Autor Wątek: Przełomowy wyrok NSA w kwestii racjonalnej gospodarki rybackiej  (Przeczytany 28895 razy)

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Przełomowy wyrok NSA w kwestii racjonalnej gospodarki rybackiej
« Odpowiedź #45 dnia: 27.02.2018, 12:53 »
Nie sądzę :P Jest to kwota 5 177 509, 20 zł. Musiałby wkraść się błąd w sprawozdaniu finansowym złożonym do Urzędu Skarbowego Warszawa Wola, a konkretne osoby poniosłyby odpowiedzialność za ten błąd, więc błędu tam nie widzę. 

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #46 dnia: 27.02.2018, 13:00 »
Właśnie przeglądałem to sprawozdanie i masz rację - taka kwota tam widnieje, nie jestem ekspertem od sprawozdań Stowarzyszeń, ale na logikę 630tys. członków x składka członkowska 80 zł = 50 mln złotych - wiadomo część jest zwolniona, część płaci połowę ale nie całość składek tam widnieje,może nie cała składka jest przychodem ZG, albo nie całość jest pokazana - nie wiem.

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #47 dnia: 27.02.2018, 13:18 »
A może tyle osób po prostu płaci albo ... w ZG główna księgowa prowadzi kreatywną księgowość. Nie widzę tu dużego pola do manewrowania w zakresie składek członkowskich.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 27.02.2018, 13:22 »
Twarde prawo ale prawo - jeden dziki pies potrafi zagryźć cały miot zająca, młodą sarnę, a sfora jest naprawdę groźna (nawet dla ludzi) -  jak wilki - poszukaj w statystykach - zdziczałe psy mają na sumieniu o wiele więcej niż wilki.
Rozumiem żal i pretensje - tez mam psa ale prowadzam go na smyczy w lesie.

PS W PZW też jest nakaż uśmiercania niektórych gatunków ryb np. sumika karłowatego.

Pies na spacerze na łące a nie w lesie ani obok lasu to nie dziki pies.
Mało było przypadków kiedy myśliwy zabił psa biegającego obok właściciela ?
Zresztą prawo aktualnie chyba zakazuje zabijać myśliwym psy ale nadal zdarza się jakiś rewolwerowiec.
Gdzieś pod jakimś artykułem czytałem komentarz pacana, który stwierdził że myśliwi są potrzebni bo inaczej zwierzęta las by zjadły :facepalm:
Ja też chodzę ze swoim psem na smyczy jakby co.
Ostatnio jeden myśliwy chwalił się, że zabili 40 dzików, żeby sprawdzić czy choroba z Ukrainy się przeniosła.
Trzeba zabijać 40 zwierząt by coś tam sprawdzić nie można 10,15,20 tylko trzeba 40 ? Nie można uśpić zbadać wypuścić ?
Mięso mięso..

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 27.02.2018, 13:25 »
Chub, sorki, ale mijasz się z prawdą. Dopytaj się w kołach łowieckich, jakie odszkodowania płacą za wyrządzone przez dziki szkody.

Poza tym, co to za argument, że jakiś idiota zastrzelił czyjegoś psa? Mojemu koledze jakiś idiota przejechał brata na pasach.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 27.02.2018, 13:28 »
A może tyle osób po prostu płaci albo ... w ZG główna księgowa prowadzi kreatywną księgowość. Nie widzę tu dużego pola do manewrowania w zakresie składek członkowskich.

Dobry księgowy może wynik naciągnąć o 10 , 20 % ale nie o 90 %. 630 tys.członków - czyli osób opłacających, nie zmam tego typu sprawozdań, nie jest napisane tez czy to sprawozdanie tylko ZG czy może skonsolidowane, ale na pewno nie są to składki z całej polski.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #51 dnia: 27.02.2018, 13:32 »
Grzesiek, nie mogę się zgodzić z tokiem rozumowania, który ostatnio "zagościł" w Twoich wypowiedziach. "Mięsiarzy jest więcej, więc oni mają rację, bo to jest stowarzyszenie i większość w niej powinna mieć lepiej".

Ja się z tym nie mogę nie tyle zgodzić, co pogodzić. Ale taka jest prawda.

Wiesz, kto w moim kole, okręgu blokuje dobre pomysły? Wędkarze!

Działa to mniej więcej tak:

Chcesz zmian, na które masz wpływ w kole > Wędkarze je bojkotują, torpedują. Pójdziesz z nimi na noże? Wątpię. Nikt nie chce sytuacji, gdzie dochodzi do wiecznych kłótni, zamieszania. Musisz odpuścić. Jeśli trudno Ci się zgodzić z tym tokiem rozumowania - nie chcę polemizować, prawdopodobnie zmienił byś zdanie w momencie, gdybyś miał do czynienia z bandą 100-200 rozwścieczonych mięsiarzy. Nawet jak coś zrobisz wbrew woli członków to masz jak w banku, że za 4 lata (o ile nie robisz tego w trakcie kadencji lub na jej końcu) wywiozą Cię na taczce z hukiem a wszystko co do tej pory zbudowałeś zrujnują w kilka miesięcy. Nikt mądry tego nie zaryzykuje. Ale można wprowadzać zmiany stopniowo i systemowo. U mnie tak się dzieje. Prowadzona jest polityka - wilk syty i owca cała. Póki co skutek jest taki, że jest dialog i ogólna zgoda na wszystko. Ale jak przekroczysz granice, którą musisz sam widzieć, masz pozamiatane. Dlatego spryt, głowa na karku i czas robią świetną robotę.

Chcesz zmian w porozumieniu z okręgiem, gdzie potrzebna jest jego aprobata > schemat taki sam, tylko tam oprócz władz w kole, srają władze okręgu.

Piszemy o sposobie zarządzania, o demokracjach, o słuchaniu głosu wędkarzy. Ja zapraszam do posłuchania takich głosów to Wam się oczy otworzą. Niestety, ale tkwicie w jakiejś utopii zwanej forum SiG, zupełnie oderwani od rzeczywistości. Zapraszam do działania w kołach i wprowadzania rewolucyjnych zmian w taki sposób, w jaki to tutaj opisujecie. Macie jak w banku jeden ze scenariuszy albo jeszcze gorszy murowany.
I zamiast zrobić cokolwiek - zniszczycie wszystko. Myślicie, że jak usuniecie ZO, ZG itd., zrobicie wielką rewolucję, to nagle na stołkach zasiądą sami sprawiedliwi? Mylicie się. Wladze przejmie większość, czyli mięsiarze. Wtedy zobaczycie jak będą wyglądały Polskie wody. Ja to widzę, oczy mi się otworzyły stąd moja retoryka. To jest retoryka człowieka, któremu zależy na dobrej kondycji wód, ale widzę, że metoda wojny na wyniszczenie przyniesie skutek odwrotny do zamierzonego.

Druga sprawa to denerwuje mnie tutaj narracja. Strasznie nie lubię tendencyjnych tematów, które są po prostu zlepkiem opinii, wypowiadanych na podstawia hasła, które ktoś rzuca. Przykład: sprawa Rybnika omawiana w innym wątku. PZW, jako dzierżawca nie ma tam nic do gadania. Albo przyjmuje warunki albo nara - wodę przejmuje sprytny przedsiębiorca i sieciuje jak leci. Nagle wylało się wiadro pomyj na działaczy, którzy tak naprawdę ani nie byli decyzyjni w sprawie ani sobie tego zapisu nie wymyślili. Jeśli ktoś ma nakręcać taką spiralę nienawiści, opartą na pomówieniach, kłamstwach i bzdurach w dodatku bez podstawowej wiedzy w danym temacie - to ja zawsze będę protestował. Bo ja jestem człowiekiem uczciwym i obiektywnym. Staram się oceniać na podstawie wiedzy i faktów. A tutaj jest uprawiana narracja nienawiści i propaganda, która za niedługo przebije Urbana. Nie tak się dyskutuje.
Grzegorz

Chub

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 27.02.2018, 13:33 »
@Mosteque

Myśliwy mi mówił, że te konkretne 40szt zabili w celu jakim napisałem i tylko tego się trzymam nie twierdzę, że dziki nie robią szkód.
Argument że idiota zabił psa żaden po prostu przykład bardziej, że tam też występują debile a o tyle groźniejsi, że biegają z bronią..

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 27.02.2018, 13:37 »

Dobry księgowy może wynik naciągnąć o 10 , 20 % ale nie o 90 %. 630 tys.członków - czyli osób opłacających, nie zmam tego typu sprawozdań, nie jest napisane tez czy to sprawozdanie tylko ZG czy może skonsolidowane, ale na pewno nie są to składki z całej polski.
To ustal to, bo widzę że działasz w PZW patrząc po wpisach. Wtedy będziemy mieli jasność. A na chwilę obecną mam przed oczyma sprawozdanie finansowe dotyczące CAŁEGO PZW.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 27.02.2018, 13:41 »
Taka ciekawostka -

Odbyło się posiedzenie Prezydium ZG PZW w dniu 23 lutego 2018 r.

- 23 lutego 2018 r. w Ośrodku Przygotowań Olimpijskich w Spale odbyło się posiedzenie Prezydium Zarządu Głównego, któremu przewodniczył Prezes ZG Kol. Teodor Rudnik.

- Po zatwierdzeniu porządku obrad oraz wniesieniu zgłoszonej przez Kol. Dariusza Dziemianowicza poprawki, zatwierdzono również protokół z ostatniego posiedzenia.

- Wiceprezes ds. młodzieży Kol. Wiesław Miś przedstawił projekt uchwały w sprawie nadania tytułu Inspektora Szkolenia Młodzieży Wędkarskiej. Uchwałę przyjęto.

- Wiceprezes ds. organizacyjnych Kol. Mirosław Iwański przedstawił projekt uchwały w sprawie przedłożenia uchwał podjętych przez Prezydium Zarządy Głównego PZW od czasu ostatniego posiedzenia Zarządu Głównego. Prezydium przyjęło projekt uchwały.

- Sekretarz ZG Kol. Beata Olejarz przedstawiła projekty uchwał ZG w sprawie:
• - uchylenia części uchwały Okręgowego Zjazdu Delegatów PZW Bielsko-Biała i uchwały Zarządu Okręgu PZW w Bielsku Białej, w związku z ich niezgodnością z zapisami Statutu PZW,
• ̶ zmiany załącznika do uchwały Prezydium Zarządu Głównego Polskiego Związku Wędkarskiego dotyczącej zatwierdzenia planów pracy komisji problemowych ZG PZW,

- Projekty przyjęto do przedstawienia na posiedzeniu ZG.

- Kol. M. Iwański omówił przyczyny i konieczność dokonania zmian w zapisach Instrukcji pracy rzeczników dyscyplinarnych PZW. Wypowiedź uzupełnił Kol. T.Rudnik. Zaproponowany projekt uchwały przyjęto do zatwierdzenia przez ZG.

- Następnie Skarbnik ZG Kol. Jerzy Leus przedstawił projekty uchwał ZG w sprawie:
- zamiany nieruchomości położonej w gm.Piaski, stanowiącej własność Okręgu PZW w Lublinie, na nieruchomość w gm.Siedliszczki,
• - wyrażenia zgody na zbycie nieruchomości przez Okręg PZW w Radomiu, stanowiącej własność okręgu,
• - darowizny działki stanowiącej drogę dojazdową do łowiska na rzecz Urzędu Miasta i Gminy w Strzyżowie. Jak poinformował Kol. Wiesław Heliniak, Urząd Miasta zobowiązał się do jej remontu, i stworzenia infrastruktury dla wędkarzy,
• - udzielenia pomocy finansowej z centralnego funduszu wspierającego remonty mienia Związku.
• Wiceprezes ds. sportu Kol. Zbigniew Mośko omówił i przedstawił następujące projekty uchwał:
• - w sprawie zatwierdzenia Regulaminu Głównego Kapitanatu Sportowego PZW,
• - w sprawie wprowadzenia korekt i uzupełnień do „Zasad organizacji sportu wędkarskiego” w PZW,
• - w sprawie powoływania kadr PZW w dyscyplinach sportu wędkarskiego na 2018 rok,
• - w sprawie uzupełnienia składu kadry w wędkarstwie podlodowym na rok 2018,
• - w sprawie odwołania i powołanie trenerów kadr sportowych w Polskim Związku Wędkarskim,
• - w sprawie nadania medalu „Za wybitne osiągnięcia w sporcie wędkarskim”.

- Kol. Z.Mośko omawiając zmiany w „Zasadach organizacji sportu wędkarskiego” zaprezentował również nowy wzór legitymacji sportowej.

- Wszystkie projekty zostały zatwierdzone do przedłożenia Zarządowi Głównemu na najbliższym posiedzeniu.

- Prezes ZG T. Rudnik poinformował zebranych o spotkaniu w delegaturze Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Bydgoszczy, na którym omówiono propozycje działań, jakie podejmie PZW w zakresie rozszerzenia pakietu zezwoleń na amatorski połów ryb. Stanowić one będą również jeden z głównych tematów do dyskusji na Konferencji organizacyjnej PZW. Ponadto Kol. T. Rudnik zgłosił projekt uchwały ZG w sprawie struktury składek członkowskich na ochronę i zagospodarowanie wód oraz opłat dla osób niezrzeszonych. Po dyskusji projekt przyjęto do zatwierdzenia przez ZG.

- Wiceprezes ds. ochrony i zagospodarowania wód Kol. W. Heliniak przekazał informację oraz wnioski z kontroli Komisji ds. ochrony i zagospodarowania wód ZG, przeprowadzonej w Okręgu PZW w Koszalinie. Po dyskusji zapadła decyzja o konieczności przedstawienia tych zagadnień na posiedzeniu Zarządu Głównego.

- W związku ze zwołaniem Nadzwyczajnych Okręgowych Zjazdów Delegatów do udziału w nich, jako przedstawicieli Zarządu Głównego wyznaczono Kol. Edwarda Fornalika na Zjazd w Piotrkowie Trybunalskim oraz Kol. Beatę Olejarz na Zjazd w Siedlcach.

- Na zakończenie Prezes ZG T.Rudnik przedstawił opinię radcy prawnego dotyczącą składu władz i organów PZW. Kol. T.Rudnik stwierdził, że z opinii tej wynika jednoznacznie, iż zapisy zawarte w Statucie Polskiego Związku Wędkarskiego określają liczebność Zarządu Głównego w przedziale od 21 do 33 członków wybieranych przez Krajowy Zjazd Delegatów.

www.pzw.org.pl

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 27.02.2018, 13:45 »

To ustal to, bo widzę że działasz w PZW patrząc po wpisach. Wtedy będziemy mieli jasność. A na chwilę obecną mam przed oczyma sprawozdanie finansowe dotyczące CAŁEGO PZW.
Patrząc po wpisach..., patrząc domyślam się.., widzę - no właśnie - spytaj.
W PZW kiedyś działałem w SSR ale wkurw.. mnie oskarżenia i lenistwo 99% wędkarzy - olałem działalność. Na chwile obecną PZW opłacam co dwa 3 lata -  w zeszłym roku opłaciłem w tym olewam, mam pod nosem zbiornik zarządzany przez GPW i tam głównie łowię - więc się mylisz :).
Mślę logicznie - jeśli w związku jest 630 tys ludzi,to łącznie opłaconych składek po 80 zł musi być ok 45 - 50 mln (to nie jest wyższa matematyka - przelicz sam).
 Więc albo  sprawozdanie jest sfałszowane (zgłosić do prokuratury), albo nie jest to sprawozdanie całego PZW (skonsolidowane).

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #56 dnia: 27.02.2018, 13:48 »
Powoli zaczyna się nagonka na "działaczy". Jak masz inne zdanie niż ogólna retoryka nienawiści, to jesteś na bank działaczem.
Za niedługo ktoś posądzi mnie, że mam profity z tego, że bronię w niektórych kwestiach PZW.

Przykre jest dla mnie tylko to, że nikt rzeczywiście nie widzi tego, co chcę przekazać. Szkoda, bo staram się pomóc.  :sun:
Grzegorz

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 27.02.2018, 13:56 »

Więc albo  sprawozdanie jest sfałszowane (zgłosić do prokuratury), albo nie jest to sprawozdanie całego PZW (skonsolidowane).

Nie przekonasz mnie do swojego poglądu odnośnie konsolidacji. Sprawozdanie o którym mowa w tym temacie wylądowało na biurku Ministra Sportu, kiedy PZW było jeszcze związkiem sportowym. Ten argument Cię przekonuje, czy też nie ?
Rozumiesz w ogóle co to znaczy konsolidacja sprawozdań finansowych? Jest to połączenie sprawozdań finansowych dwóch lub więcej podmiotów funkcjonujących odrębnie na rynku, ale powiązanych kapitałowo, tak jakby one działały jako jeden podmiot gospodarczy (holding, grupa kapitałowa).

Powoli zaczyna się nagonka na "działaczy". Jak masz inne zdanie niż ogólna retoryka nienawiści, to jesteś na bank działaczem.
Za niedługo ktoś posądzi mnie, że mam profity z tego, że bronię w niektórych kwestiach PZW.
Przykre jest dla mnie tylko to, że nikt rzeczywiście nie widzi tego, co chcę przekazać. Szkoda, bo staram się pomóc.  :sun:

Matchless to nie jest nagonka na Ciebie, czy też innych działaczy, ale jeżeli w Twojej firmie wydawałbyś 3/4 przychodów na wynagrodzenia to byłoby coś nie tak. ALbo chcemy dokonać jakiś pozytywnych zmian albo mówimy że jest ok, bo kilku oddanych wędkarstwu działaczy Twojego pokroju robi dobrą robotę i chce dla reszty jak najlepiej. 

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 27.02.2018, 14:16 »

Nie przekonasz mnie do swojego poglądu odnośnie konsolidacji. Sprawozdanie o którym mowa w tym temacie wylądowało na biurku Ministra Sportu, kiedy PZW było jeszcze związkiem sportowym. Ten argument Cię przekonuje, czy też nie ?
Rozumiesz w ogóle co to znaczy konsolidacja sprawozdań finansowych? Jest to połączenie sprawozdań finansowych dwóch lub więcej podmiotów funkcjonujących odrębnie na rynku, ale powiązanych kapitałowo, tak jakby one działały jako jeden podmiot gospodarczy (holding, grupa kapitałowa).

Konsoliduje się sprawozdania jednostek powiązanych kapitałowo, żeby mieć obraz organizacji jako całości.
Np Spółka Giełdowa ma mega + ale jej spółki zalezne mają mega minus - konsoliduje się, żeby zobaczyć jak dana organizacja funkcjonuje jako całość (np Orlen) i czy Prezes Centrali nie ukrywa strat w spółkach zależnych:)

O sprawozdaniach wiem b. dużo, bo to temat mojej pracy magisterskiej :) "Analiza wskaźnikowa Spółek giełdowych na podstawie sprawozdań finansowych"
Ale nawet gdybym miał skończoną podstawówkę potrafię obliczyć, że 600 tys. x 80 zł = 48mln zł a nie 5 mln zł.
Argument o biurku ministra nic nie znaczy, tylko tyle że dostał sprawozdanie - na pewno nie całego PZW, albo sfałszowane.
Ale zawsze można napisać do PZW z pytaniem o sprawozdanie.

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 27.02.2018, 14:25 »
Ponieważ nie dawało mi to spokoju zacząłem się przyglądać sprawozdaniu - w Główce każdej tabelki sprawozdania masz dopisek "Łączny ZG PZW" , więc tak jak wywnioskowałem Sprawozdanie dotyczy tylko Zarządu Głównego PZW, dlatego tak niskie przychody.