Autor Wątek: Kijek (feeder) z wyższej półki, paraboliczny  (Przeczytany 6895 razy)

Offline kordi

• Ekspert
  • Reputacja: 74
Odp: Kijek (feeder) z wyższej półki, paraboliczny
« Odpowiedź #15 dnia: 11.01.2018, 07:39 »
Albo commerciale feeder daiwy.
Mógłbyś coś więcej napisać o tej wędce? Konkretnie interesuje mnie długość 3,5 m. To jest akurat max cenowy na jaki mogę sobie pozwolić i zastanawiam się czy pakować w nią kasę, czy zostać przy pierwotnym wyborze Windcast Method Feeder.

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 11.01.2018, 08:13 »
Prawda? Taki sam mam.od Artura.
Bajka

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wiele zawdzięczam koledze Katmay-owi w tej kwestii. :)

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #17 dnia: 11.01.2018, 10:01 »
Do tego co potrzebujesz weź Daiwa Windcast Method Feeder i nie pożałujesz :) hol nawet małej ryby sprawia ogromną frajdę :) akcja progresywna, lekkość i jakość to oferuje. Z dużymi rybami będziesz się męczył trochę ale poza tym to bajka kijek :D
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline kamukieros

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #18 dnia: 11.01.2018, 11:25 »
Daiwa commerciale, tournament pro, windcast method feeder, Matrix legend slim, Browning koschnick, te wędki mają podobny rodzaj blanku, pracują podczas holu tak jak ten koschnick na filmiku. I to jest uważam praca wędki która daje najwięcej frajdy. Ale sam blank to nie wszystko, ważny jest osprzęt z tych wędek tylko turnament jest na Fuji. Pozostałe wędki są w podobnej cenie ale Daiwy mają chyba uchwyty Fuji i przelotki aluoxy ale nie jestem pewny natomiast koschnick ma najtańszego Alpsa. Najmniej korzystnie wypada moim zdaniem Matrix slim. A co do tej commerciale to są dwa rodzaje,  jedna jest light a druga power. Light to ta grupa wędek o której piszę, power jest sztywniejsza do dalekich rzutów.
Na tym forum ktoś chce za turnamenta 700zł, jest na giełdzie. Team Daiwa to średnia półka Daiwy.
Stosunek ceny do jakości zdecydowanie kosznik wygrywa, tak się składa, że mam go od października i jutro go powyginam trochę na komercji dla zabawy. Windcast też jest niezły w tej cenie.

Offline Pixel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #19 dnia: 11.01.2018, 11:33 »
Teraz zastanawiam się między Browning Sphere 3.30 albo Browning Jens która ładnie pacuje szkoda że jeszcze nie ma recenzji,Wind cast podobno jest to kij bardziej o szczytowej akcji z tego co przeczytalem.Daiwa widziałem na giełdzie i byłaby to wędka z ,, drugiej ręki" więc nie bardzo.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #20 dnia: 11.01.2018, 11:39 »
Teraz zastanawiam się między Browning Sphere 3.30 albo Browning Jens która ładnie pacuje,Wind cast podobno jest to kij bardziej o szczytowej akcjix z tego co przeczytalem.Daiwa widziałem na giełdzie i byłaby to wędka z ,, drugiej ręki" więc nie bardzo.

Windcast jest wędką o akcji progresywnej czyli jest pełen parabolik :) ugięcie zależy od wielkości ryby :)
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #21 dnia: 11.01.2018, 16:48 »
Jeśli łowisz  na PZW to najczęściej łowiska są większe niż typowe komercyjne stawy wiec dlaczego nie iść w typowy kij feederowy o dl 3.60 m ? Polecam Drennan Series 7 Puddle Chucker 12ft Competition Feeder do łowienia, ploci, karasi, leszczy, linow oraz mniejszych karpi. Jest to wędka o pracy mocno parabolicznej idealnej szczególnie pod karasie  i leszcze. Ktoś tu wcześniej polecał sphere  jest to świetny kij ale nie jest typowy parabolik więc bardziej nadaje się pod średniej wielkosci ryby

Zalety drennana
-pełna akcja paraboliczna
-wykonanie
-pokrowiec

Wady
Długość transportowa

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 11.01.2018, 23:10 »
Teraz zastanawiam się między Browning Sphere 3.30 albo Browning Jens która ładnie pacuje szkoda że jeszcze nie ma recenzji,Wind cast podobno jest to kij bardziej o szczytowej akcji z tego co przeczytalem.Daiwa widziałem na giełdzie i byłaby to wędka z ,, drugiej ręki" więc nie bardzo.
Mam przygotowanego Koschnick 3,6 m, w sobotę wezmę go na nockę, to protestuję, zobaczymy, jak chodzi na ,,klepakach,,
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

timken

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11.01.2018, 23:42 »
Ja dziś odebrałem swojego Koschick'a 3,3 m. Już nie mogę się doczekać prób nad wodą :D . Posiadam również Daiwę windacst method w tej samej długości i dla mnie to dwie zupełnie inne wędki.

Offline Pixel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #24 dnia: 11.01.2018, 23:49 »
Czekam na wasze opinie :D

Offline Manfred1979

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 12.01.2018, 08:21 »
Ja dziś odebrałem swojego Koschick'a 3,3 m. Już nie mogę się doczekać prób nad wodą :D . Posiadam również daiwę windacst method w tej samej długości i dla mnie to dwie zupełnie inne wędki.

Napisz proszę coś więcej. Na czym polega  różnica?

timken

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 12.01.2018, 19:02 »
Wędki moim zdaniem mają nieco inne przeznaczenie. Świadczy o tym m.in. cw obu wędek - 80 Daiwy i 50 Browninga. Daiwa jest wędką szybszą i mocniejszą, potrzebuje większego obciążenia żeby zaczął pracować cały blank. Browning, mega delikatny, wolniejszy, podwieszone 150 g - wędka już pracuje na niemal całej długości. Wpływ  na pracę ma również skład - 3 części Daiwy, 2- Browninga. Daiwa - bardziej na komercję, Browning - super na zawody, "dłubaninę" (szczytówka 0,75 oz - bajka  :)).To wrażenia "na sucho" więcej będę mógł stwierdzić po próbach nad wodą. 

Offline Mariano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #27 dnia: 25.11.2019, 20:10 »
Czy jakiś użytkownik Koschnicka 3,3 mógłby napisać swoje odczucia odnośnie zachowania kija przy rzucie oraz czy wędzisko w miarę szybko gaśnie? Lubię paraboliki, ale jestem uczulony na kluchowatość, a na filmach niestety nie jest to pokazane. Z góry dziękuję :)
Fishing Team ZEUS

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #28 dnia: 25.11.2019, 21:10 »
Ładnie ładuje i szybko gaśnie. Ja nie lubię paralityków, ale Jens to wyjątek. Szybkościowe dłubanie to jego żywioł.