Autor Wątek: Jesteśmy szpiegowani 24/7  (Przeczytany 4861 razy)

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Jesteśmy szpiegowani 24/7
« dnia: 15.02.2018, 15:33 »
Panowie, to się w głowie nie mieści. Te zasrane ciasteczka i inne krętactwa to po prostu zmora dzisiejszych czasów.

Wyobraźcie sobie taką sytuację. Z ciekawości wchodzę wczoraj na mój profil w ZUS, sprawdzić składki, środki na subkoncie etc. Pobawiłem się kalkulatorem emerytury. Wylogowałem się.
Za pół godzina patrzę - nieodebrane połączenie. Numer wydaje się okej, więc oddzwaniam. Odbiera jakiś koleś i mówi, że dzwonił w sprawie "tego ubezpieczenia, III filaru".
Wkur**iłem się, bo mam to w dupie. Rozłączyłem się i powiedziałem, że nie życzę sobie więcej takich telefonów.

Zobaczcie ale jak to działa. Przypadek? Nie! Szpiegują nas na potęgę. Jeśli chodzi o komputery to laikiem nie jestem. Firewalle, antywirusy i inne bajery. Zasady bezpieczeństwa znam. Mimo to, najzwyczajniej w świecie wchodzę sobie na prywatne konto w ZUS'ie a za chwile mam telefon w sprawie III filaru!

>:O
Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jesteśmy szpiegowani 24/7
« Odpowiedź #1 dnia: 15.02.2018, 16:18 »
Ależ oczywiście. I tak jest wszędzie.
Pogadaj sobie z kimś na Skype np. o lodówkach i wszędzie zaczną ci lodówki w reklamach wyskakiwać. I tak dalej i dalej...
Nie mówiąc o Facebooku...

Powoli to się ukróci, bo powstaje wiele projektów opartych na blockchain, które się tego szpiegowania pozbędą. Zamiast fejsa jest już Steemit. Możesz zainstalować przeglądarkę Brave...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Łukasz13

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 15.02.2018, 16:33 »
Nie miałem jeszcze przypadku żeby ktoś do mnie dzwonił, ale z reklamami to już normalka. To całe "szpiegowanie" jest jak najbardziej potrzebne, chodzi tutaj o nasze bezpieczeństwo. Jeśli jest się nieszkodliwym użytkownikiem Internetu to nic nam nie grozi, można pobierać do woli, posiadać nielegalne oprogramowanie nie do celów komercyjnych, przeglądać strony xxx. Jednak kiedy ktoś zaczyna wyszkiwać sposóby na zdobycie broni, czy coś podobnego to bardzo dobrze, że służby są w stanie taką osobę wyłapać. Są spory, czy jest to etyczne, czy nie, ale jak na razie działa na korzyść bezpieczeństwa ogółu.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15.02.2018, 16:43 »
"To całe "szpiegowanie" jest jak najbardziej potrzebne, chodzi tutaj o nasze bezpieczeństwo"

Aha czyli dla bezpieczeństwa wszyscy nas szpiegują tak?
Policja,wojsko, ....i "reklamy"...
A jaki związek z tymi pierwszymi mają Ci ostatni ?

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 15.02.2018, 16:48 »
Nie miałem jeszcze przypadku żeby ktoś do mnie dzwonił, ale z reklamami to już normalka. To całe "szpiegowanie" jest jak najbardziej potrzebne, chodzi tutaj o nasze bezpieczeństwo. Jeśli jest się nieszkodliwym użytkownikiem Internetu to nic nam nie grozi, można pobierać do woli, posiadać nielegalne oprogramowanie nie do celów komercyjnych, przeglądać strony xxx. Jednak kiedy ktoś zaczyna wyszkiwać sposóby na zdobycie broni, czy coś podobnego to bardzo dobrze, że służby są w stanie taką osobę wyłapać. Są spory, czy jest to etyczne, czy nie, ale jak na razie działa na korzyść bezpieczeństwa ogółu.

Hehehehe :-D

Szkoda tylko że pewna nie tak dawno odkryta teoria o której powstał fajny film udowodniła że wiele można obliczyć. Mnie i Ciebie można obliczyć, przyszłość można obliczyć. Dlatego wielu naukowców twierdzi że nasza "rzeczywistość" może być symulacją (ale w to się nie zagłębiajmy może teraz). Orwell i Huxley dostają co raz spazmów w grobach bo dalej nie wiadomo który miał rację ;-)

Ostatnio bardzo modne jest "obliczanie konfliktów" w Afryce, no ale na razie tam rządzą Chińczycy, w TVN o tym nie powiedzą ;-)

Offline Łukasz13

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 15.02.2018, 16:52 »

Hehehehe :-D

Szkoda tylko że pewna nie tak dawno odkryta teoria o której powstał fajny film udowodniła że wiele można obliczyć. Mnie i Ciebie można obliczyć, przyszłość można obliczyć. Dlatego wielu naukowców twierdzi że nasza "rzeczywistość" może być symulacją (ale w to się nie zagłębiajmy może teraz). Orwell i Haxley dostają co raz spazmów w grobach bo dalej nie wiadomo który miał rację ;-)

Ostatnio bardzo modne jest "obliczanie konfliktów" w Afryce, no ale na razie tam rządzą Chińczycy, w TVN o tym nie powiedzą ;-)
To już wyższy poziom teorii spiskowych, nam zwykłym śmiertelnikom lepiej się w to nie zagłębiać. Jeśli na prawde tak to wygląda to zbieram ekipe żeby znaleźć błąd w systemie i zrobić z siebie milardera :D.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #6 dnia: 15.02.2018, 16:54 »
Nie chce was straszyć, ale po rozmowie jaką z żoną przeprowadziłem kiedyś na temat kupna lodówki miałem reklamy z lodówkami właśnie. Nie wchodziłem na żadne strony ze sprzetem. Dopiero miałem zamiar i jeb reklamy lodówek. Aż się przestraszyłem. Tydzień mi się lodówki wyświetlały. Obok leżał tylko telefon z aktywnym asystentem googla.
Z drugiej strony przeczytałem ostatnio artykuł o tym, że android nagrywa krótkie, 2 sekundowe pliki jeśli ma włączony asystent głosowy oraz zapisywanie historii.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Łukasz13

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 15.02.2018, 16:55 »
"To całe "szpiegowanie" jest jak najbardziej potrzebne, chodzi tutaj o nasze bezpieczeństwo"

Aha czyli dla bezpieczeństwa wszyscy nas szpiegują tak?
Policja,wojsko, ....i "reklamy"...
A jaki związek z tymi pierwszymi mają Ci ostatni ?
Ktoś musi mieć z tego zyski, prawda? Twórcy portali i ludzie pracujący przy ogólnodostępnej sieci internetowej otworzyli służbom możliwość infiltracji.

Offline Łukasz13

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 15.02.2018, 16:56 »
Mam problem z usunięciem posta, przez przypadek zacytowałem złą odpowiedź, wybaczcie :facepalm:.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #9 dnia: 15.02.2018, 17:08 »
Zrób jeszcze raz dobrze, posprzątamy.

Tylko napisz dobrze liczbę mnogą od wyrazu służba, bo poprawiłem ;)
Krwawy Michał

Offline Łukasz13

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 15.02.2018, 17:18 »
https://pikio.pl/dziennikarka-the-guardian-poprawianie-cudzych-bledow-jezykowych-to-rasizm-video/ :P
Poczułem się niedoedukowany, co najgorsze nie dostałem szansy sam tego poprawic. Oczywiście wszystko z formie żartu! Dzięki, że poprawiłeś, zdarzy mi się zapomnieć, chociaż nie powinno.

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #11 dnia: 15.02.2018, 17:20 »
Dlatego ja nie mam smartfona , szajsbooka gdzie już nawet ZUS szpieguje ,  na żadnym portalu nie mam podanych prawdziwych danych , nawet profil w google nie jest prawdziwy :P jak nie znam numeru telefonu to nie odbieram , ktoś  parokrotnie wydzwania to od razu trafia na listę blokowanych 8)
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 15.02.2018, 17:24 »
-ą w liczbie mnogiej to jakiś potworek, który zatacza coraz szersze kręgi. Niektórzy nawet zaczynają tak mówić, bo myślą, że -om to niepoprawna końcówka.

Ludzią - nie ma takiego wyrazu!
Łodziom można się przyglądać, a jedną łodzią płynąć.

p.s. Ten zalinkowany artykuł to doskonały dowód na coraz większe zidiocenie cywilizacji zachodniej.
Krwawy Michał

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #13 dnia: 15.02.2018, 17:28 »
Dlatego ja nie mam smartfona , szajsbooka gdzie już nawet ZUS szpieguje ,  na żadnym portalu nie mam podanych prawdziwych danych , nawet profil w google nie jest prawdziwy :P jak nie znam numeru telefonu to nie odbieram , ktoś  parokrotnie wydzwania to od razu trafia na listę blokowanych 8)

Nie dajmy się zwariować w drugą stronę z kolei ;). Ciekawy temat został poruszony, również coraz częściej czuję się szpiegowany i osaczany natrętnymi reklamami, co ciekawe trafionymi - wiedzą co chcemy kupić, czego szukamy, mają nas w garści :'(
Pozdrawiam Darek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 15.02.2018, 17:39 »
Ludzią - nie ma takiego wyrazu!

"Ludzia - ludowy instrument dęty, którego miech jest wykonany ze specjalnie preparowanego żołądka dzika. Ludzia tradycyjnie rozpoczynała oczepiny na weselach. Dźwięk tego instrumentu jest charakterystyczny - niski, wibrujący, mroczny".
Jacek