Ankieta

Co Wam się lepiej sprawdza w łowisku?

ZIARNA - kukurydza, pszenica, konopie i inne
27 (84.4%)
PELLET - obojętnego rodzaju
5 (15.6%)

Głosów w sumie: 31

Autor Wątek: Ziarna vs. pellet  (Przeczytany 9505 razy)

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Ziarna vs. pellet
« Odpowiedź #15 dnia: 16.03.2015, 14:54 »
Widzę, że z pozoru prosta, zerojedynkowa ankieta jest dość kontrowersyjna.

To może jednak dokładniej napiszę o co mi chodzi (mimo wcześniejszej niechęci).
Ankieta dotyczy waszych statystycznych spostrzeżeń. Rozumiem, że większość z Was stosuje oba produkty. Chodzi o ten powszechniejszy. Po prostu.
Jeśli ktoś łapie wyłącznie na method feeder i do podajnika używa wyłącznie pelletu, to głosuje na pellet. Przynęta nie jest istotna, choćby z tego powodu, że wcześniej szerzej była omawiana.
Chodzi o statystyczny przekrój nowoczesnego wędkarza. Czy tenże wędkarz zostaje wierny ziarnom, czy zaczyna być bardziej nowoczesny i stosuje więcej pelletu. Kompozycje, rodzaje, smaki, sposoby przygotowywania, skuteczność  i upodobania ryb nie są w tej ankiecie istotne.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #16 dnia: 16.03.2015, 15:49 »
W moim przypadku od jakiś dobrych trzech lat pellet wyparł całkowicie ziarna.Po pierwsze nie muszę go jakoś specjalnie przygotowywać (gotować , prażyć jak ziaren),dosypuję do zanęty przeważnie pół na pół i gotowe.Po drugie wydaje mi się że tak szybko nie psuje zanęty  jak ziarna w letnie gorączki.Po trzecie nie raz panowie łapiący wyłącznie na ziarna ,"tańczyli" ;)wokół mojego stanowiska żeby podpatrzeć co ja mam w wiaderku, że do mnie ryba podchodzi a do nich nie :)
Maciek

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 16.03.2015, 16:15 »
85% ryb w ubiegłym roku złowiłem na pellet, pozostałe 15 % na ziarna i kulki 8)
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 16.03.2015, 21:52 »
Mogę powiedzieć tylko tyle że w tamtym roku tak mnie zafascynowała pelletowa moda że był to mój najgorszy sezon od lat. Nie połowiłem nic godnego uwagi - w przeciwieństwie do wielu wielu lat gdy stosowalem ziarna
Wydaje mi się że pellety są dobre tam gdzie ryba je zna, gdy wiecej osob nimi nęci i łowi
Schodziłem na tarczy stosując wymyślne pellety - a dziadki obok łowili pełne siaty na pęcak i kukurydzę
Owszem - będę jeszcze próbował ale spodziewałem się że pellet będzie na moich wodach moją tajną bronią - niestety tak się nie stało
Pozdrawiam - Gienek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 16.03.2015, 22:31 »
Gdybym nastawiał się głównie na karpie, liny, leszcze, karasie, to zapewne stosowałbym pellet w większych ilościach i może nawet przeważyłby on nad ziarnami.
Jednak bardzo lubię łowić płocie, a płoć za pelletem nie przepada.
Tylko dlatego ziarna typu kukurydza, konopie, czasem groch, kiedyś pęczak (może znowu do niego wrócę) są głównie w użyciu.
Ale donęcam łowisko pewną ilością pelletu. Szczególnie, kiedy drobnica daje się we znaki. Stosuję go głównie dlatego, że jest większy i twardszy. Czeka wtedy na dnie, na lepszą rybę.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #20 dnia: 17.03.2015, 08:01 »
Poza tym chcesz mi powiedzieć, że stosujesz zupełnie inną zanętę w stosunku do przynęty?

Odniosłem się króciutko do tego cytatu :) nigdy nie podważałem Twojej inteligencji Panie Bigdom , no naubliżałeś mi, mam tylko nadzieję że miałeś z tego satysfakcję a nie zmarnowałeś cenny swój czas na wypowiedź . :)

W ankiecie zaznaczyłem pellet, choć nie tylko na methodę wędkuję , bo już od jakiegoś czasu staram się dywaniki układać z przewagą pelletów, ryby coraz lepiej reagują na pellety.

Pozdrawiam

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 17.03.2015, 08:14 »
Poza tym chcesz mi powiedzieć, że stosujesz zupełnie inną zanętę w stosunku do przynęty?

Odniosłem się króciutko do tego cytatu :) nigdy nie podważałem Twojej inteligencji Panie Bigdom , no naubliżałeś mi, mam tylko nadzieję że miałeś z tego satysfakcję a nie zmarnowałeś cenny swój czas na wypowiedź . :)

W ankiecie zaznaczyłem pellet, choć nie tylko na methodę wędkuję , bo już od jakiegoś czasu staram się dywaniki układać z przewagą pelletów, ryby coraz lepiej reagują na pellety.

Pozdrawiam

Nie naubliżałem nikomu. Przedstawiłem swoje zdanie. Ogólnie, to przepraszam za swoją wypowiedź z wczoraj, wiem, co miałeś na myśli.
Generalnie chodzi mi o to, że czasami nie warto na siłę szukać drgiej dziury w d..ie. To była prosta ankieta.
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 18.03.2015, 07:15 »
No z tą ankietą to trochę jakbyś zapytał: używasz widelca czy łyżki? :D

Ja używam obydwu rzeczy, bo obydwie działają. Tak samo często na przykład do akcji wchodzi pellet jak i konopie, a i ziarna gotuję jak jest cieplej.

Wszystko zależy jak się nastawiamy na łowienie. Krótka sesja to raczej zanęta plus pellety i konopie. Zasiadka to już miks ziaren, pelletów i konopi...
Dżamukka słusznie zauważył, że pellet sprawdza się coraz częściej - i jest sens go używać, jednak myślę, że zbyt często utoższamia się go z jakąś cudowną przynętą, stąd nie każdy ma efekty. Sypanie samego pelletu to trochę śliski temat w Polsce - bo niby jakiego pelletu ktoś używa? Jest przecież i halibut, jest też i pellet karpiowy, obydwa w sumie do innych rzeczy, o róźnych granulacjach. Na dodatek w Polsce pojawiają sie pellety 'dziwne' - czyli cholera wie co - jak np. te od Gutkiewicza lub kombinacje 'halibut - wanilia' rzekomo do Metody, gdzie kogoś chyba poniosła ułańska fantazja (dawanie pelletowi smaku wanilii mija się z celem, przerost formy nad treścią według mnie, na dodatek myląca nazwa - bo skoro pellet jest halibutowy to do Metody nie powinien sie nadawać, chyba, że ma smak halibuta :D ).

Jak dla mnie obydwie rzeczy się sprawdzają, naprzemiennie - raz jedna lepiej raz druga. Na pewno warto miec przynajmniej dwa rodzaje pelletu - 2 mm karpiowy i 2 mm halibut, i dodawać je do zanęt, używać do miksów 50/50, Metody czy pellet feedera. Bo pellet rozpada się na dnie, ziarna zaś zostają. Bo pellet jest unoszony przez rzekę w dół i świetnie naprowadza, ziarna nie za bardzo. Natomiast do dywanów zanętowych ziarna znów są idealne - aczkolwiek też trzeba mieć umiar i wiedzę - jak, ile i kiedy...

Myślę, że o to chodzilo wszystkim Bigdom, i nie ma powodu do stresu. Bo zadałeś pytanie z serii 'widelec czy łyżka'? :D  A chyba dla wielu z nas obydwie rzeczy wchodzą w grę, stąd konsternacja przy wyborze... Nikt nie chciał prżecież Cię urazić!
Lucjan

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 18.03.2015, 12:22 »
No z tą ankietą to trochę jakbyś zapytał: używasz widelca czy łyżki? :D

Dokładnie :D O to właśnie mi chodziło. Nie pytam, czy jest sens stosowania widelca do zupy, ale czy tego widelca w ogóle używamy (nieważne do czego) i czy częściej od łyżki.
Doskonale zdaje sobie sprawę z okoliczności i technik łowienia na pellet i na ziarno (oraz ich różnorodności). Po prostu. Łyżka, czy widelec? :)
Dominik