Autor Wątek: Uniwersalny feeder na rzekę, do 200 zł  (Przeczytany 8693 razy)

Offline Tomeq89

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: feeder
Uniwersalny feeder na rzekę, do 200 zł
« dnia: 17.03.2018, 11:05 »
Witam serdecznie.
Szukam feedera do 200 zł na rzekę Wartę do uniwersalnego łowienia. Co byście polecili? Z góry dzięki za pomoc 😉

ProBono

• Gość
Odp: Uniwersalny feeder na rzekę, do 200 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 17.03.2018, 11:58 »
Nie wiem czy rzeka od dużym uciągu czy słabym, czy konkretne zestawy czy raczej w granicach 60g. Nie ma równiez informacji o długości wędziska. Jednak ostatnio naczytałem się o tej firmie i znalazłem bardzo ciekawego kijaszka. Fakt ja bardziej siedze w Korumach ale za tą cenę za jaką chcesz kupić poleciłbym Ci:
https://multifishing.pl/sensas/19383-wedka-360cm120g-master-feeder-lake-sensas-3297830073503.html
Bardzo ładnie wykonana, spore cw, nie za długa nie za krótka. Uniwersalny kijaszek.
Długość 360 cm
Waga 285 gr
Ciężar wyrzutu do 120 gr
Ilość składów 3+3
Długość transportowa 126 cm
Oryginalny pokrowiec
Szczytówki: 2x szklana i 1x węglowa

Offline Tomeq89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17.03.2018, 12:38 »
Warta to 3 rzeka co do wielkości w Polsce więc potrafi mieć duży uciąg. W klatkach można łowić nawet wędziskami do 90 g wyrzutu ale wolałbym bardziej coś uniwersalnego bo nie zawsze jest możliwość łowienia na spokojnej wodzie i nie wiem czy 120 g nie będzie za mało. Ten kij co proponujesz pewnie jest w miarę solidny ale nie wiem czy nie za delikatny na rzekę , nawet producent sugeruje w nazwie że jest to kij raczej na wody stojące. Ale Dzięki za propozycję :thumbup:

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 17.03.2018, 12:51 »
Też coś na Wartę/Odrę będę kupował niedługo i po oględzinach będzie to prawdopodobnie Cormoran GF Pro. Duże przelotki, mocna, sprężysta, do wykonania nie można się przyczepić. Ale to tylko opinia na sucho.
Panowie, policzmy głosy:

Offline księciu9

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 17.03.2018, 12:52 »
Witam serdecznie.
Szukam feedera do 200 zł na rzekę Wartę do uniwersalnego łowienia. Co byście polecili? Z góry dzięki za pomoc
Bardzo dobre opinie zbiera mikado goldenbay feeder.Wielu wędkarzy go chwali.Dobry współczynnik jakość/cena.Kijek 3.6m ma takie parametry
długość 360 cm
ciężar wyrzutu 140g
waga 278g !!!
długość transportowa 128 cm
ilość szczytówek - 4 szt. /1x włókno węglowe i 3x włókno szklane/
pokrowiec

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Gdyby mi żona kazała wybierać między wędkarstwem a małżeństwem, już byłbym singlem 😃

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17.03.2018, 12:56 »
Skoro boisz się o cw to tu masz trzonek od miotły 100-200 g cw. Jednak tego kijaszka nie znam, nie miałem https://multifishing.pl/mikado/12806-wedka-390100-200g-heavy-feeder-mikado-5900637250258.html

Offline Bubel

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #6 dnia: 17.03.2018, 13:31 »
@ProBono

Miałem , ciężkie sztywne brak przyjemności z holu ryby, nie polecam.

Offline Tomeq89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17.03.2018, 13:31 »
Witam serdecznie.
Szukam feedera do 200 zł na rzekę Wartę do uniwersalnego łowienia. Co byście polecili? Z góry dzięki za pomoc
Bardzo dobre opinie zbiera mikado goldenbay feeder.Wielu wędkarzy go chwali.Dobry współczynnik jakość/cena.Kijek 3.6m ma takie parametry
długość 360 cm
ciężar wyrzutu 140g
waga 278g !!!
długość transportowa 128 cm
ilość szczytówek - 4 szt. /1x włókno węglowe i 3x włókno szklane/
pokrowiec

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Właśnie widziałem dobre opinię na temat tego kijka i tak mocno się nad nim zastanawiam ;)

Offline Tomeq89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 17.03.2018, 13:42 »
http://allegro.pl/trabucco-precision-rpl-river-feeder-360-150g-i6818962873.html
Jestem ciekaw opinii na temat tego kija czy miał ktoś z nim styczność  ? Najbardziej interesuje Mnie praca kija , czy nie jest za sztywny bo chciałbym mieć przyjemność z holu ryby . Dodam jeszcze że mam dwa kije z firmy Trabucco i sprawują sie bardzo dobrze ;)

Offline pawciolbn

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
    • Feeder Fishing Lublin
« Odpowiedź #9 dnia: 20.03.2018, 22:57 »
Też coś na Wartę/Odrę będę kupował niedługo i po oględzinach będzie to prawdopodobnie Cormoran GF Pro. Duże przelotki, mocna, sprężysta, do wykonania nie można się przyczepić. Ale to tylko opinia na sucho.

Mam, używam 3 sezon na rzekach i pod ciężkie podajniki ESP na komercji. Mój to 360/180, ale spokojnie może być o mniejszym c.w. >120g. Na Wiśle , gdzie łowię zazwyczaj uciąg jest 60-120g i łowię tam Mikado Golden Bay 360/140, który jest nieco miększy, ale GFPro wcale taki sztywniak nie jest. Ma progresywną, pół paraboliczną pracę z zapasem mocy. Szybkie szerokie przelotki i ich rozstawpozwala wykonywać rzuty na spore odległości, a i na rzekach czasami tak trzeba. Myślę, że to dobry, średnio-budżetowy wybór, który przekonał już kilku moich znajomych. Ja mam wersję z mocowaniem kołowrotka z pianki EVA nakręcanym od strony szczytówek. Wcześniejsza wersja miała "standardowy" gwint od strony dolnika i była jedną z najlepiej sprzedających się tego typu wędek.

Nie jest to (przynajmniej 360/180) finezyjny kijek gnący się do dolnika na płociach 300g, ale też nie jest to dyszel. Dzisiaj wziąłbym raczej 150g c.w., ale generalnie polecam.

To co mogę podpowiedzieć w kwestii kija na rzeki z większym uciągiem, to na pewno parabola nie jest niczym dobrym. Zazwyczaj kij ustawiasz pionowo i mimo, że koszyk 90-120g leży nieruchomo, to nurt napina często mocno żyłkę. Moim zdaniem "banan" na stojaku to nic dobrego i często sygnalizacja brań jest bardzo kiepska lub "przerysowana". Zdecydowanie polecam kije o akcji szczytowej lub pół-paraboli z progresem. Wówczas "w spoczynku" mamy lekko uginaną przez nurt szczytówkę, a podczas holu zapas elastyczności przy większej sztuce, a jak wiadomo - rzeka to rzeka i na ziarno kuku może pomylić się i metrowy sandał.
Feeder Fishing Lublin - mój blog na FB
Feeder 'owy Lublin i Lubelszczyzna - Lubelska Grupa Feederowa na FB