Autor Wątek: Jaką wybrać bolonkę o dł. 6 m?  (Przeczytany 19580 razy)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Odp: Jaką wybrać bolonkę o dł. 6 m?
« Odpowiedź #15 dnia: 01.03.2018, 14:32 »
A jaka jest właściwie różnica miedzy bolonką a matchówka oprócz przelotek?
Osobne składy zamiast teleskopu, inny uchwyt kołowrotka,  cieńszy dolnik (często wykończony korkiem), większa ilość  i lepiej rozmieszczone przelotki) i jak  dla mnie lepsza akcja.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Radi53

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #16 dnia: 01.03.2018, 14:33 »
Turion jak i Aqua są całkiem fajne. Ale dopłacając niewiele więcej masz fajnego trapera http://www.jezozwierz.abc24.pl/default.asp?kat=16574&pro=822450

Takiego trapera znalazłem za 375 zł
http://centrumwedkarzy.pl/bolonka-traper-long-distance-7m.html

Czyli to by była najlepsza opcja spośród wymienionych?

Albina oglądałem, ale.... budżet  zamyka się w 400zł.

Offline Radi53

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 01.03.2018, 14:57 »
Typowej matchówki nie posiadam, tylko karpiówkę 3,9. Czy duża jest różnica właśnie miedzy matchówka a karpiówka.
 I właśnie długość, jest ona dla mnie zbyt krótka, w szczególności gdy poziom wody jest niski, skarpa wydłuża się a w wodzie rozwijają się wodorosty i trawy.  Dodam ze lubię łowić na typowa przepływankę, przepływanke z  przytrzymaniem, lub na typowego stopa. I dlatego rozważam zakup dłuższej wędki.

Pozdrawiam i dzięki za żywą dyskusje.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 01.03.2018, 15:00 »
Czy duża jest różnica właśnie miedzy matchówka a karpiówka.

Jak między scyzorykiem a siekierą.
Marcin

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 01.03.2018, 15:11 »
Tak ten Traper zdecydowanie klasę wyżej od tych co podałeś wcześniej.

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #20 dnia: 01.03.2018, 15:35 »
Traper ma CW do 15g - wg mnie to za mało.
Nie wyobrażam sobie zakupu bolonki bez pomacania, co więcej radziłbym Ci nawet podpiąć kołowrotek, żeby wyczuć wyważenie - waga wędki to pikuś, czy ma 240 g czy 300 g - różnica niewyczuwalna, ale ważne jest jej wyważenie z kołowrotkiem. O ile gruntówka, feder leży na podpórce i ma mniejsze znaczenie jak pracuje to Bolonkę trzymasz głównie w ręku.
Łowię głownie Bolonkami - mam obecnie 3 szt. Jedną 8 m - jest rewelacyjna, 2 pozostałe 7m i 6m (tej samej firmy) są słabe. Wszystkie kupowałem przez net, po wielu poradach, opiniach i porównaniach - trafiłem 1:3.
Jeśli nie łowiłeś Bolonką to popytaj też o serwis i części zamienne zwłaszcza szczytówki - zanim nauczyłem się obsługi swojej - szczytówka poszła z 10 razy :)
A moja 8ka była już chyba ze 4ry razy w serwisie.   

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #21 dnia: 01.03.2018, 16:30 »
Różnica wagowa między bolonkami ważącymi około 200 g i około 300 g jest jak najbardziej odczuwalna (to samo dotyczy oczywiście np. batów), zaś w odniesieniu do bolonek o tej samej długości i bardzo podobnej konstrukcji (umiejscowienie i rodzaj uchwytu, średnica blanku etc.) można bezpiecznie obstawiać, że kij wyraźnie cięższy będzie gorzej wyważony.

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #22 dnia: 01.03.2018, 16:56 »
Każdy ma swoje zdanie i swoje doświadczenia - tylko dlaczego baty dociążają metalowymi korkami ??? - Zwiększają ich wagę - robi się to po to, żeby lepiej je wyważyć.
100g ciężaru dla dorosłego faceta to żadna waga - tyle waży większy zegarek, ale źle wyważona wędka i kulturystę zmęczy po 3, 4 godzinach. Niższa waga nie zawsze = lepsza wędka czy lepiej wyważona.
Idąc tym tokiem rozumowania można powiedzieć - kupuj najlżejszą bolonkę będzie najlepsza. 

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #23 dnia: 01.03.2018, 17:49 »
Idąc tym tokiem rozumowania można powiedzieć - kupuj najlżejszą bolonkę będzie najlepsza

Bez wątpienia nie zawsze będzie najlepsza - najlżejsze bolonki są zwykle przeznaczone do lekkiego łowienia mniejszego białorybu i nie sprawdzą się (w przeciwieństwie do bolonek cięższych, ale mocniejszych) jako narzędzie połowu brzan, grubych kleni czy ogromniastych leszczy ciężkimi zestawami.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #24 dnia: 01.03.2018, 18:24 »
Każdy ma swoje doświadczenia do tego odczucia zależność wagi do wyważenia to temat rzeka. Do tego miejmy na uwadze, że kolega tez nie szuka topowego Reglassa czy innego cuda techniki z Italicii. No chyba że będzie tak szalony (w końcu Do odważnych świat należy 8))to mogę polecić:

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 01.03.2018, 18:53 »
Ja zakupiłem w tym roku w sport-fishing Tubertini Level Team 5400EX w wersji 6m/15g. "Mam" w okolicy fajną rzeczkę, szer. ok. 10-12m, średnia głębokość 1,5m. Do tej pory łowiłem tam batami 6 i 7m płotki do 30cm i leszczyki - 40cm max., ale czasami "brakowało dystansu". Zobaczymy na wiosnę co kijek warty.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #26 dnia: 01.03.2018, 19:12 »
Każdy ma swoje doświadczenia do tego odczucia zależność wagi do wyważenia to temat rzeka. Do tego miejmy na uwadze, że kolega tez nie szuka topowego Reglassa czy innego cuda techniki z Italicii. No chyba że będzie tak szalony (w końcu Do odważnych świat należy 8))to mogę polecić:

Jakieś takie grube w kiści...  ;)

Offline qazxsw91

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #27 dnia: 25.01.2022, 18:04 »
Witam :D
Chciałbym odkopać temat zakupu bolonki. Wolałbym nie zakładać nowego wątku i nie zaśmiecać forum. Chciałbym w tym roku spróbować sił na małej rzece i szukałem bolonki o długości 5 metrów. Jako, że mam możliwość kupna w okazyjnych pieniadzach bolonek marki Konger skupiłem się na dwóch. Pierwsza z nich to Konger Turion Bolognese 500, druga Konger Turion bolognese competition 500.
Czy jest ktoś kto miał okazję obejrzeć/porównać oba kije? Patrząc na suche katalogowe dane to Competition jest lżejszy, co przemawia na jego korzyść :thumbup:
Zastanawia mnie jednak to czemu jest on wędka tańszą? Jedyne czego się dowiedziałem to fakt, że Turion bez Competition w nazwie został wprowadzony na rynek znacznie wcześniej.
Bardzo proszę o pomoc.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 26.01.2022, 19:14 »
Turion competition ma CW 25gr ,starsza wersja do 30gr i przelotki SIC,wagowo to tylko 20gr różnicy ,gdybym brał dla siebie to starszą wersję do 30 gr :beer:

Offline qazxsw91

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #29 dnia: 26.01.2022, 19:55 »
Chyba zdecyduje się właśnie na zwykłego Turion. Boję się, że różnica w wadze może być spowodowana delikatnymi oszczędnościami na ilości materiału 😛 jednak jako osoba początkująca nie chciałbym za szybko uszkodzić wędki 😉