Nuno83 dzięki za odpowiedź. Pytanie czy podbierak 65 cm nie będzie trochę za mały? Boję się, że metrowy szczupak do niego może się ledwo mieścić, a manewrowanie taką rybą, szczególnie jak jest słabo zapięta, jest trochę ryzykowne... Z drugiej strony do mojego 50 cm zmieścił mi się taki 82 cm, więc sam nie wiem...
A co sądzicie o tym, w wersji 75 cm: https://www.anglingdirect.co.uk/korum-folding-spoon-landing-net?gclid=CjwKCAiAqbvTBRAPEiwANEkyCNJYosNT4vTc5wO7ypY7mFKm-nYb_oMQZ7JlYrCeBfdpnBMm__I0PhoC5FMQAvD_BwE
Bardziej mi się podoba ze względu na bardziej rybo-przyjazną siatkę.
Moim zdaniem nie będzie za mały. Szczupaki około 100 cm spokojnie powinny w nim wylądować. Sam hol ryby, która jest słabo zapięta wiąże się zawsze z ryzykiem jej utraty. Nie ma tutaj raczej ideału. Jeżeli chcesz mieć pewność, że w 100% ryba bez żadnego manewrowania wejdzie do podbieraka to kup większą wersję XL i problem z głowy. Musisz się tylko liczyć z wszelkimi niewygodnosciami podczas przemieszczania się i używania w zakrzaczonych miejscach. Jest to naprawdę wielki podbierak. Tak duży dla mobilnego spinningisty to moim zdaniem troszkę zbędny nadbagaż, ale jak kto lubi oczywiście

. Wiem, bo akurat ten model posiadam. Na pewno plusem jest jego waga, bo jest to jeden z lżejszych na rynku, a także solidna konstrukcja. Kosz Koruma, o który pytasz wcale nie jest bardziej przyjazny dla szczupaka. Dla ryb spokojnego żeru owszem, ale dla ryb drapieżnych szczególnie szczupaków oraz samego spinningu takie "gumowane" siatki są lepsze, z dwóch względów: po pierwsze nie męczysz się z odhaczaniem poplątanych przynęt, kotwic itp., itd., a po drugie to wyobraź sobie, że taka materiałowa siatka wejdzie szczupakowi przypadkiem do pyska - a zapewniam, że zdarzać się to będzie nierzadko - nie obejdzie się bez dodatkowego i niepotrzebnego stresu oraz cierpienia dla ryby. Gumowa siatka w żaden sposób nie uszkadza ryb. Dodatkowo Korum jest to tylko sam kosz bez sztycy, u Savage'a podbierak składa się w mgnieniu oka, co jest bardzo wygodne przy przemieszczaniu się.