Autor Wątek: Picker Garbolino  (Przeczytany 8113 razy)

Offline gustaw

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder
Picker Garbolino
« dnia: 14.03.2015, 22:58 »
Przymierzam się do zakupu pickera do łowienia federowego małymi koszykami i oliwką.
Mam BeastMastera Shimano CX L , dł. 3.30 m , cw. do 70 gr. ze szczytówkami 0,5 , 1 i 1,5 oz.
Fajny , dość delikatny kij o dużej mocy.
Potrzebuję jednak coś krótszego bardziej poręczniejszego o długości około 2,7 m. i szklanymi szczytówkami ( przynajmniej tych w zakresie do 1 oz. ).
W Shimano są szczytówki węglowe co moim zdaniem w delikatnym kiju nie jest dobrym rozwiązaniem.
Pisałem już wcześniej  w jakimś wątku że szczytówka 1 oz. szklana od federa Shimano Technium  jest sporo czulsza od 0,5 oz. węglowej od tego BeasMastera.
Przeglądając internet i zasięgając opinii moich kolegów po kiju skłaniam się ku pickerom garbolino.
Wpadł mi w oko picker z seri  Tectra Picker 2,70m .
http://www.peche-expert.com/canne-feeder-garbolino-tectra-picker-270m-p-3737.html?osCsid=l9v2kfav9gajlu1ahdfpabqlm5
Nie mogę jednak w sieci znaleźć opisu szczytówek tego pickera.
Może macie jakieś doświadczenie z pickerami garbolino a najbardziej interesuję mnie opinia na temat tego pickera ?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
Odp: Picker Garbolino
« Odpowiedź #1 dnia: 14.03.2015, 23:10 »
Masz może możliwość pomacać Daiwa Windcast picker??
Arek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 14.03.2015, 23:12 »
Maciek

Offline gustaw

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 14.03.2015, 23:16 »

Miałem ten picker w ręku , fajna wędeczka tylko brakuje w komplecie bardziej delikatnych szczytówek.

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #4 dnia: 14.03.2015, 23:17 »
Nie ma co porownywac szczytowek od kija, ktorego premiera byla dobrych parenascie lat temu [TECHNIUM] i ktory nie jest juz produkowany od jakis 7 lat, do tego co mamy obecnie w Shimano. Kiedys szczytowki nawet w Mediumach byly grubsze a szklane nie pokrywaly sie z zakresem obecnych weglowych. 8)

O Garbolino, szczegolnie tych wyzszych modelach [G-Max] czytalem dobre recenzje ale osobiscie nigdy nie mialem w rece wedki tego producenta.
O ile sie nie myle to w Garbolino chyba nie masz uncyjnych oznaczen na szczytowkach 'oz' tylko jest podobnie jak w Maverach 'No1..."
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline gustaw

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 14.03.2015, 23:19 »
http://www.garbolino.pl/download/N_24-37.pdf

str. 34

Maciek , też mam ten katalog na kompie.
Tylko że ta wędka która mnie najbardziej interesuje tzn. tectra  nie ma w tym katalogu opisanych szczytówek.

Offline gustaw

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 14.03.2015, 23:25 »
Nie ma co porownywac szczytowek od kija, ktorego premiera byla dobrych parenascie lat temu [TECHNIUM] i ktory nie jest juz produkowany od jakis 7 lat, do tego co mamy obecnie w Shimano. Kiedys szczytowki nawet w Mediumach byly grubsze a szklane nie pokrywaly sie z zakresem obecnych weglowych. 8)

O Garbolino, szczegolnie tych wyzszych modelach [G-Max] czytalem dobre recenzje ale osobiscie nigdy nie mialem w rece wedki tego producenta.
O ile sie nie myle to w Garbolino chyba nie masz uncyjnych oznaczen na szczytowkach 'oz' tylko jest podobnie jak w Maverach 'No1..."

Nie rozumie trochę twojego początkowego wpisu dotyczącego porównania Technium do aktualnie produkowanych modeli.
Oznaczenie uncji według mnie jest dość łatwo mierzalne , czy było to 7 lat temu czy jest to obecnie to wychodzi chyba na to samo , czyli około 28 gram.

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #7 dnia: 14.03.2015, 23:27 »
No właśnie, śmieszne że sam producent w katalogu nie umieszcza tej informacji jakie szczytówki dodaje, a z drugiej strony jaki to problem napisać mail do Garbolino z tym pytaniem?
Janusz

Offline gustaw

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 14.03.2015, 23:29 »
No właśnie, śmieszne że sam producent w katalogu nie umieszcza tej informacji jakie szczytówki dodaje, a z drugiej strony jaki to problem napisać mail do Garbolino z tym pytaniem?

Ok , mail można napisać :) , liczyłem że może ktoś z forumowiczów podzieli się doświadczeniami na temat tych pickerów.

Offline gustaw

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 14.03.2015, 23:35 »

Jest w sieci fajna recenzja tego kija , cytat z tej recenzji:

,,Szukałem kiedyś zapasowych szczytówek do feedera i przez pomyłkę kupiłem węglowa szczytówkę Preston Innovation 0.7oz, która akurat pasuje do pickera Daiwy jak ulał. Bez żadnych przeróbek, średnica bodajże 2.2mm. A nad woda kompletnie inna bajka, dwa razy więcej brań, dwa razy więcej wyciągniętych ryb, brak problemu z sygnalizacja bardzo delikatnych brań, i dużo pewniejsze brania.
Poszedłem nawet krok dalej i po malej przeróbce dopasowałem do mojego pickera szklana szczytówkę Drennan 0.5oz, specjalnie na bardzo delikatnie biorące ryby, lub inne specyficzne warunki wymagające zastosowania tak delikatnej szczytówki (super sprawdza się przy bardzo dużych upałach i wczesna wiosna przy bardzo przejrzystej wodzie)."
http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,daiwa-windcast-picker,68989

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #10 dnia: 14.03.2015, 23:49 »
Widzisz Gustaw z tym Garbolino jest ten problem, że np, we Wrocławiu nie widziałem żadnej wędki w sklepie tego producenta Zadzwoń do p[rzedstawiciela Garbolino na Polskę TOPOX Mariusz Sułek ul. Sikórz 90C 09-411 Biała
Tel: +48 509 029 264
Janusz

Offline gustaw

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 14.03.2015, 23:56 »
Widzisz Gustaw z tym Garbolino jest ten problem, że np, we Wrocławiu nie widziałem żadnej wędki w sklepie tego producenta Zadzwoń do p[rzedstawiciela Garbolino na Polskę TOPOX Mariusz Sułek ul. Sikórz 90C 09-411 Biała
Tel: +48 509 029 264

Już dzisiaj dzwoniłem koło południa do Mariusza , był na rybach i nie chciałem mu przeszkadzać.
Na początku tygodnia zadzwonię ponownie.
On sprzedaje ten sprzęt , ma na pewno o nim dużą wiedzę ale w swoich opiniach może być nie obiektywny ze względu na to , że ma z tego kasę.
Mi najbardziej zależy na opinii ludzi którzy mają taką wędkę i jej używają.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 15.03.2015, 06:56 »
Garbolino ma oznaczenia w oz, ale jak się okazało, nie robi szczytówek uniwersalnych. Do mojego maxima nie pasowały szczytówki z najtańszych zestawów :(
Lucjan

Offline maslak_102

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15.03.2015, 13:19 »
Garbolino fajne wędki ale serwis lipa, miałem tyczkę i cieszę się do tej pory że znalazłem na nią klienta.