Autor Wątek: Montaż klipsa w kołowrotku  (Przeczytany 17833 razy)

Offline Hanger

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Chciałbym, aby na Warmii i Mazurach znów były ryby
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Montaż klipsa w kołowrotku
« dnia: 14.03.2015, 08:28 »
Witam wszystkich serdecznie!
Mam pytanie odnośnie klipsa w kołowrotku feederowym bądź matchowym.  Posiadam kołowrotek Daiwa Lexa z przeznaczeniem do feedera i chcąc zwiększyć dokładność rzutów chciałbym zacząć klipsować żyłkę aby nęcić punktowo. O ile z kołowrotka jestem bardzo zadowolony to z klipsa i jego jakości już nie tak. Nie dość, że dość słabo trzyma żyłkę po złożeniu wędki to jeszcze sam plastik wydaje się być dość ostry (co mogłoby zgilotynować żyłkę przy energiczniejszych wyrzutach:). Stąd moje pytanie czy byłaby możliwość dokupienia gdzieś lub montażu klipsa feederowego najlepiej Daiwy HIP Line Clip lub czegoś podobnego np. Wychwood (mają bardzo fajne rozwiązania z podwójnymi klipsami ale zdaje sobie sprawę, że może być problem z dostępnością tej marki).
Adam

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Montaż klipsa w kołowrotku
« Odpowiedź #1 dnia: 14.03.2015, 08:33 »
Nie wiem jak z dostępnością wymiennych klipsów, ale przy tak niepewnych jak piszesz ja stosuję gumkę na szpulę. Dość mocna działa jak klips!
Arek

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 14.03.2015, 08:38 »
Ja swojego czasu dla ochrony żyłki stosowałem na klip gumkę jaxona do montażu pelletu. Niwelowała ostre krawędzie i żyłka była zabezpieczona.Zakładałem ją na klip przed żyłką.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 14.03.2015, 08:50 »
Spróbuj zarzucic z tym klipem mocnym ciężarem i sprawdź wpierw czu mocno uszkadza żyłkę. Ja miałem kilka kręciołów ze słabymi klipami i bałem się o żyłkę, ale nic się nie działo. Sam feeder amortyzuje mocno, i jeżeli nauczysz się rzucać w ten sposób, że czując zatrzymanie sie podajnika pochylasz kij do przodu, żyłce nie powinno się nic stać. O wiele gorzej jest z karpiówkami - tam klip musi byc delikatny, bo 'siły' są bardzo duże.
Jeżeli jednak klip uszkadza żyłkę, to użyj gumki jak piszą chłopaki...
Lucjan

Offline Hanger

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 14.03.2015, 08:56 »
Znam to rozwiązanie z gumką na szpuli. Wydaje mi się jednak trochę niedoskonałe z 2 powodów.
1. Czy przy dalszych mocniejszych rzutach nie będzie żyłka wychodzić spod gumki (przy rozwiązaniu jeśli ściągniemy szpulę i gumkę założymy od spodu)?
2. Jeśli gumę założymy od góry szpuli to przy braniu większej ryby mogą być kłopoty: splątania itp. Nie mamy specjalnie możliwości odblokowania. Dobrze to widzę?
Adam

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #5 dnia: 14.03.2015, 09:16 »
Musiałeś kolego trafić na jakiś felerny klips :( .Ja przy swojej Lexie zakładam nieraz żyłkę (0,25) podwójnie,jak skracam odległość rzutów i nigdy mi nie wyskoczyła z klipsa ani nie skaleczył żyłki.
Maciek

Offline Hanger

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 14.03.2015, 09:30 »
Ja mam żyłkę 0,18 i chciałbym łowić nawet cieniej :-\
Adam

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 14.03.2015, 09:36 »
Spróbuj bardzo delikatnie przy topić zapalniczką ostre krawędzie ,może to pomoże .Tylko musisz uważać żeby nie stopić klipsa.Kiedyś tak zrobiłem przy jakimś tanim kołowrotku i pomogło.
Maciek

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #8 dnia: 14.03.2015, 09:51 »
Niestety na rynku jest wiele przypadkow z zupelnie bezmyslnie zaprojektowanymi klipsami oslabiajacymi zylke, czyli tzw. bubli O:)
Nawet ranty szpuli, w ktore 'zatopiony' jest klips rowniez moze przecinac zylke.

Zwroc uwage,ze pod HIP Line Clip inaczej wyprofilowane jest wglebienie pod klips i nie zamontujesz go na tej szpuli.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Hanger

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 14.03.2015, 10:12 »
Spróbuj bardzo delikatnie przy topić zapalniczką ostre krawędzie ,może to pomoże .Tylko musisz uważać żeby nie stopić klipsa.Kiedyś tak zrobiłem przy jakimś tanim kołowrotku i pomogło.
Przy jakimś tanim też bym się nie zastanawiał (oczywiście taniość dla każdego jest sprawą względną). Jednak radzenie czegoś takiego osobie, która potrafi nie zauważyć, że nie zabrała z łowiska drewnianego portfela z przyponami i akcesorów wędkarskich i późnie rojechać to Nissanem jest dosyć ryzykowne 8).
Nie wieżę,że nikt nie zna jakiegoś zaprzyjaźnionego serwisu na terenie PL, który ma trochę części i mógłby to zrobić. Zdarza mi się jeździć po kraju i jak byłbym w okolicy mógłbym skoczyć.
Adam

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 14.03.2015, 10:35 »
Przy jakimś tanim też bym się nie zastanawiał (oczywiście taniość dla każdego jest sprawą względną). Jednak radzenie czegoś takiego osobie, która potrafi nie zauważyć, że nie zabrała z łowiska drewnianego portfela z przyponami i akcesorów wędkarskich i późnie rojechać to Nissanem jest dosyć ryzykowne 8).
Nie wieżę,że nikt nie zna jakiegoś zaprzyjaźnionego serwisu na terenie PL, który ma trochę części i mógłby to zrobić. Zdarza mi się jeździć po kraju i jak byłbym w okolicy mógłbym skoczyć.
A nie lepiej dokupić drugą szpulę ,a tą zostawić jako rezerwową ,serwis to też koszta :(
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 14.03.2015, 10:39 »
Słyszałem że serwis Daiwy jest w Niemczech ,a u nas brak. Nie wiem ile w tym prawdy!
Arek

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 14.03.2015, 10:45 »
Zgadza się Arunio serwis Daiwy jest w Niemczech ,wysyłałem (a raczej sklep) kija (czas naprawy do 90 dni :'(),ale szpule do Lexy można u nas dostać.
Maciek

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 30.08.2015, 10:23 »
Zobaczcie ten rodzaj klipa  na kołowrotku. Super odpuszcza gdy żyłkę wybiera ryba ale jeśli jest tak delikatny to co z zarzuceniem? 
Co to za kołowrotek?

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30.08.2015, 10:41 »
Jeżeli chodzi o zarzucanie to żyłka wychodzi ze szpuli pod innym kątem niż wtedy jak jest wyciągana przez rybę. Jest wtedy cofnięta do tyłu przez rolkę na kabłąku i jest prawie równoległa do zaczepu,zaś w czasie swobodnego wysnówania że szpuli podczas rzutu jest w pozycji prostopadłej do klipsa.Ale jak to wygląda w praktyce też jestem ciekaw.