Autor Wątek: Kołowrotek Delphin Mohycan 3500  (Przeczytany 2220 razy)

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: method feeder
Kołowrotek Delphin Mohycan 3500
« dnia: 30.12.2017, 20:14 »
Znalazłem w internecie fajny kołowrotek.Sam zastanawiam się nad zakupem(chociaż nie widzę na razie takiej potrzeby ;))
Cały metalowy , 10 łożysk i fajny wygląd :).
Może ktoś go posiada i mógłby coś więcej o nim napisać?
Wstawiam recenzję z forum czeskiego (tłumacz google) i wszystko co znalazłem w tym temacie.

Reprezentuję produkt słowackiej firmy MOSS, kołowrotek Delphin Mohycan, rozmiar 25. Jest to w pełni metalowa wciągarka z przednim hamulcem i stosunkiem 6,2: 1. Podstawowy pakiet zawiera zapasową blokadę i zapasową nakrętkę hamulca. Mohikan dostarczany jest bez zapasowej szpuli. Można jednak kupić cewkę zastępczą. Cena detaliczna wynosi około 1900 Kč.
Na pierwszy rzut oka przykuł mnie metalowa pętla, która wkręca się bezpośrednio w korpus kołowrotka. To zapięcie pętelkowe jest bardziej prawdopodobne w droższych wciągarkach. Dzięki temu Mohycan ma minimalny prześwit w pętli. Korba pasuje po obu stronach szpuli. Rękojeść rękojeści wykonana jest z hartowanego materiału Eva. Jest dla niej miła i nie błąka się tak bardzo zimą.
Mohikan ma również piękną czarną obudowę z ozdobnym brązowym paskiem na szpuli kołowrotka. Cewka jest metalowa, jej pojemność wynosi 250 m, średnica 0,25 mm, jak podaje producent. Zawiera wewnętrzne łożyska i węglowe klocki hamulcowe, które podwajają siłę hamowania w porównaniu z klasycznymi matami filcowymi. Zapewniają również płynną pracę hamulca nawet przy największym obciążeniu iw każdych warunkach klimatycznych. Dzięki tym węglowym podkładkom hamulec jest znacznie krótszy, tak zwany hamulec Quick Drag. Klip wykonany jest z idealnie gładkiej okrągłej deski, więc nie ma ryzyka złamania linii nawet po jej rozłożeniu. Wałek jest standardowo wyposażony w metalową nakładkę, która uniemożliwia wcinanie się linki w rolkę. Cewka jest zamontowana na osi głównej wykonanej ze stali nierdzewnej o średnicy 4 mm! Wciągarka zawiera 9 łożysk + 1 łożysko w szpuli. Głośna gra w krykieta hamulców podniesie poziom adrenaliny podczas łowienia dużych ryb. Ze względu na rozmiar wciągarki 6,2: 1 i szybką konwersję, Mohycan jest zaprojektowany specjalnie do średnich i lekkich huśtawek, pływania i polowań z angielskimi pływakami oraz Light Feeder do aktywnego polowania z lżejszymi karmnikami. Waga Mohycana wynosi 260 g, czyli nieco więcej, ale ponieważ jest to w pełni metalowy kołowrotek, waga ta jest idealnie w porządku.

Znajomość polowań: mam pierwszą wciągarkę od około 7 miesięcy. Użyłem go do lekkiego podajnika (Opium) i lekkiego do średniego ciśnienia. Przeciągnąłem ładowacz o wadze 40 g przy niższym obciążeniu, co stawia większy opór. W odległości do 45 metrów i za pomocą pałeczki 15 g + 10 cm gumy. Podajniki były całkowicie fajne i takie szybkie. Byłem zaskoczony, że było tak dobrze. Nawet nie wiedziałem, kiedy coś ciągnę. Gdybym miał ocenić moc w transferze, który jest jednym z głównych aspektów dobrej wciągarki dla mnie, miałbym znak 2+, biorąc pod uwagę rozmiar wciągarki i kategorię cenową. Dzięki matom węglowym hamulec jest naprawdę szybki. Obracając nakrętkę hamulca o 180 °, przechodzę od całkowicie wolnego hamulca do wystarczająco mocno dokręconego, aby mógł się wspiąć. Raczej tylko trzy obroty, ponieważ używam jasnych przewodów do światła. Hamulec ma dość głośny świerszcz, więc wspaniale jest słuchać krykieta podczas jazdy na większych rybach. Skok rolki jest dość gładki bez większych wibracji. Z pewnością zaskoczy cię, jak długo pętla obraca się spontanicznie, z większym obrotem. To był stary dobry shiman, idealny "szpulowy show"! Więc po pół sezonu użytkowania, nie mam jeszcze tej szpuli, żeby ją wyśmiewać. Z pewnością nie bałbym się tego szybkiego transferu, zwłaszcza nie podajnik światła i snap. Przeciwnie, docenisz, jak szybko wyciągasz karmniki z wody. Mohikan jest moim zdaniem dowodem na to, że dobry szpulę można zrobić dla "pary" koron. Dostali moją pewność siebie, więc będą to największe testy wyścigów ligowych. Będą dowody na to, co w nich jest!

https://www.carpmix.pl/kolowrotki-karpiowe/1547-delphin-mohycan-3500.html

Może Czesiek się wypowie co sądzi o tym kołowrotku?

Jeszcze filmik
Zbyszek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Odp: Kołowrotek Delphin Mohycan 3500
« Odpowiedź #1 dnia: 31.12.2017, 09:26 »
Tak, widziałem ową konstrukcję, a także coś bardzo podobnego rodem z aliexpress, ale mniejsza z tym.
Pozwolicie, że będę mimo wszystko sceptyczny :P
Jest tylko jeden powód mojej postawy- kołowrotek oferuje naprawdę wiele, za naprawdę niewiele. Zastanawiam się więc gdzie zaoszczędzono?
Do środka zajrzeć mi się jeszcze nie udało, na necie też nie widać póki co rozbiórek, można tylko gdybać i wspomagać się opisami, niestety.

Co mi się podoba, a co mi się nie podoba ;)

Plusy:
- metalowa konstrukcja
- komplet łożysk
- wkręcana bezpośrednio w koło napędowe korbka (niweluje powstawanie luzów w tym miejscu, wpływa bezpośrednio na przełożenie mocy - lepszy uciąg)
- ślimakowy posuw szpuli (teoretycznie precyzyjniejszy niż posuwy oparte o zębatki, mniej podatny na zmianę nawoju pod wpływem obciążenia napędu)
- węglowe podkładki hamulca
- mimo wszystko uchwyt korbki mi się podoba ;)

Minusy(niestety oparte w większości na spekulacjach) :
- najbardziej obawiam się jakości użytych materiałów (łożysk, stopu użytego na przekładnię, stopu użytego na obudowę), przy tej cenie nie spodziewałbym się wysokiej klasy, to może przełożyć się na trwałość,
- konstrukcja szkieletowa obudowy nie budzi mojego zaufania, dużo konstrukcji tego typu wypadło z gry, gdyż łamały się pod wpływem obciążeń lub od urazów mechanicznych, w tym modelu najbardziej obawiam się o szpulę i o stopkę,
- prostej budowy system posuwu szpuli oparty o ślimak nie będzie się w zasadzie różnił od standardowych rozwiązań, poza wolniejszą oscylacją oczywiście,
- zachwiane proporcje wielkości szpuli w stosunku do napędu oraz spore przełożenie- to zawsze recepta na "kłopoty",
- szpule też jakieś takie strasznie pojemne się wydają,
- hamulec z węglowymi podkładkami - uzyskać płynność i dobrą regulację na węglu nie jest tak łatwo, można się boleśnie o tym przekonać, jeśli zdecydujemy się na wymianę zwykłych podkładek "filcowych" na węglowe, hamulec musi mieć specjalną budowę do węgla,
- kołowrotek mimo wszystko pod "spina", mała masa, ażurowa konstrukcja, spora pojemność... Pod techniki spławikowe czy gruntowe można dopasować sensowniejsze konstrukcje ;)

Im więcej moich minusów okaże się nieprawdą, tym lepiej, relacja cena/jakość będzie jeszcze lepsza. Nowi gracze na rynku będą się pojawiać i będą kusić, zwłaszcza (w przypadku kołowrotków) rozwiązaniami niedostępnymi do tej pory na danej półce cenowe. My możemy tylko korzystać :)

-
Czesiek

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
Odp: Kołowrotek Delphin Mohycan 3500
« Odpowiedź #2 dnia: 31.12.2017, 10:05 »
Hmm to SeaKnight AXE z aliexpress.

Tomek