Autor Wątek: Kij karpiowy do metody ESP  (Przeczytany 13335 razy)

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kij karpiowy do metody ESP
« Odpowiedź #15 dnia: 25.02.2018, 10:31 »
Często piszę o zestawie który ja używam do takiego łowienia jak pytasz. Daiwa Regal 3.5lbs 3.9 m. Używam głównie podajników Esp 80g. Łowię w taki sposób już 3 rok i do dalekich dystansów nic więcej nie potrzebuję. Tylko pamiętaj sam kij nawet z mega właściwościami rzutowymi na nic się zda jeśli reszta sprzętu będzie nieodpowiednia. Kołowrotek z dużą szpulą , strzałówka, ochraniacz na palec no i trochę techniki. Ta Daiwa ma przelotkę startową 50mm to także bardzo poprawia długość rzutu.

Offline kamilern

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16 dnia: 25.02.2018, 10:33 »
Ja kupiłem na ten sezon Fine Linery 3lb, zobaczymy czy się spiszą. Też łowie podajnikami 70g-90g.

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #17 dnia: 25.02.2018, 10:33 »
To teraz zastanawiam sie nad korumem.. Luk która wersja obsłuży mi podajniki do 70 g ?

A tego robinsona 3.3m wezme dla mojej narzeczonej :) bo ona takomi dlugimi nie da rady rzucać.

Więc dla mnie ten korum 3.9 bedzie SI :) tylko nie wiem jaki model finalnie wybrac..

Teraz jak mi sie dowiedziałem o tej daiwe regal znowu noe wiem co wybrac hehe
Musze to przemyslec
ale jesli sie dobrze spisuje to moze ta daiwa

Wiec tak wybor stawiam miedzy daiwa regal a tym korumem o ktorym napomnial Luk wczesniej

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 25.02.2018, 10:37 »
Jak dobrze zrozumiałem to na dzień masz feedery i mniejsze przynęty, a na noc chcesz większe przynęty, bardziej karpiowy zestaw?
Jeżeli będziesz używał podajników 56 i 70g to skupiłbym się raczej na karpiówce 390cm/13ft i 3lbs. Najlepiej jakbyś rzucił sobie takim kijem pożyczonym od kogoś najpierw. Taka niezbyt droga karpiówka 3lbs da Ci komfort rzucania około 100g zestawem spokojnie.
Panowie, policzmy głosy:

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 25.02.2018, 10:40 »
No to jest w czym wybierac 8) tylko co wybrac..

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #20 dnia: 25.02.2018, 10:41 »
Najlepiej podjechać do jakiegoś sensownego wędkarskiego. Ale nie wszędzie takie są. Szkoda wydać kilka stówek, a później pluć sobie w brodę.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 25.02.2018, 10:50 »
Jeżeli szukasz kijów, które obsłużą takie odległości do 80 metrów, to z Koruma masz opcję albo 2.0 lb, albo Twin Tip Plus, gdzie jest druga część kija 2.2 lb. Taki kij jest bardziej miękki i da frajdę  z holu ryb. Jeżeli jednak chcesz sięgać bezproblemowo odległości takich jak 80-100 metrów, to z Korumów tylko wersja 2.5 lb wchodzi w grę.

Jak chłopaki piszą podstawą jest nie tylko kij, ale i kręcioł. Tutaj musisz się odpowiednio nastawić, i mieć coś o szpuli odpowiednio dużej.

Ja polecam kije brzanowe Koruma. Dają frajdę z holu i są wielozadaniowe, mają korek, na dodatek są najtańszą opcją w tej klasie. oczywiście można też używać karpiówek. Aby zarzucać na 80 metrów tak naprawdę wystarczy karpiówka 3 lb z przelotką 50 mm i odpowiednia technika. Metoda da radę, gorzej z pakunkami PVA, te dają duży opór w locie :)
Lucjan

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 25.02.2018, 11:03 »
Ja polecam kije brzanowe Koruma. Dają frajdę z holu i są wielozadaniowe, mają korek, na dodatek są najtańszą opcją w tej klasie. oczywiście można też używać karpiówek. Aby zarzucać na 80 metrów tak naprawdę wystarczy karpiówka 3 lb z przelotką 50 mm i odpowiednia technika. Metoda da radę, gorzej z pakunkami PVA, te dają duży opór w locie :)
[/quote]
6
Luk a mozesz mi podac jakis dokladna nazwe tej brzanowki ? :)

A zerknijcie na ten model .
http://www.genesisbox.pl/wedki/1665-carp-expert-double-tip-390cm-3lbs.html
To karpiowka 3lb i feder w jednym. I to byl moj pierwszy wubor dopiki nie zalozylem tego posta,ale teraz mysle o tej brzanowce o ktorej mi pisales wuzej Luk

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #23 dnia: 25.02.2018, 12:06 »
Witam wszystkich którzy służa pomoca na tym forum 😊
Szukam wedziska ktore poradzi sobie z podajnikiem ESP na dalekich dystansach. Ktos mi doradził kij CARP EXPERT DOUBLE TIP,ale czytalem gdzies opinie ze jakosc wykonania jest slaba,moj budrzet to 500 zl na 2 wedki. Zastanawiam sie nad DAIWA BLACK WINDOW ale nie jestem pewny.. ktos cos doradzi ? Za dnia bede lapal na male przynety (kulki i pelety 8-12mm)i fedeery ktore mam a noca na podajniki ESP z kulkami 16-15mm może 2×15mm jako bałwanek. Tylko musze znales odpowiedni sprzet. Z gory dziekuje za dobre rady bo sezon tuz tuz .. a i planuje krotkie zasiadki 2-3 dni max dlatego zdecydowalem sie na metode bo nie mam czasu na dlugie pobyty nad woda a chce sie dobrac do wiekszych osobnikow.

Polecam kije Anacondy seria BASE 12"/3,00
http://jezozwierz.abc24.pl/default.asp?kat=6181&pro=809863

Oczywiście wskazane jest mieć odpowiednie kołowrotki i odpowiednio grubą żyłkę.
JKarp

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #25 dnia: 25.02.2018, 13:17 »
Wybór padł na
http://www.genesisbox.pl/wedki/1665-carp-expert-double-tip-390cm-3lbs.html

Parabolik i karpiówko-feeder :)  To sobie wybrałeś patyka ;D

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 25.02.2018, 13:28 »
Bo juz nie wiem .. to dobrze czy zle  wybralem ?

Bo jeszcze mysle o daiwa regal tylko nie wiem czy 3 czy 3.5 lbs..

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #27 dnia: 25.02.2018, 13:33 »
Na jakie ryby się będziesz nastawiał?

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #28 dnia: 25.02.2018, 13:34 »

Damian, do dalekich rzutów ESP karpiówka 3 lbs, największa przelotka 50 mm, wędka o akcji szczytowej.
Nie szukaj jakiś wynalazków, za 500 zł kupisz dwie średniej klasy wędki. Używki kupisz w tej cenie bardzo dobre.
Jeżeli możesz kilka groszy dołożyć, to polecam karpiówki Dragona Night Hunter, to świetny sprzęt, który już jakiś czas posiadam. 

Offline DamianDawid

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 25.02.2018, 13:36 »

Damian, do dalekich rzutów ESP karpiówka 3 lbs, największa przelotka 50 mm, wędka o akcji szczytowej.
Nie szukaj jakiś wynalazków, za 500 zł kupisz dwie średniej klasy wędki. Używki kupisz w tej cenie bardzo dobre.
Jeżeli możesz kilka groszy dołożyć, to polecam karpiówki Dragona Night Hunter, to świetny sprzęt, który już jakiś czas posiadam.

Czyli ta daiwa regal 3lbs bedzie okej ?