Autor Wątek: Kolejny przykład nieudolności PZW  (Przeczytany 33415 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Kolejny przykład nieudolności PZW
« Odpowiedź #75 dnia: 03.01.2016, 19:38 »
Dzięki! :thumbup:
Lucjan

Offline alisowski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 06.01.2016, 14:46 »
Poniżej dwie uchwały podjęte przez ZO we Wrocławiu.Nie pasują do tego wątku ale prosił bym Administratora o założenie wątku Pozytywne przykłady działań PZW.Przy imionach kolegów są w orginale nazwiska ale je usunęłem.

Następnie kol. Roman przedstawił wniosek wędkarzy skupionych w organizacji Street Fishing Poland o utworzenie na całym kanale burzowym łowiska o charakterze „no kill”. Przedstawił w tym zakresie rekomendację Kapitanatu Sportowego oraz Komisji ds. Zagospodarowania Wód. Po krótkiej dyskusji o zasadach na jakich łowisko ma funkcjonować Członkowie Zarządu jednogłośnie przyjęli uchwałę:

UCHWAŁA nr 161
Na podstawie par. 46 ust. 15 Statutu PZW, ZO PZW we Wrocławiu z dniem 1.01.2016 tworzy na Kanale Burzowym rz. Odry we Wrocławiu łowisko o charakterze „no kill” na którym obowiązywać będą następujące zasady:
- dopuszczone są następujące metody wędkowania: casting, feeder, mucha, spinning, spławik,
- nie dopuszcza się połowu na żywą oraz martwą rybkę,
- obowiązują podbieraki bezwęzłowe,
- obowiązują haczyki bez zadziorowe lub z przygiętym zadziorem (z wyłączeniem metody 
 spławikowej i metody feeder,
- obowiązuje całkowity zakaz zabierania, posiadania, zabijania lub przetrzymywania ryb
 (zakaz przetrzymywania ryb nie dotyczy uczestników rozgrywanych zawodów w dyscyplinie
 spławikowej i metodzie feeder, którzy złowione ryby mogą przechowywać w siatkach
 bezwęzłowych oraz zawodników pozostałych dyscyplin, którzy krótkotrwale przechowują 
 rybę w celu udokumentowania połowu: pomiar, fotografia.
Pozdrawiam.Andrzej Lisowski

Kol. Roman przedstawił wniosek o utworzenie i zatwierdzenie regulaminu łowiska licencyjnego koła nr 61 Wrocław Fabryczna „Glinianka Stabłowice” w ramach programu pilotażowego zakładającego w 2016 r. powstanie dwóch takich łowisk . Wyjaśnił przyczyny powołania takiego łowiska (przeniesienie kosztów utrzymania, odpowiedzialności za ochronę i zarybienia na koło a więc i odciążenie okręgu w tym zakresie), jednocześnie prosząc o podjęcie stosownej uchwały. Jego zdaniem program jest pożyteczny i wpłynie pozytywnie na jakość naszych wód. Kol. Dariusz dodał, że rozwiązanie ma charakter pilotażowy i będzie funkcjonować pod nadzorem komisji ds. Zagospodarowania Wód. Temat wywołał burzliwą dyskusję, w trakcie której kol. Roman udzielał kolejnych wyjaśnień. Swoje zdanie w sposób obszerny przedstawili kol:. Adam, Zbigniew ,Franciszek ,Adam ,Janusz , Jan .Na koniec większością głosów, przy jednym głosie przeciwnym oraz pięciu wstrzymujących  podjęto uchwałę:

UCHWAŁA nr 163
Na podstawie § 46 ust. 15 Statutu PZW, Zarząd Okręgu PZW we Wrocławiu wyraża warunkową zgodę na utworzenie łowiska licencyjnego „Glinianki Stabłowice” pod warunkiem zatwierdzenia uchwały Zarządu koła Fabryczna – gospodarza łowiska – przez uczestników najbliższego zebrania sprawozdawczego koła oraz stworzenia regulaminu łowiska zgodnego z uchwałą ZG w sprawie tworzenia łowisk licencyjnych.
Andrzej Lisowski

Offline pankowaty

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #77 dnia: 06.01.2016, 15:03 »
Alisowski, bardzo dobry pomysł, żeby promować dobre działania!  Na publikację tej pierwszej uchwały czekałem odkąd tylko pojawiły się nieoficjalne informacje o jej podjęciu. Trochę się dziwiłem,  czemu ZO nie chwali się takimi sprawami, przecież to pokazuje inne oblicze związku.

Co do drugiej uchwały,  to możesz rzucić nieco więcej światła na sprawę? Czy w tym programie pilotażowym chodzi o przejmowanie przez koła wód, ponieważ te, jako małe, lokalne  organizacje, lepiej mogą o nie zadbać?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #78 dnia: 06.01.2016, 15:04 »
Andrzej , świetny pomysł . Nurtuje mnie jednak status tej wody , '' licencyjna '' to znaczy za dodatkowa opłata ?

E: Teraz widzę , że to łowisko NK ma być ogólnie dostępne bez licencji . W innym przypadku NK + dopłata mogłoby wielu ludzi odstraszyć .

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #79 dnia: 06.01.2016, 15:11 »
W jednym z postów kolega niepamiętam nika ale, wspominał że jest skarbnikiem w okregu wrocławskim jezeli coś przekrecilem lub pomylilem prosze o poprawe wspominal o kierunkach jego zdaniem jak pzw powinno dzialac jednym z pomyslow wlasnie byly wody pzw komercyjne przynajmniej ja to tak odebralem
czyli krociutko podsumuje jakmja to czytam
skladka pzw oraz dodatkowa oplata na wody gdzie mozna sobie, polowic bez problemu tzw. Sekcyjne
ja teraz lowie na takich wodach i sobie chwale
doplata troszke kosztuje ale jak chcemy lowic rybki trzeba placic.
Maciek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #80 dnia: 06.01.2016, 15:18 »
W jednym z postów kolega niepamiętam nika ale, wspominał że jest skarbnikiem w okregu wrocławskim jezeli coś przekrecilem lub pomylilem prosze o poprawe wspominal o kierunkach jego zdaniem jak pzw powinno dzialac jednym z pomyslow wlasnie byly wody pzw komercyjne przynajmniej ja to tak odebralem
czyli krociutko podsumuje jakmja to czytam
skladka pzw oraz dodatkowa oplata na wody gdzie mozna sobie, polowic bez problemu tzw. Sekcyjne
ja teraz lowie na takich wodach i sobie chwale
doplata troszke kosztuje ale jak chcemy lowic rybki trzeba placic.

Tak Macieju , to dobre pomysły z tą dodatkowa dopłatą . Na wodzie mniej ludzi i dużo więcej ryb niż na innych zbiornikach . W tym roku też opłacę coś w tym stylu.

Offline alisowski

« Odpowiedź #81 dnia: 06.01.2016, 15:45 »
Andrzej , świetny pomysł . Nurtuje mnie jednak status tej wody , '' licencyjna '' to znaczy za dodatkowa opłata ?

E: Teraz widzę , że to łowisko NK ma być ogólnie dostępne bez licencji . W innym przypadku NK + dopłata mogłoby wielu ludzi odstraszyć .
Kilka słów wyjaśnień-łowisko no kill jest dostępne dla wszysykich bez dodatkowej opłaty.
Jeśli chodzi o łowisko (a mam nadzieję że łowiska)licencyjne-koło dostaje do opieki wodę i prawo sprzedaży licencji.Są dwa rodzaje licencji:dla członków koła-tańsze dla pozostałych droższe.Koło opiekuje się wodą,dba o porządek,zarybia oraz chroni wodę.Z pieniędzy które zostały zakupione z licencji kupuje ryby do zarybień w pierwszej kolejności z Ośrodka Zarybieniowego którego właścicielem jest Okręg.Taki ruch zapewnia dwie rzeczy-zwiększa produkcję Ośrodka co w konsekwencji powoduje spadek kosztów stałych w 1 szt narybku i daje możliwość jego potanienia oraz dana woda (licencyjna) nie jest zarybiana z środków Okręgu czyli więcej środków zostaje na zarybianie pozostałych wód.Jeżeli pilotarz chwyci to stworzymy większą ilość łowisk licencyjnych i docelowo dorobimy się czterech rodzajów wód:no kill,licencyjnych,komercyjnych oraz ogólnodostępnych lepiej zarybianych.To po krótce tyle :)
Andrzej Lisowski

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #82 dnia: 06.01.2016, 15:59 »
Nie mam słów , chylę czoła  :thumbup:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #83 dnia: 06.01.2016, 16:34 »
Nareszcie zaczyna się coś zmieniać!
Brawo, brawo, brawo! :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #84 dnia: 06.01.2016, 16:36 »
A jak piszę że u nas widać zmiany, to nikt nie chce wierzyć
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #85 dnia: 06.01.2016, 17:05 »

Kilka słów wyjaśnień-łowisko no kill jest dostępne dla wszysykich bez dodatkowej opłaty.
Jeśli chodzi o łowisko (a mam nadzieję że łowiska)licencyjne-koło dostaje do opieki wodę i prawo sprzedaży licencji.Są dwa rodzaje licencji:dla członków koła-tańsze dla pozostałych droższe.Koło opiekuje się wodą,dba o porządek,zarybia oraz chroni wodę.Z pieniędzy które zostały zakupione z licencji kupuje ryby do zarybień w pierwszej kolejności z Ośrodka Zarybieniowego którego właścicielem jest Okręg.Taki ruch zapewnia dwie rzeczy-zwiększa produkcję Ośrodka co w konsekwencji powoduje spadek kosztów stałych w 1 szt narybku i daje możliwość jego potanienia oraz dana woda (licencyjna) nie jest zarybiana z środków Okręgu czyli więcej środków zostaje na zarybianie pozostałych wód.Jeżeli pilotarz chwyci to stworzymy większą ilość łowisk licencyjnych i docelowo dorobimy się czterech rodzajów wód:no kill,licencyjnych,komercyjnych oraz ogólnodostępnych lepiej zarybianych.To po krótce tyle :)

Co do pomysłu ... rodzi on z założenia możliwość braku przejrzystości w działaniach ....
na obecna chwile znaczna czesc kol wedkarskich nie radzi sobie z dotychczasowy obowiązkami...
Mi osobiscie zajelo troche czasu znalezienie odpowiedniej wody odpowiednio zarządzanej przez madrych ludzi....
nie sztuka jest wydac kase i znowu fige za to dostac...
no kil to nie problem uchwala glosowanie i większością przechodzi ... no i jest
co do dodatkowych oplat na wewnetrzne wody pzw to juz inna bajka
Maciek

Offline alisowski

« Odpowiedź #86 dnia: 06.01.2016, 17:23 »
Co do pomysłu ... rodzi on z założenia możliwość braku przejżystości w działaniach .
Możesz rozwinąć tą myśl Maćku.Pozdrawiam
Andrzej Lisowski

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #87 dnia: 06.01.2016, 17:41 »
Co do takiego łowiska - praca z nim zwiazana to nie tylko spuszczenie ryby rura do wody, lub zorganizowanie kielbaski z kija.....
Przejzystosc finansowa awiec koniec z brakiem odpowiedzialnosci osob za, to odpowiedzialnych .
Dlatego od dluzszego czasu uwazam ze strukturry pzw powinny dzialac jak firmy osoba podejmujaca sie pracy
otrzymuje wynagrodzenie , jest przejzystosc w papierach , odpowiedzialnosc
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #88 dnia: 06.01.2016, 18:02 »
A jak piszę że u nas widać zmiany, to nikt nie chce wierzyć

Bo widać tylko u Was we Wrocławiu   :D :D :D
Lucjan

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #89 dnia: 11.01.2016, 19:07 »
To finał sprawy już znamy:
http://www.rzgw.szczecin.pl/aktualnosci/single/id/2489
Mam nadzieje że to będzie taka przestroga dla innych.
Grzegorz > Kołobrzeg