Autor Wątek: Podbierak na duże ryby dla spinningisty - co polecacie?  (Przeczytany 4818 razy)

Offline niedzielnywedkarz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
Hej,
nie chwaląc się ;) na moich wodach są całkiem spore szczupaki - dziś zerwał mi się taki około metra! Wszystko przez malutki podbierak. Dlatego szukam czegoś dla mobilnego spinningisty - w czasie sesji odwiedzam ok 15 miejscówek i dojście do nich jest czasami problematyczne - krzaki itp. Myślałem nad czymś takim: http://savage-gear.com/product/pro-folding-rubber-large-mesh-landing-net/ ale zastanawiam się czy siatka nie będzie za bardzo upierdliwa...
Patrzyłem też na podbieraki typu match, ale nie było takiego co by miał przynajmniej 70 cm długości, by tyle chyba trzeba wylądować szczupaka koło 90-100 cm?
waggler + feeder + spinning

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Podbierak na duże ryby dla spinningisty - co polecacie?
« Odpowiedź #1 dnia: 28.01.2018, 22:02 »
70 cm głębokości to może czasami być za mało.
Ja również rozglądałem się za dużym podbierakiem spinningowym.
Niestety, cena około 200 zł. Podbierak DAM Big Pike ma 1 m głębokości, przy koszu 85x75 cm. Długość transportowa 105 cm, a robocza 207 cm. Być może da radę przedzierać się z takim podbierakiem, uwieszonym na plecach na magnetycznym klipsie.

Edit: W Twoim przypadku (UK) może warto rozejrzeć się za podbierakiem łososiowym.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline NuNo83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 29.01.2018, 09:08 »
Hej,
nie chwaląc się ;) na moich wodach są całkiem spore szczupaki - dziś zerwał mi się taki około metra! Wszystko przez malutki podbierak. Dlatego szukam czegoś dla mobilnego spinningisty - w czasie sesji odwiedzam ok 15 miejscówek i dojście do nich jest czasami problematyczne - krzaki itp. Myślałem nad czymś takim: http://savage-gear.com/product/pro-folding-rubber-large-mesh-landing-net/ ale zastanawiam się czy siatka nie będzie za bardzo upierdliwa...
Patrzyłem też na podbieraki typu match, ale nie było takiego co by miał przynajmniej 70 cm długości, by tyle chyba trzeba wylądować szczupaka koło 90-100 cm?
Ten podbierak Savage'a z linku jest bardzo dobry. Dużo ludzi w UK go używa. W wersji XL jest idealny do połowu dużych szczupaków z łodzi. Jeśli jednak nie planujesz połowów z łodzi lub stacjonarki i tylko spinning z brzegu, to ja bym brał ten mniejszy (w wersji tele oczywiście). W UK często rzeki mają strome zbocza, jest ślisko (tym bardziej o tej porze roku), krzaki itp. i dlatego większy zasięg jest jak najbardziej wskazany. Unikałbym raczej podbieraków typu łososiowego, no chyba że wędkujesz brodząc. Podbierak, o którym mowa rozkłada się i składa bardzo szybko.

Ciekawą jeszcze ofertę ma Fox Rage. Może Cię zainteresuje ;).

https://www.total-fishing-tackle.com/fox-rage-speedflow-2-rigid-landing-net
Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 29.01.2018, 20:14 »
Nuno83 dzięki za odpowiedź. Pytanie czy podbierak 65 cm nie będzie trochę za mały? Boję się, że metrowy szczupak do niego może się ledwo mieścić, a manewrowanie taką rybą, szczególnie jak jest słabo zapięta, jest trochę ryzykowne... Z drugiej strony do mojego 50 cm zmieścił mi się taki 82 cm, więc sam nie wiem...
A co sądzicie o tym, w wersji 75 cm: https://www.anglingdirect.co.uk/korum-folding-spoon-landing-net?gclid=CjwKCAiAqbvTBRAPEiwANEkyCNJYosNT4vTc5wO7ypY7mFKm-nYb_oMQZ7JlYrCeBfdpnBMm__I0PhoC5FMQAvD_BwE
Bardziej mi się podoba ze względu na bardziej rybo-przyjazną siatkę.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 29.01.2018, 21:13 »
Gdy kupiłem wielki, solidny podbierak spinningowy, przestałem łowić duże ryby. Przypadek?
Jacek

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
« Odpowiedź #5 dnia: 29.01.2018, 21:15 »
Gdy kupiłem wielki, solidny podbierak spinningowy, przestałem łowić duże ryby. Przypadek?

Prawo Murphy'ego.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 29.01.2018, 21:27 »

Mam nadzieje że u mnie tak nie będzie ;)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #7 dnia: 29.01.2018, 21:28 »
Trzeba mieć nadzieję, jasne ;)
Jacek

Offline pejcz

• Reputacja: 30
  • Wędkarski komandos-popierduła
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 29.01.2018, 22:16 »
Z dużych szczupakowych podbieraków sprawiłem sobie w zeszłym roku taki https://www.e-fishing.pl/k-don-boat-landing-net-floding-80x70cm-cormoran,3,9349,9074 i jest zupełnie wystarczajacy. Prawie metrowy zębaty wpadł do niego jak do studni, ale... nie wyobrażam sobie manewrowania nim z brzegu. Ciężkie to dziadostwo, zwłaszcza na pełnym zasięgu.
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline NuNo83

• Reputacja: 29
  • Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 30.01.2018, 09:43 »
Nuno83 dzięki za odpowiedź. Pytanie czy podbierak 65 cm nie będzie trochę za mały? Boję się, że metrowy szczupak do niego może się ledwo mieścić, a manewrowanie taką rybą, szczególnie jak jest słabo zapięta, jest trochę ryzykowne... Z drugiej strony do mojego 50 cm zmieścił mi się taki 82 cm, więc sam nie wiem...
A co sądzicie o tym, w wersji 75 cm: https://www.anglingdirect.co.uk/korum-folding-spoon-landing-net?gclid=CjwKCAiAqbvTBRAPEiwANEkyCNJYosNT4vTc5wO7ypY7mFKm-nYb_oMQZ7JlYrCeBfdpnBMm__I0PhoC5FMQAvD_BwE
Bardziej mi się podoba ze względu na bardziej rybo-przyjazną siatkę.
Moim zdaniem nie będzie za mały. Szczupaki około 100 cm spokojnie powinny w nim wylądować. Sam hol ryby, która jest słabo zapięta wiąże się zawsze z ryzykiem jej utraty. Nie ma tutaj raczej ideału. Jeżeli chcesz mieć pewność, że w 100% ryba bez żadnego manewrowania wejdzie do podbieraka to kup większą wersję XL i problem z głowy. Musisz się tylko liczyć z wszelkimi niewygodnosciami podczas przemieszczania się i używania w zakrzaczonych miejscach. Jest to naprawdę wielki podbierak. Tak duży dla mobilnego spinningisty to moim zdaniem troszkę zbędny nadbagaż, ale jak kto lubi oczywiście ;). Wiem, bo akurat ten model posiadam. Na pewno plusem jest jego waga, bo jest to jeden z lżejszych na rynku, a także solidna konstrukcja. Kosz Koruma, o który pytasz wcale nie jest bardziej przyjazny dla szczupaka. Dla ryb spokojnego żeru owszem, ale dla ryb drapieżnych szczególnie szczupaków oraz samego spinningu takie "gumowane" siatki są lepsze, z dwóch względów: po pierwsze nie męczysz się z odhaczaniem poplątanych przynęt, kotwic itp., itd., a po drugie to wyobraź sobie, że taka materiałowa siatka wejdzie szczupakowi przypadkiem do pyska - a zapewniam, że zdarzać się to będzie nierzadko - nie obejdzie się bez dodatkowego i niepotrzebnego stresu oraz cierpienia dla ryby. Gumowa siatka w żaden sposób nie uszkadza ryb. Dodatkowo Korum jest to tylko sam kosz bez sztycy, u Savage'a podbierak składa się w mgnieniu oka, co jest bardzo wygodne przy przemieszczaniu się.
Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 30.01.2018, 21:29 »
Dzięki za info - zdecydowałem się na wersję L z rączką teleskopową. Mam nadzieję, że w weekend uda mi się go użyć!

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 05.02.2018, 21:43 »
No i przysłali mi z ebay'a XL, zapewne 'przez przypadek'. W weekend przetestowałem, nie jest tragicznie, podbierak wielki, ale że na moich wodach chodzenie po krzakach nie jest za bardzo miło widziane, a wszędzie są stanowiska to jakoś daje rade.