Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2018  (Przeczytany 580854 razy)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2018
« Odpowiedź #1215 dnia: 08.05.2018, 12:43 »
Oglądam ten watek, oglądam... Kiedy zaczniemy linczować za "katowanie" ryb w siatce? Leszczy szczególnie? 

Nieświadomi głupcy?

Te leszcze są "pokiereszowne" gorzej jak po spotkaniu z sumem...

Mnie też to bardzo przeszkadza, niestety rybom przeszkadza jeszcze bardziej. Nie mogę zrozumieć wędkarzy, którzy moczą te biedne ryby wiele godzin w siatce, aby zrobić zdjęcie całodniowego urobku.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1216 dnia: 08.05.2018, 12:46 »
Ale co tam złego zobaczyłeś Michał na tym zdjęciu? Idąc tym tokiem, po co te ryby męczyć holem i kaleczyć hakiem. 80% forum, to głupcy, z tego co pisze kolega? Branie ich w podbierak, zdziera nie mniej śluzu, zanim wskoczą do wody, czy do siatki. Nie popadajmy w paranoję. A na zdjęciu, siatka raczej czołowego producenta.
Arek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 936
    • Galeria
« Odpowiedź #1217 dnia: 08.05.2018, 13:04 »
Oglądam ten watek, oglądam... Kiedy zaczniemy linczować za "katowanie" ryb w siatce? Leszczy szczególnie? 

Nieświadomi głupcy?

Te leszcze są "pokiereszowne" gorzej jak po spotkaniu z sumem...

Mnie też to bardzo przeszkadza, niestety rybom przeszkadza jeszcze bardziej. Nie mogę zrozumieć wędkarzy, którzy moczą te biedne ryby wiele godzin w siatce, aby zrobić zdjęcie całodniowego urobku.

Też tego nie rozumiem - ale myśle że to moda gazetowa - i pokazanie A JAJ ... jaki to ja jest dobry wale siate ryb ( testerzy producenccy też to eksponują , i pokazują ile walą ryb na dane produkty...) bo w sumie kto by kupił zanete na tle zdjęcia jednej lichej płotki lub leszczyka...

Jak jest górka ryb przed nim - a.... działa trza kupić - też sobie siatke pełną walnę...

I cóż z tego że po całym dniu wypuści rybki z powrotem naturze... jak często są w opłakanym stanie... :P :'( 8)
Maciek

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
« Odpowiedź #1218 dnia: 08.05.2018, 13:09 »
Jak ktoś wypuszcza ryby to nie ładuje ich do siatki proste. Tym bardziej leszczy które są bardzo delikatne i po wyjęciu z siatki są całe poobcierane i wytarte ze sluzu. Pomijam aspekt cuchnącej siatki no chyba, że ktoś lubi ten zapach.

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1219 dnia: 08.05.2018, 13:25 »

ZAPRASZAM WSZYSTKICH GŁOSUJĄCYCH W "KONKURSIE MIESIĄCA" DO UDZIAŁU W BŁYSKAWICZNYM MINIKONKURSIE!             ZAPRASZAM WSZYSTKICH GŁOSUJĄCYCH W "KONKURSIE MIESIĄCA" DO UDZIAŁU W BŁYSKAWICZNYM MINIKONKURSIE!             ZAPRASZAM WSZYSTKICH GŁOSUJĄCYCH W "KONKURSIE MIESIĄCA" DO UDZIAŁU W BŁYSKAWICZNYM MINIKONKURSIE!
Robert

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #1220 dnia: 08.05.2018, 13:34 »
Ależ emocje - jeszcze trochę i poczuję się napiętnowany i winny, że wsadziłem ryby do siatki :D Chyba czas, żeby producenci wprowadzili haki prostujące się przed podbierakiem, żeby ryba odpłynęła zanim zestresuje się widokiem wędkarza ;D

Chub

• Gość
« Odpowiedź #1221 dnia: 08.05.2018, 13:45 »
A na zawodach jak trzymają w siatkach po 100 kg karpi to jest ok ?😉

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #1222 dnia: 08.05.2018, 14:00 »
Oczywiście, że nie jest ok.

Ale jeżeli możemy zminimalizować potencjalne zagrożenie dla ryb to czemu tego nie zrobić? Dla zdjęcia? Kaman. Nie bierzesz ryb to od razu do wody. Proste i bezdyskusyjne wg. mnie rozwiązanie.

I pisanie "jak jesteś taki mundry to w ogóle nie łów i nie męcz!!!'' nic tu nie da.
Panowie, policzmy głosy:

Chub

• Gość
« Odpowiedź #1223 dnia: 08.05.2018, 14:04 »
Jakby co to ja na bieżąco wypuszczam 😊

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #1224 dnia: 08.05.2018, 14:09 »
Ja też ale tu nie o to chodzi.
Po prostu dziwi fakt, że dorosłemu człowiekowi trzeba udowadniać, że trzymanie ryb w siatce to dla nich, delikatnie mówiąc, nic dobrego.
Jeszcze rozumiem firmy (rozumiem choć nie usprawiedliwiam) bo robią to dla pieniędzy.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
« Odpowiedź #1225 dnia: 08.05.2018, 14:15 »
Rozumiem, że piszesz o naszym pięknym kraju i zawodach federowych? Tam gdzie startują prawdziwi miłośnicy karpi takie rzeczy nie mają miejsca ;)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #1226 dnia: 08.05.2018, 14:32 »
Po prostu dziwi fakt, że dorosłemu człowiekowi trzeba udowadniać, że trzymanie ryb w siatce to dla nich, delikatnie mówiąc, nic dobrego.
Jeszcze rozumiem firmy (rozumiem choć nie usprawiedliwiam) bo robią to dla pieniędzy.
Dowartościowałeś się Krzysiu? Bardzo dorosłe i górnolotne jest Hasło, które masz w stopce. 
Pozdrawiam! :beer:
Arek

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #1227 dnia: 08.05.2018, 15:03 »
Dowartościowałeś się Krzysiu? Bardzo dorosłe i górnolotne jest Hasło, które masz w stopce. 
Pozdrawiam! :beer:
Dowartościowałem. Czuję się lepszy.
Pozdrawiam również, a za piwko dziękuję bo było go za dużo w majówkę ;)
Panowie, policzmy głosy:

Offline baroczewski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #1228 dnia: 08.05.2018, 15:10 »
To już jest przesada naprawdę. Glowna przyczyną braku ryb w wodach PZW są klusole, łowienie siatkami, brak zarybiania oraz zanieczyszczone wody ściekami olejami syfami śmieciami. My wędkarze przyczyniamy się może w 5 % do tego procederu jeżeli zabieramy jakieś ryby. Wypuszczając jest to 0% moim zdaniem. Są maty, poduszeczki podbieraczki, nawet w siatce nie wolno trzymać? Nie dajcie się zwariować ryba która wraca do wody jest w stanie się zregenerować i normalnie funkcjonować. Niedługo trzeba będzie jeździć z psychologiem zwierzęcym na ryby żeby mógł je trochę uspokoić po stresującym holu.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1229 dnia: 08.05.2018, 15:46 »
Interesujące statystyki, przeprowadzałeś jakieś badania? Gdyby tak było, to u mnie na zaporówkach nie byłoby problemu z rybami. Jednak zawody gruntowe wygrywają ludzie łowiący 2-3 kg leszczyków, a zawody spinningowe najczęściej wygrywa osoba z kilkoma wymiarowymi okoniami lub jednym jedynym szczupakiem. Ale ryby przecież są, tylko akurat podczas zawodów nie chcą brać.

Wychodzi na to, że kłusownicy mają ręce pełne roboty, bo odłowów sieciowych u mnie nie ma, a zanieczyszczenia jakoś nie chcą zabijać małych leszczy, okonków, krąpi. Co do prawilnych wędkarzy łowiących zgodnie z limitami - nikt mi nie wmówi, że limit dzienny 3 szczupaków lub 4 linów na jedną osobę jest normalny, racjonalny i nie prowadzi do zniszczenia rybostanu.

Piszę to jako wędkarz, który czasami dla zaspokojenia wrodzonego sadysty-okrutnika wrzuca ryby do siatki w celu napompowania sobie wędkarskiego peni-yyy to znaczy ego wynikiem wyrażonym w kilogramach.
Marcin