Autor Wątek: Pomoc w dobraniu sprzętu do wagglera  (Przeczytany 1606 razy)

Offline Szmitek1999

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Pomoc w dobraniu sprzętu do wagglera
« dnia: 07.01.2018, 20:23 »
siemanko ! :)
Chce znowu wrócić nad wodę i mam prośbę o pomoc w wybraniu sprzętu, mam na oku dwie matchówki
1.Daiwa Ninja Match 13FT 3,96 / Waggler
2.Garbolino Flash Match 3,90 // 5-15g
Jak myślicie, który z tych kijków będzie trafniejszym wyborem ?
Teraz drugie pytanko, chodzi o jakiś kołowrotek matchowy z jak najpłytszą szpulą i fajnie by było jakby rączka była podwójna, cena to tak w granicach 250-260zł, mógłby ktoś polecić coś fajnego?
z góry dziękuje za odp :)

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Pomoc w dobraniu sprzętu do wagglera
« Odpowiedź #1 dnia: 07.01.2018, 21:21 »
Ten Garbolino Flash to padaka ;) Poczekaj chwilę z zakupem. Pewnie jeszcze w tym miesiącu pojawi się następca wszędzie zachwalanej Xeni - Tubertini Geodys. Poza tym również Garbolino wprowadza w podobnej cenie nowe wędki. Ja bym się wstrzymał z wyborem, bo niedługo będzie dużo ciekawiej z wyborem matchówek w kwocie do 300 zł. Jakbym potrzebował na tu i teraz to wziąłbym Precision XT Match Plus od Trabucco.

Offline hanibal

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.01.2018, 23:04 »
Jeśli chodzi o tą najpłytszą szpulę, to ja bym uważał. Załóżmy że kupisz żyłkę o średnicy 0.15-0.16 mm, to na bardzo płytką szpulę wejdzie Ci 80-100 metrów. Kilka razy zerwiesz, wywalisz końcówkę żyłki po wędkowaniu i na szpuli zostanie 40-50 m. Branie większej ryby  może skończyć się zdziwieniem przy dobrze wyregulowanym hamulcu, kiedy po kenkretnym odjeździe zostanie pusto na szpulce. Szukałbym kołowrotków ze szpulą typu match, ale z odpowiednią pojemnością żyłki której chcesz używać. Wspomnę też o żyłkach, które mają w rzeczywistości większą średnicą niż deklarowana przez producenta. To poskutkuje też mniejszą ilością nawiniętą na szpuli. Osobiście używam kołowrotków Spro do odległościówki ze szpulami typu match i dla mnie są w porządku. Żyłka Rive Match trzyma idealnie średnicę i nie ma niespodzianek przy nawijaniu.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 08.01.2018, 06:36 »
Co do wędki, to nie mam pojęcia, odnośnie młynka to w porządku będzie Shimano Saharą 3000SS DH HG RD lub poprzednik, czyli Exage 3000 MRC. Szeroki zakres regulacji hamulca, podwójna korbka, 2 płytkie szpule, podwyższone przełożenie. Na forum masz recenzje.
Czesiek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 08.01.2018, 10:37 »
Z kołowrotków matchowych z podwójną rączką jest jeszcze Okuma Carbonite 2M
Pozdrawiam
Marcin