Autor Wątek: Kołowrotek match do 400 zł  (Przeczytany 15856 razy)

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Kołowrotek match do 400 zł
« dnia: 27.02.2018, 21:19 »
Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że przejrzałem kawał forum i niezbyt mi to pomogło. Większość wpisów jest starych a od tamtej pory zapewne trochę się zmieniło...
A teraz do rzeczy... Jak w temacie, interesuje mnie zakup kołowrotka do wędki match. Jest to Precision XT Match Plus 420 Trabucco.
Do tej pory używałem przy niej Spro passion match 740. Ale nadszedł czas na zmianę ;) Czy ktoś mógłby mi doradzić zakup konkretnego kołowrotka w tej cenie? Od siebie dodam jeszcze, że będzie użytkowany tylko na jeziorach do połowu leszczy/linów. Plus ewentualnie jakieś bonusy w postaci 2-3 kg karpików. To będzie mój pierwszy zakup kołowrotka w tej kwocie więc chciałbym je mądrze wydać..
Wpadł mi w oko taki kołowrotek ze względu na ilość szpul.. http://allegro.pl/mitchell-avocet-match-rz-4000-fd-bag-wedkowopl-i7172391443.html#thumb/2 czy ktoś miał do czynienia z nim?

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie rzetelne propozycje ;)

P.S interesuje mnie tylko przedni hamulec :)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotek match do 400 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 28.02.2018, 14:18 »
Nie wiem jakie rzeczy, czy raczej jakie cechy musi mieć kołowrotek do matcha wg Ciebie.
Rozumiem, że przedni hamulec, ok. Pytanie jednak dlaczego nie tylny? ;)
Podwójna korbka? Pojedyncza?
Mocno spłycone szpule? Czy zabawa w podkłady Ci nie przeszkadza?
Szybsze przełożenie? Duży nawój?
Szpula dużej średnicy?

Gdyby tak połączyć te wszystkie cechy, to okaże się, że może nie ma nic takiego na rynku :P

Tego kołowrotka z Mitchella nie znam zupełnie. Może ktoś posiada i dowiesz się czegoś konkretnego.
Maszyny z tej marki nie cieszą się po prostu popularnością.
Aktualnie firma ta nie oferuje wiele dobrego, niegdyś to była jakość, ale czasy te się skończyły.
Czesiek

Offline maksz100

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #2 dnia: 28.02.2018, 14:31 »
"Szpula dużej średnicy" Własnie z tym jest problem...:\

browning backfire ii i jego klony: traper, trabucco, mivardi, to zwykłe chinole warte 90 PLN na aliexpress...:\

KastKing MAKO 3500 - 25-28 USD

Niby jest AERO od shiamno, tylko cena odstrasza :D

Sam się rozglądam za czymś z "szeroką" szpulą i słabo to widzę >:O

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #3 dnia: 28.02.2018, 14:45 »
Nie wiem jakie rzeczy, czy raczej jakie cechy musi mieć kołowrotek do matcha wg Ciebie.
Rozumiem, że przedni hamulec, ok. Pytanie jednak dlaczego nie tylny? ;)
Podwójna korbka? Pojedyncza?
Mocno spłycone szpule? Czy zabawa w podkłady Ci nie przeszkadza?
Szybsze przełożenie? Duży nawój?
Szpula dużej średnicy?

Gdyby tak połączyć te wszystkie cechy, to okaże się, że może nie ma nic takiego na rynku :P

Tego kołowrotka z Mitchella nie znam zupełnie. Może ktoś posiada i dowiesz się czegoś konkretnego.
Maszyny z tej marki nie cieszą się po prostu popularnością.
Aktualnie firma ta nie oferuje wiele dobrego, niegdyś to była jakość, ale czasy te się skończyły.

Dzięki Pana pytaniom łatwiej mi zadać moje. A raczej je sprecyzować heh :p
Przedni hamulec tylko i wyłącznie z racji wizualnej.. nie podobają mi się kołowrotki z tylnym.. :p
Jeżeli chodzi o korbkę to niegra roli, do tej pory używałem tylko pojedynczą ale jestem otwarty na zmiany.
Wolał bym spłycone szpule.. ale nie zamykam się całkowicie na podkład ;)
Nawój nie koniecznie musi być kosmiczny. Ten z Passiona mi wystarcza.
Jeżeli chodzi o przełożenie kompletnie się na tym nie znam :/

Mam nadzieję l, że to trochę ułatwi wytypowanie czegoś ;)

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #4 dnia: 28.02.2018, 14:53 »
Jeśli nawój z passiona wystarcza, to ja bardzo tendencyjnie zaproponuje Okumę Carbonite 2M FD35 M. Znacznie niżej cenowo, ale kręci nieźle, dobrze nawija, spełnia chyba też większość wymagań. Hamulec mógłby mieć tylko drobniejszy skok regulacji. A Wonski może powie czy warto, i czy można jakoś poprawić pracę tego modelu ;)

Offline hanibal

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #5 dnia: 28.02.2018, 15:56 »
Jeżeli nie zależy Ci na płytkiej szpuli to może coś od Daiwa? Fuego LT 3000 CXH ma przełożenie 6.2 i nawój 93 cm. Do tego waga 215 g. Nie mam tego kołowrotka, ale gdybym miał kupoowac kolejny do odległościówki, to szukałbym czegoś takiego. Shimano wypuściło też kilka modeli z dużym nawojem i przekładnio kutą na zimno. Sahara 4000 XGFI nawój 99 cm przy wadze 295 gramów. Do dostania za 300 zł.  Ja ostatnio kupiłem Ryobi Oasys Match 4500. Okazało się, że nie jest to nic innego jak Passion z częścią obudowy z metalu. Następna będzie chyba Sahara, tylko brak szpuli zapasowej troszkę denerwuje co też ma miejsce w Daiwa.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 28.02.2018, 17:17 »
Hmm..
Czyli bardzo konkretnych i precyzyjnych wymagań nie ma :P

Generalnie model z Shimano, seria Aero - poza zasięgiem. Jeśli zabawisz się w łowcę okazji, może i na te modele się takowa pojawi. Chłopaki ciągle wrzucają oferty na niezwykle dobre ceny w angielskich czy austriackich sklepach.
Tylny hamulec Cię nie interesuje, a byłoby 2 kandydatów Sahara 3000SS i Super GT-RD.
Poza tym modele typu Sahara/Nasci z przednim hamulcem.
Dobra moc i wykonanie, dostępne wersje szybkie, z większym nawojem. Tutaj jednak pojedyncze korbki, brak szpuli w zestawie i zabawa w podkłady. Ewentualnie wielkość 3000 ze spłyconą szpulą i podwójną korbką. Szpule jednakże nie grzeszą średnicą w tych modelach.

W Daiwie możesz dorwać Ninje ze spłyconą szpulą(ale nie płytką ;)), w tym wersję Match&Feeder, która to ma podwójną korbkę. Oprócz Ninjy także Legalis i być może Procaster Evo Match, która już wyszła z produkcji, ale czasem można dostać.

Okuma oferuje Carbonite 2m i Ceymara Match. Tylko Carbonite ma model z przednim hamulcem. Modele mocno budżetowe, ale jak za te pieniążki i tak niezłe. Można do nich dołożyć łożysk i założyć porządne smary, ale nie wiem czy to ma sens tak w zasadzie.

Pozostaje Ryobi , np Zauber, Ecusima, Oasys Match, czy też ich klony z innych marek, np Spro. Dla wielkości 4000 dostępne są płytkie szpule. Z ciekawych opcji również Ryobi Slam Feeder 6500 Ncrt. Teoretycznie do feedera, ale jest to kołowrotek ze spłyconą szpulą, większym nawojem i niezbyt dużym przełożeniem. Szpula ma dużą średnicę, a masa kołowrotka pozostaje dość niska.

Cresta Match&Feeder lub nowa Advantor.

Póki co wyczerpałem możliwości... ;)
Czesiek

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 28.02.2018, 17:25 »
Do listy możesz dodać Map z serii P mieści się w twoim budżecie. 3000 ma mniejsze przełożenie, ale 4000 nie jest taki duży. Ewentualnie jego klony (Vento,Xitan,Daemon itp) nawet chyba mikado ma go teraz w ofercie.

Offline tramontana

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 28.02.2018, 17:39 »
Ja miałem podobny dylemat 2 lata wstecz, a i budżet nawet troszkę większy. Dwa miesiące(!) wertowania katalogów, oceny organoleptycznej w sklepach itd.itp. Aha! Oczywiście hamulec też miał być z przodu. I wiesz co kupiłem? Za troszke więcej niż 200zł. Drennana Series 7 Float. I nie żałuję żadnej wydanej na niego złotówki. Fakt nie ma carbonów ,chromów  i pozłoceń. Ale ma 3 szpule które wypełniasz idealnie dedykowaną średnicą żyłki. Weż po uwagę ż np. szpula match do Ryaobi kosztuje 50zł.( plus przesyłka). Zmieniają się warunki nad wodą, zmieniam taktykę, siegam do torby, jeden klik i mam na kołowrotku inną żyłkę. Bajka!

Offline artek135

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 28.02.2018, 20:43 »
Proponuje zapoznać się z ofertą Mikado Ultraviolet.
Uważam, że w tym sezonie to będzie hit sprzedażowy jako kołowrotek do 250 zł.
Link ponizej.
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/mikado/28050-mikado-ultraviolet-method-feeder-3008-fd.html
Artur
Okręg Poznań
C&R

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #10 dnia: 28.02.2018, 21:20 »
Artek, obawiam się, że firma Mikado oferuje kołowrotek klasy "kurna, mogłem wziąć najtańszego shimaniaka! Ostatni raz!" ;)
Jacek

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 28.02.2018, 21:22 »
Za mikado tyle kasy? W życiu. :facepalm: O ile wędki mają całkiem udane to kołowrotki  porażka, chyba, że coś się zmieniło ostatnimi czasy.
Adam

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #12 dnia: 28.02.2018, 21:25 »
Mnie tam ten klon ciekawi choć na wstępie jest już okrojony z łożysk(7+1 do 9+1). 

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
Piotr

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563