Autor Wątek: Czym jeździmy na ryby?  (Przeczytany 193566 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 348
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Czym jeździmy na ryby?
« Odpowiedź #720 dnia: 23.01.2026, 16:13 »
Nowe wozidło i na ryby i wszędzie.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 351
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #721 dnia: 24.01.2026, 07:48 »
Landka zmieniłeś? Bardzo ładny, podobają mi się bardzo  te modele :thumbup:

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 348
« Odpowiedź #722 dnia: 24.01.2026, 13:16 »
Landka zmieniłeś? Bardzo ładny, podobają mi się bardzo  te modele :thumbup:
Evoque idzie na sprzedaż.
Też mi się podobają, zawsze chciałem Mercedesa i w końcu się spełniło.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #723 dnia: 24.01.2026, 16:26 »
Evoque idzie na sprzedaż.
Też mi się podobają, zawsze chciałem Mercedesa i w końcu się spełniło.
Niech się sprawuje :thumbup: Mnie kusi przetestowanie chińskiej motoryzacji, a właściwie zakup Chery Tiggo 9, muszę umówić się na jazdę próbną, bo mam klienta co w listopadzie 8 wziął i zachwycony.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 416
  • Rafał
« Odpowiedź #724 dnia: Dzisiaj o 09:12 »
Mnie kusi przetestowanie chińskiej motoryzacji, a właściwie zakup Chery Tiggo 9, muszę umówić się na jazdę próbną, bo mam klienta co w listopadzie 8 wziął i zachwycony.

Ty se lepiej poczytaj grupy aut z Temu na FB, BYD, Cherry, MG, Omoda, Baic i te inne pingpongi, chyba że faktycznie chcesz być betatesterem wyrobów samochodopodobnych i betatesterem miejsc serwisowopobobnych do ASO normalnych marek.
Dzierżno uzależnia

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #725 dnia: Dzisiaj o 09:46 »
Ty se lepiej poczytaj grupy aut z Temu na FB, BYD, Cherry, MG, Omoda, Baic i te inne pingpongi, chyba że faktycznie chcesz być betatesterem wyrobów samochodopodobnych i betatesterem miejsc serwisowopobobnych do ASO normalnych marek.
Spokojnie, Chery to nie jest krzak, firma młoda bo 30 lat na rynku, a mają sprzedaż prawie 3mln aut rocznie, gdzie VW ma niecałe 10 mln. To nie są wydumki, tylko kompletne auta w nowoczesnej technologii, z dobrze zestawionym value for money na rynek EU, by wejść na niego. I poczytać mogę, ale konkretne posty, porównania, zestawienia, a nie pokrzykiwania fanbojów fałweja czy ałdi, jak to na wielu grupach jest. Poza tym ja z samochodami nie zawieram związku małżeńskiego, nie podoba się lub się znudził, to sprzedaję i tyle.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2289
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #726 dnia: Dzisiaj o 10:02 »
Nie wchodziłem nigdy w temat, ale znajomy z UEA podsyłał mi oferty, jak to u nich wygląda. Chińskie firmy oferują gwarancję na 10 lat lub milion kilometrów.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #727 dnia: Dzisiaj o 10:30 »
Nie wchodziłem nigdy w temat, ale znajomy z UEA podsyłał mi oferty, jak to u nich wygląda. Chińskie firmy oferują gwarancję na 10 lat lub milion kilometrów.
Gwarancja mechaniczna
 7 lat/150 000 km lub 3 lata bez limitu kilometrów
* w zależności od tego, co nastąpi wcześniej

Akumulator, silnik i elektroniczny układ
sterowania: 8 lat lub 160 000 km
* w zależności od tego, co nastąpi wcześniej

Specjalna ochrona
Gwarancja na lakier: 3 lata
Gwarancja na perforację / korozję: 12 lat

Gwarancja na części zamienne
2 lata (nielimitowany przebieg)

Biorąc pod uwagę jakiś leasing na 3-5 lat, 5.4/100km, 428KM, 4 koła napęd, full wypas, extra wyciszenie i super testy zderzeniowe, extra hybrydę gdzie moża 140 kilometrów zrobić na samym prądzie, bez ograniczenia prędkości jak w znanych nam hybrydach, czyli przy panelach PV i jeździe do roboty raz w tyg ładowanie z gniazdka pod wiatą, ponad 1000km zasięgu na zbiorniku jak chce się jechać na wakacje, dość mocno do mnie przemawia to auto. A z racji roboty spotykam się np z marką premium, gdzie właściciel wydał 650 tys, a jeździ zastępczakiem od 3 miesięcy, bo ASO nie potrafi ogarnąć auta. To tak w ramach nawiązania do "uznanych marek i ich wartościowych ASO". Rynek motoryzacyjny się zmienił w ostatnim czasie dość mocno, skoro wymuszone zostały EV i im podobne, a VW nie ogarnął właściwie kuwety zostając mocno w tyle, to nie ma co patrzeć i tęsknić za znaczkiem, bo to nic w tym momencie już nie znaczy, jakość poszła na psy, księgowi zrobili robotę, czasami w uznanej marce siedzi więcej chińszczyzny niż w chińczyku (a Ci szybko się nauczyli produkując dla dużych koncernów części i wyciągnęli z tego wnioski budując można powiedzieć wręcz imponujące pojazdy). Nie wiem czemu niemiaszki wraz z UE chcą zaorać VW, ale tak to wygląda...i albo się ogarną, albo będzie słabo.
Skala sprzedaży globalnej
Chery (w tym cały koncern Chery Holding) sprzedał w 2024 r. ok. 2,6 mln pojazdów na świecie, poprawiając wynik rok do roku o ok. 38–40%.​

Grupa Volkswagen (VW Group, wszystkie marki: VW, Audi, Škoda, Seat/Cupra, Porsche itd.) dostarczyła w 2024 r. nieco ponad 9 mln pojazdów globalnie, co oznacza spadek o ok. 2% r/r.

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 161
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #728 dnia: Dzisiaj o 10:33 »
W każdą niedzielę na TVN Turbo leci MOTO KOMBAT, fanom chińskiej motoryzacji polecam. Ostatnio oglądałem jak próbowali wraz z warsztatem z Warszawy biorącym udział w programie JEŹDZIĆ OBSERWOWAĆ pozyskać taki podstawowy zestaw naprawczy po stłuczce przodem. Wniosek końcowy-szybcie by to załatwili prywatnie zamawiając części niż przez funkcjonujących w Polsce przedstawicieli firm motoryzacyjnych. Czas oczekiwania na części zamówione prywatnie-około 30-40 dni. Czas oczekiwania na części poprzez przedstawiciela-nieznany. Nie potrafili odpowiedzieć na pytanie kiedy i czy wogóle części będą.
Zięć prze pół roku pracował w serwisie FORD w Warszawie, mieli podpisaną umowę z którymś z Chińczyków. Opinia serwisu - jak na tą chwilę trzymać się z daleka. Środek auta fajny, pod spodem rozwarstwiające się zgrzewy blach.
Tomek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #729 dnia: Dzisiaj o 10:35 »
Niezła masakra :O

Ale też trochę z tyłu głowy mam, że to prywatna, zachodnia telewizja i jest przez zachodnie marki opłacana. Nie wiadomo, ile jest w tym prawdy. Choć na 100% NA RAZIE dostęp do części może być ograniczony.
Krwawy Michał

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 161
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #730 dnia: Dzisiaj o 10:42 »

Ale też trochę z tyłu głowy mam, że to prywatna, zachodnia telewizja i jest przez zachodnie marki opłacana. Nie wiadomo, ile jest w tym prawdy. Choć na 100% NA RAZIE dostęp do części może być ograniczony.
Michał, łatwo to sprawdzić, wystarczy wykonać kilka telefonów do serwisów marki która nas interesuje z zapytaniem o części. Myślę że te programy są obiektywne, dzwonili po kilku serwisach i wszędzie słyszeli tą samą śpiewkę-części wszystkich na stanie nie mają, a czas oczekiwania nieznany. Także myślę, że jak ktoś już się na takie auto zdecyduje, to powinien zacząć od obdzwonienia okolicznych serwisów z zapytaniem o dostęp części, a nie kupować auto oczami, bo te auta na prawdę atrakcyjnie wyglądają z zewnątrz i wewnątrz.
Tomek

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #731 dnia: Dzisiaj o 10:48 »
Ale do nowych modeli bez znaczenia czy europejskie czy chińskie jeśli chodzi o blacharkę mogą być problemy. Z resztą...z używanymi również, klient ma allroad'a i przez zabawę z jakimś czujnikiem wysokociśnieniowym co go nie ma w całych Niemczech auto stoi od 4 mcy unieruchomione. Co do filmików trzeba pamiętać kto je sponsoruje i mieć swój rozum, nie dotyczy to tylko motoryzacji. :thumbup:

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #732 dnia: Dzisiaj o 10:50 »
Michał, łatwo to sprawdzić, wystarczy wykonać kilka telefonów do serwisów marki która nas interesuje z zapytaniem o części. Myślę że te programy są obiektywne, dzwonili po kilku serwisach i wszędzie słyszeli tą samą śpiewkę-części wszystkich na stanie nie mają, a czas oczekiwania nieznany. Także myślę, że jak ktoś już się na takie auto zdecyduje, to powinien zacząć od obdzwonienia okolicznych serwisów z zapytaniem o dostęp części, a nie kupować auto oczami, bo te auta na prawdę atrakcyjnie wyglądają z zewnątrz i wewnątrz.

Zrób ten test dla dużego chińskiego koncernu, potem dla nowego BMW, Merca i Audi-wyniki mogą Cię zaskoczyć 8)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 416
  • Rafał
« Odpowiedź #733 dnia: Dzisiaj o 11:05 »
Carl, widzę że jesteś zafixowanym fanem aut z Temu. Błędy na ostatnich mrozach gdzie ludziom masowo wywalało checka od spaliny i błędy EPC od elektryka, auto potrafiło wpaść w tryb awaryjny i mocno zwolnić po kilku km jazdy, w różnych markach, i żaden serwis nie potrafi sobie z tym poradzić. Omoda 9 - większość egzemplarzy mocno ściąga, serwisy nie potrafią sobie poradzić, Omoda 5 i 9 - wriując multimedia, gasnący wyświetlacz od zegarów w czasie jazdy, Baic - oferowali spaliny z lpg, okazało się że instalacja to jakiś drut i silniki masowo padają już po kilku tysiącach kilometrów, czs oczekiwania na nowy silnik - NIEZNANY, już nie ma możliwości zamówienia ich aut z lpg.

Takich fuckupów jest tysiące, a te samochody dopiero raczkują, ciekawe co wyjdzie przy 50-100-150kkm. Chinole można rozważać za 5 lat minimum, jak powychodzą choroby wieku dziecięcego do tych 200kkm i będzie wiadomo, które marki zostały na rynku.

To, że chinole dają gwarancję wyjebaną w kosmos na miliard kilometrów nic nie znaczy, bo na takie multimedia masz 3 lata, jak Ci te śmieszne ekrany padną na amen a padają już jako nowe to będziesz zamiennika na aliexpress szukał.

Jesteś jak typowy posiadacz kOmody na ich grupie, gdzie co drugi pisze, że ma najnowsze Audi/BMW i niewidzi różnicy xD
Dzierżno uzależnia

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #734 dnia: Dzisiaj o 11:12 »

Racja :thumbup:
Krwawy Michał