300 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 23.12.2017, 23:57 »
Odwiedź stoisko Sangera. Tam znajdziesz czego szukasz.
Arek

Offline Miras

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #2 dnia: 24.12.2017, 00:59 »
Joł!
Nie określiłeś długości wędki, metody (feeder klasyczny, metoda, bomb). Kilka propozycji poniżej. Raczej delikatne wędki 3,30m. Lekkie, dobry stosunek jakości do ceny, szczególnie w przypadku Daiwy.

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/20594-korum-feeder-rod-3-czesciowy-11ft-45g.html
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa-oferta-szkocka/20989-daiwa-ninja-feeder-335m-40g.html
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/garbolino/21767-garbolino-challenger-feeder-330-20-75g.html

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #3 dnia: 24.12.2017, 07:28 »
Oho :) Radzio się zbroi! Coś czuję, że na następnym zlocie będzie się działo :P

Sądzę, że najbardziej uniwersalny jest kijek 3,3m.
Możesz jak najbardziej poszukać w Korumie, w Trabucco, a nawet w Daiwie.
Do Trabucco osobiście mam mieszane uczucia i mnie nieco odrzuciły, nie znaczy to, że są to kije złe, po prostu dopasować sobie wędkę, to nie takie proste zadanie ;) Wielbiciele marki polecą Ci zapewne konkretne modele.
Dla Daiwy mam uznanie, bo nawet tak budżetowe kijaszki jak Carp Feeder są naprawdę dobrze wykonane i mają elegancką pracę. Budżet powinien to wytrzymać i możesz pokusić się o Windcast Method Feeder 3,3m. Sam mam i używam nadal, pomimo tego, że posiadam inne wędziska, teoretycznie "lepsze". Daje nieziemską frajdę i pracuje naprawdę głęboko. Radzi sobie nawet z większymi rybami, chociaż nie jest do takowych stworzony. Emocje sięgają zenitu przy takich holach. Wędka może Cię jednak odrzucić, bo jest nieco specyficzna przy rzutach, rzuty zbyt odległe też nie będą. Wyważenie kija, jakość wykonania, waga wędki i osprzęt- naprawdę dobrej jakości. Na forum jest recenzja, możesz się wczytać.
Czesiek

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24.12.2017, 08:58 »
Ja sądzę że ten Matrix ma bardzo dobre parametry. Cena moim zdaniem bardzo okazyjna. CW bardzo przydatne i uniwersalne. Jak dla mnie to kij już że znana i licząca się marka. Oczywiście zawsze będę za Korumami ale może warto przyglądnąć się tej ofercie
https://baitbox.pl/matrix-wedka-method-master-feeder-10ft-20-50g-wyprzedaz-p-5232.html

Offline radek8

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 26.12.2017, 18:42 »
Witajcie po latach :P
Konkretnie myślałem o feederze długości 3,3m (mam 3,6m ale wolę krótsze wędzisko). Odległość, na której chcę łowić to max 50-60m (o wiele częściej na krótszych dystansach będę łowił) i podajnikami max 40gr+zanęta. Myślę, że najczęściej kij będzie mi służył pod metodę, ale nie wykluczam, że czasem chciałbym go używać pod tradycyjny koszyk.
Patrzyłem na Flagmany i wpadł i w oko ten:
http://glinywedkarskie.pl/shop/feedery/619-flagman-squadronpro-carp-feeder.html

Czekam na wasze opinie i propozycje :)

Offline Ania

• Ekspert
  • Reputacja: 223
  • Trotka Warszawa
« Odpowiedź #6 dnia: 26.12.2017, 19:17 »
Cześć Radek!
Całkiem niedawno sama poszukiwałam kijka pod feeder i metodę w podobnym budżecie. Przetrząsnęłam cały internet plus targi w Lublinie i wybór padł na Trabucco Selector XS Commercial dł. 3,30 wyrzut do 75 gram - https://sklepdrapieznik.pl/sklep/trabucco/17904-trabucco-selektor-xs-commercial-33-75g.html
 Na sucho: prezencja na plus, miło leży w dłoniach, przyjemna wędka.  Akcja to typowy progres, zapas mocy też posiada, ale konkrety dopiero po testach nad wodą, a takich jeszcze nie dokonałam, jednak po wstępnych oględzinach jestem zadowolona. Kijek będzie łowił głównie na komercjach, między 1,5 a 8 kg, dystans do 60 metrów. Chcę się nim pobawić, pocieszyć rybą i holem, mam nadzieje, że się sprawdzi :) Będzie współpracował z kręciołkiem Daiwa Ninja 4000 (ten z głębszą szuplą).

Inne równie interesujące opcje:

1. https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/16439-daiwa-black-widow-feeder-330-100g.html - tutaj już nieco większy wyrzut oraz zapas mocy, ale nie traci na delikatności.

2. https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-drennan/14639-drennan-red-range-11ft-carp-feeder.html - mocno się nad nim zastanawiałam, chyba będzie następny w kolejce :)

3. https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-drennan/14641-drennan-red-range-11ft-method-feeder.html - najmocniejszy z proponowanych wyżej

4. https://www.fish24.pl/mikado-black-stone-commercial-method-feeder-3-0m-55gr-waa512-300-5069.html - zbiera całkiem przyzwoite opinie, cenowo też, mógłbyś dołożyć resztę do kołowrotka, albo na przyszłe zakupy.

Takie propozycje ode mnie, z tego co ja rozważałam podczas zakupu dla siebie - jest jeszcze UV od mikado oraz wędki Nevisa Carp Feeder  - jednak mają one już sporawy zapas mocy i można sobie pozwolić na siłowe hole.

Pozdrowionka! :)
Ania

Offline radek8

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 26.12.2017, 19:35 »
Dzięki Aniu za Twoje propozycje :)
Co do Mikado BS Commercial Method Feeder 55gr to miałem okazję się nim pobawić na zlocie w kompozycji z Daiwa Ninja 4012a i jest to naprawdę fajny kijek, ale jak już bym brał to ten w wersji 75gr :)
Ogólnie bardzo mi się ten kręcioł podoba i o nim myślałem, ale w jakimś wątku Czesiu wspominał o problemach z pinionem (?) w tegorocznych Daiwach.
Fajny ten Trabucco Selektor i z wyglądu i z opisu - muszę poszukać recenzji i jakiś filmików o nim, a najlepiej pomacać, choć nie wykluczam, że zdam się na wasze doświadczenia.

Offline Ania

• Ekspert
  • Reputacja: 223
  • Trotka Warszawa
« Odpowiedź #8 dnia: 26.12.2017, 20:10 »
Tak, to prawda, kręciołki Daiwy mają kłopot z pionem, który po pewnym czasie się ściera, pojawiają się opiłki, wszystko to wchodzi w smar...z tego co wiem ciężko znaleźć model, który nie ma tej wady (chyba, że te z wysokiej półki) jednak zaryzykowałam z tym kołowrotkiem, zobaczymy jak będzie, łowię weekendowo, może tak szybko się nie rozleci, póki co pracuje bardzo przyjemnie, jest masełko :) Rozważałam też model Legalis.  Nie mam zbytnio szerokiej wiedzy, ani doświadczenia, ale może moje przykłady przyczynią się do trafnego wyboru - poniżej praca selektora:

Pozdrowionka!
Ania

Offline radek8

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 26.12.2017, 20:16 »
Tak, to prawda, kręciołki Daiwy mają kłopot z pionem, który po pewnym czasie się ściera, pojawiają się opiłki, wszystko to wchodzi w smar...z tego co wiem ciężko znaleźć model, który nie ma tej wady (chyba, że te z wysokiej półki) jednak zaryzykowałam z tym kołowrotkiem, zobaczymy jak będzie, łowię weekendowo, może tak szybko się nie rozleci, póki co pracuje bardzo przyjemnie, jest masełko :) Rozważałam też model Legalis.  Nie mam zbytnio szerokiej wiedzy, ani doświadczenia, ale może moje przykłady przyczynią się do trafnego wyboru - poniżej praca selektora:

Pozdrowionka!

:thumbup: widziałem ten filmik Aniu :) Szukałem jeszcze innych znad wody i dosyć ciężko znaleźć :P Kuzyn ma tą Daiwe co pisałem i nie narzeka, ale to dopiero sezon. Zobaczymy co będzie dalej...

Offline radek8

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 29.12.2017, 21:05 »
Odświeżam nieco mój temat :P
Jakieś jeszcze propozycje?
A może opinie odnośnie wymienionych już kijków?

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 30.12.2017, 07:12 »
Daiwa Harrier
1  szkocka produkcja
2  super cena
3  dobra jakośc
4  sprawdzony na komercji i rzece
5  polecam 3.60 cw do 100gr
Staś
Klasyczny Feeder

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #12 dnia: 30.12.2017, 07:51 »
Zobacz jeszcze na MS Range. Mają fajne kije.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 30.12.2017, 18:09 »
Witajcie.
Podobnie jak karpiówki, poszukuję też feedera i tu koniecznie o akcji progresywnej. Mój budżet to 300zł, ale nie wykluczam, że jestem w stanie parę groszy dołożyć (ok 50-70zł). Wszystko zależy od tego, co znajdę.
Czytałem trochę o Flagmanie, czytałem i o Prestonie, ale szukam dalej, bo półka cenowa 400+ dla mnie to już za dużo jak na moje wędkowanie (niestety nie mam tyle czasu na ryby, ile chciałbym mieć).
Co możecie polecić???
Będę na Rybaomanii, więc w miarę możliwości polecone przez was kije pomacam i wybiorę coś, co mi leży :)

Polecę Ci trzy kijki zaczynając od najdroższego:
1. Daiwa Windcast Method Feeder 3,30 - bardzo leciutka, wyposażona w trzy szczytówki w cenie ok 350zł
2. Delphin Opium Feeder 3,30 lub 3,60 (ja mam ten drugi), waży mniej niż Daiwa, też ma 3 szczytówki w cenie ok 300zł
3. Jaxon Genesis Pro Method Feeder 3,30, waży 220g, ma chyba (nie pamiętam A nie chce mi się iść na strych:) trzy szczytówki i mieści się w cenie ok 200zł.

Ostatni kijek to może tu herezja ale wg mnie jest po prostu dobrym kijem. I wbrew pozorom nie gorszym od markowych, a rzekłbym że i od wielu lepszym ale to moja opinia :)
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 30.12.2017, 18:15 »
Jeśli miałbym wybierać między tymi co Ci poleciłem to Daiwa na równi z Delphinem, choć Delphin ma większy zapas mocy.
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀