Autor Wątek: Pellet halibutowy do methody  (Przeczytany 6346 razy)

Offline JaśŁowcaKotów

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Pellet halibutowy do methody
« dnia: 27.12.2017, 16:56 »
Witam,
Mam pewien dylemat... Jest powiedziane, że do metody nie nadaje się pellet halibutowy, bo ma za dużo protein i szybko syci ryby. To jak rozróżnić, który się nadaje, a który nie? Po kolorze, nazwie? W składzie każdego pelletu jest napisane ile procent zawiera białka, tak więc ile procent jest odpowiednie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Pellet halibutowy do methody
« Odpowiedź #1 dnia: 27.12.2017, 17:21 »
Ja zacznę :)

§8.
Każdy nowy wątek powinien posiadać dobrze sprecyzowany temat (tytuł) odpowiadający treści tworzonej wiadomości
.

Tytuł powinien - w miarę możliwości - odzwierciedlać treść pytania:

- "Jaki (który) pellet do metody?",
- "Po czym poznać, że pellet będzie odpowiedni do metody?",
- "Czy kolor pelletu mówi nam coś o nim?",
- "Czy kolor pelletu ma związek z zawartością tłuszczu?".

Powodzenia :beer:

PS
Ktoś edytował tytuł :)
Jacek

Ryba1987

• Gość

Offline JaśŁowcaKotów

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27.12.2017, 20:32 »
Dzięki :)

Offline JaśŁowcaKotów

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29.12.2017, 11:57 »
Oglądałem przesłane filmiki chyba po 5 razy :). Jednak i tak nie dopowiedziały mi one na pytanie czy do metody nadaje się pellet: scopex, czerwony halibut lub spicy sousage. Proszę o pomoc ;)

Offline JahJah

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 58
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 29.12.2017, 12:04 »
Coarse pellets, feede pellets

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam. Łukasz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 29.12.2017, 12:42 »
Ogólnie nazwami lepiej się nie sugerować, bo zwłaszcza w przypadku polskich produktów mogą być mylące. Niektórzy polscy producenci nie dodają mączek rybnych do pelletów ale oleju rybnego, i pellety się tak nie kleją, a nazwę mogą miec kosmiczną.

Pytanie moje brzmi - co chcesz uzyskać?

Ogólnie łowienie samym pelletem nie jest wcale takie dobre, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że podajnik się łatwo rozbija. Można tak namoczyć pellety halibutowe, że jakoś się tam wszystko zlepi :)

Więc jeżeli używasz podajników do Metody, to dany pellet możesz zawsze zmieszać z zanętą, uzyskując rozpadający się miks. Spokojnie mając tłuste pellety pstrągowe czy halibutowe tak da się zrobić. Jednak czy warto? Otóż właśnie, często będzie to zbyt pożywna mieszanka, na wielu wodach w UK nie zezwala się na takie. Podstawą jest więc pellet typu feed lub karpiowy (carp), będący 'bezpieczniejszym', bardziej przyjaznym - i dla ryby, i dla wody. Z tego co pamiętam, to pellety Stalomaxa są tutaj w tej kategorii, niektóre jednak z Sonubaitsa już nie. Zawsze jednak możesz je zmieszać.

Kolejna rzecz- pellet pikantna kiełbasa do Metody. Dlaczego uważasz, że jest on lepszy od pelletu karpiowego? Bo ma kolor i odpowiedni aromat? To dlaczego nie użyć barwnika i atraktora o tym smaku do uzyskania takiego efektu? :) Zapewniam Cię, że stosując takiego Skrettinga od Drapieżców, wyjdziesz na tym cenowo o wiele lepiej, uzyskując ten sam efekt praktycznie, ewentualnie inne pellety typu carp lub feed. Unikaj jak ognia pelletu niskotłuszczowego z Coppensa lub jego odpowiednika z Method Manii (creator bodajże) - bo on ma inne właściwości tutaj (świetne w innych sytuacjach), no chyba, że umiesz już dobrze kombinować z przygotowaniem.

Ogólnie bazując na jednym pellecie 2 mm jak Skretting oraz dodatkach, jak np. morwa lub truskawka ze Stalomaxa, mając barwnik żółty i czerwony, oraz kilka atraktorów, samemu zrobisz sobie idealne pellety do Metody. Czy warto kombinować z wersjami przeznaczonymi do innych celów? Według mnie nie. Jeżeli dodatkowo korzystać będziesz z dobrej, drobno zmielonej zanęty, możesz uzyskać idealne mieszanki. Bo i tak najważniejsza jest tu technika łowienia, strategia, nie skład pelletów. Z wyczynu spławikowego mamy zły nawyk szukania idealnej zanęty, miksu. Ale tam łowi się na zawodach, ryby sa poddane sporej presji. Tyczka 13 metrów wyznacza miejsce łowienia, nęci się kulami. Dlatego tacy zawodnicy muszą robić najlepsze ze sztuczek aby sprowadzić ryby w nęcone miejsce. To bardzo trudne i na pewno mają w tym wielkie doświadczenie, bez dwóch zdań. Ale nijak się to ma do sytuacji, gdy łowisz Metodą, zwłaszcza na komercji. Ja osobiście nie wierzę, że ryba odmówi Skrettingowi, poleci zaś na Stalomaxa. Nie - działa smak i kolor, ilość nęconego towaru,w tym grubego, trafianie w punkt, zmiany miejsc. Dlatego poszukiwania zawęziłbym do samych pelletów karpiowych 2 lub 3 mm, gdyż są najlepsze do Metody. Wszelkie zaś zmiany lepiej dokonywać samemu. Już samo zrobienie peleltów 2 mm Skrettinga i truskawkowego Stalomaxa, plus samej zanęty, daje Ci niesamowitą możliwość kombinacji. Bardzo często nie ma sensu tak komplikować sobie życia nawet :) Bo lepiej jest skupić się na szukaniu lepszej przynęty tutaj :)
Lucjan

Offline JaśŁowcaKotów

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29.12.2017, 16:44 »
Bardzo dziękuję za tą wyczerpującą odpowiedź :). Jednak mam jeszcze dwa pytania.
1. Czy pellet Skretting jest bezwonny i trzeba go samemu "doładować"?
2. Proszę jeszcze o podanie skutecznych pelletów do metody (chodzi mi tutaj o smak, rodzaj, firmę).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 29.12.2017, 17:55 »
Moim zdanie warto stosowac sam pellet w podajnikach doklejony małą porcją zanęty tak aby się nie rozpadał.

Nie oszukujmy się nie każda woda to komercja czy super ryba woda.
Ogromną przewagę ma drobnica , która wyżre nam z podajnika wszystko więc jaki sens ma trzymnaie podajnika z z mixem 50:50 skoro 2mm pellet dla płoci czy krapików to pryszcz?

Często łowie z pelletem rybnym,krylowym wymieszanym z halibutem , ale nie daje go dużo .
Halibut od września moim zdaniem jest  nieodzowny.
Natomiast w tym roku , bardzo tłusta i kaloryczna mieszanka pozwoliła połowić pięknych linów i karasi .
Feeder & spinning

Offline Miras

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 29.12.2017, 18:06 »
A ja porę Ci inaczej:
1) Pellety Skretting i Copens nie są bezwonne, są "rybie". Nie trzeba ich dopalać, aczkolwiek można i czasami jest to wskazane. Wędkarstwo to kombinowanie, szukanie skutecznych rozwiązań. Najskuteczniejsze rozwiązania, to te najprostsze.

"... Zapewniam Cię, że stosując takiego Skrettinga od Drapieżców, wyjdziesz na tym cenowo o wiele lepiej, uzyskując ten sam efekt praktycznie, ewentualnie inne pellety typu carp lub feed. Unikaj jak ognia pelletu niskotłuszczowego z Coppensa lub jego odpowiednika z Method Manii (creator bodajże) - bo on ma inne właściwości tutaj (świetne w innych sytuacjach), no chyba, że umiesz już dobrze kombinować z przygotowaniem..."

2) Jeżeli zaczynasz zabawę z metodą i pelletam na komercji, kup właśnie pellet Skrettinga (coarse), Copensa i drobną zanętę do metody. Pellety Skretiinga są "szybciej pracujące", Copensa bardiej kleją. Kombinuj z ich połączeniem oraz z tworzeniem miksu 50/50 (z zanętą) i znajdź własne proste rozwiązanie. Na każdą wodę i każdy dzień będzie inne :)

Polecam obejrzenie filmu z pewnym panem Jamie Hughesem - całkiem utytułowany zawodnik. Zobacz jak proste jest jego łowienie na komercji. Pokazuje jak pracują pellety Skretting i Coppens, sposób przygotowania itp.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #10 dnia: 29.12.2017, 18:06 »
Zawsze staram się mieszać dwa, trzy rodzaje pelletów np. lorpio krylowy jasny, ciemny coppens  i czerwony stalomaxa morwa bądź truskawka czy halibut bardzo fajnie mi się sprawdza do tego podsypie delikatnie zmielonymi płatkami owsianymi, biały fajnie wyróżnia oraz garsteczkę miksu aby skleiło i chmurzyło lepiej. Warto mieszać np 2 mm z 4 mm mi się sprawdza.
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 29.12.2017, 20:18 »
Nie oszukujmy się nie każda woda to komercja czy super ryba woda.
Ogromną przewagę ma drobnica , która wyżre nam z podajnika wszystko więc jaki sens ma trzymnaie podajnika z z mixem 50:50 skoro 2mm pellet dla płoci czy krapików to pryszcz?

Jakub, oczywiście, że należy kombinować i wypada próbować innych kombinacji. Jednak wg mnie o wiele lepszy jest miks 50/50 na start niż same pellety. Dlatego pelletów używałbym w drugiej kolejności.

Co do pelletów 2 mm i drobnicy. Zapewniam, że ta nie za bardzo przepada za takim pelletem, podobnie jest zresztą z zanętą. Mowa oczywiście o tej leżącej na dnie. Drobnica aktywizuje się, jak coś jest w toni raczej. I bardziej pozytywnie reaguje na robactwo niż pellety. Te, nieruchomo leżące na dnie, zazwyczaj zostawia. Wielokrotnie robiłem doświadczenia podwodne, i zawsze płotka olewała to co na dnie. Te większe sztuki są bardziej żarłoczne. Oczywiście halibut swoje zrobi w pewnych porach roku, ja go regularnie stosuję. Ale przy Metodzie nie uważam aby trzeba było go stosować, tym bardzie ryzykować z konsystencją. Za to można świetnie rozpoczynać łowienie od wprowadzenia kilku koszyków z grubszą frakcją, w tym z pelletami halibutowymi 4 i 6 mm.

A co do Jamiego Hughesa. To jeden z najlepszych wyczynowców w UK. Jego podstawowa rada to łowić w prosty sposób, bez zbytecznych komplikacji. Dlatego właśnie warto skupić się na jakimś podstawowym pellecie rybnym 2 mm, plus dodatkowych w kolorze czerwonym, niekoniecznie krylowym, może być coś owocowego. I resztę poświęcić na technikę i dobór przynęt :)
Lucjan

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 29.12.2017, 21:07 »
W tym filmiku 18:35 minuta zarzuca pusty hak i wyciąga rybę o co Kaman? Po za tym jak dziwnie ma ustawiony kołowrotek zwróciłem uwagę na lewe obroty bo ma to odblokowane a rotor trzyma palcem.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 29.12.2017, 22:21 »
W tym filmiku 18:35 minuta zarzuca pusty hak i wyciąga rybę o co Kaman? Po za tym jak dziwnie ma ustawiony kołowrotek zwróciłem uwagę na lewe obroty bo ma to odblokowane a rotor trzyma palcem.
Większość Anglików tak właśnie używa kołowrotka. Hol bez użycia hamulca znacznie zmniejsza skręcanie się żyłki przy odjazdach ryb.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #14 dnia: 29.12.2017, 23:49 »
Większość Anglików tak właśnie używa kołowrotka. Hol bez użycia hamulca znacznie zmniejsza skręcanie się żyłki przy odjazdach ryb.

Mój znajomy jak widzi takie operowanie kołowrotkiem, a do tego wędzisko nisko przy wodzie, to dostaje drgawek :P. Na szczęście kolejna dawka :beer: :beer: :beer: uspokaja go. Na chwilę... 8) ;). Picie alkoholu poprzez bezpośrednie łykanie, znacznie zmniejsza odczucia kubków smakowych :P.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉