Nie wchodziłem nigdy w temat, ale znajomy z UEA podsyłał mi oferty, jak to u nich wygląda. Chińskie firmy oferują gwarancję na 10 lat lub milion kilometrów.
Gwarancja mechaniczna
7 lat/150 000 km lub 3 lata bez limitu kilometrów
* w zależności od tego, co nastąpi wcześniej
Akumulator, silnik i elektroniczny układ
sterowania: 8 lat lub 160 000 km
* w zależności od tego, co nastąpi wcześniej
Specjalna ochrona
Gwarancja na lakier: 3 lata
Gwarancja na perforację / korozję: 12 lat
Gwarancja na części zamienne
2 lata (nielimitowany przebieg)
Biorąc pod uwagę jakiś leasing na 3-5 lat, 5.4/100km, 428KM, 4 koła napęd, full wypas, extra wyciszenie i super testy zderzeniowe, extra hybrydę gdzie moża 140 kilometrów zrobić na samym prądzie, bez ograniczenia prędkości jak w znanych nam hybrydach, czyli przy panelach PV i jeździe do roboty raz w tyg ładowanie z gniazdka pod wiatą, ponad 1000km zasięgu na zbiorniku jak chce się jechać na wakacje, dość mocno do mnie przemawia to auto. A z racji roboty spotykam się np z marką premium, gdzie właściciel wydał 650 tys, a jeździ zastępczakiem od 3 miesięcy, bo ASO nie potrafi ogarnąć auta. To tak w ramach nawiązania do "uznanych marek i ich wartościowych ASO". Rynek motoryzacyjny się zmienił w ostatnim czasie dość mocno, skoro wymuszone zostały EV i im podobne, a VW nie ogarnął właściwie kuwety zostając mocno w tyle, to nie ma co patrzeć i tęsknić za znaczkiem, bo to nic w tym momencie już nie znaczy, jakość poszła na psy, księgowi zrobili robotę, czasami w uznanej marce siedzi więcej chińszczyzny niż w chińczyku (a Ci szybko się nauczyli produkując dla dużych koncernów części i wyciągnęli z tego wnioski budując można powiedzieć wręcz imponujące pojazdy). Nie wiem czemu niemiaszki wraz z UE chcą zaorać VW, ale tak to wygląda...i albo się ogarną, albo będzie słabo.
Skala sprzedaży globalnej
Chery (w tym cały koncern Chery Holding) sprzedał w 2024 r. ok. 2,6 mln pojazdów na świecie,
poprawiając wynik rok do roku o ok. 38–40%.Grupa Volkswagen (VW Group, wszystkie marki: VW, Audi, Škoda, Seat/Cupra, Porsche itd.) dostarczyła w 2024 r. nieco ponad 9 mln pojazdów globalnie, co oznacza spadek o ok. 2% r/r.