Autor Wątek: Obostrzenia na komercjach  (Przeczytany 27690 razy)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Obostrzenia na komercjach
« Odpowiedź #60 dnia: 19.04.2018, 22:21 »
Hm, ciekawi mnie ten zakaz dla feederów jako wędek. Jak jadę na wodę gdzie ryba jest pokaźna, to biorę "feederka" cw 140 (realnie trochę wyższe), do tego mocny młynek z żyłką 15-20 funtów... Ja się pewnie nie znam, ale to raczej mimo bycia feederkiem opanuje niejednego sporego karpia. I co, już mnie nie wpuszczą, bo moja szczytówka jest drżąca? :D
Tak. Bo to feeder.
A przeciez sa i mocniejsze.

Ale moim zdaniem to jest tez brak swiadomości wędkarskiej wsrod zarzadzajacych łowiskiem.
Bo mocny feder od wielu karpiowek różni sie tylkp sygnalizaowaniem brania.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 19.04.2018, 22:21 »
Hm, ciekawi mnie ten zakaz dla feederów jako wędek. Jak jadę na wodę gdzie ryba jest pokaźna, to biorę "feederka" cw 140 (realnie trochę wyższe), do tego mocny młynek z żyłką 15-20 funtów... Ja się pewnie nie znam, ale to raczej mimo bycia feederkiem opanuje niejednego sporego karpia. I co, już mnie nie wpuszczą, bo moja szczytówka jest drżąca? :D

To się chyba dyskryminacja nazywa... ;)
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #62 dnia: 19.04.2018, 22:27 »
Jak w anglii nie wpuszczali Polakow to dym. A jak nie wpuszczaja federowcow to juz ok? ;-)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #63 dnia: 19.04.2018, 22:31 »
A takie ćwiczenie intelektualne. Jak przyjadę na taką wodę z sumowym kijem, cw 700-800, kołowrotkiem 12000 i żyłką mono 0,8, to też mi pomachają palcem przed nosem, bo to nie karpiowe?

Wydaje mi się ze trochę racjonalności przydałoby się i gospodarzom, i wędkarzom. Jak na wodzie dominują ryby do 5 kg, to powinien być wręcz zakaz mega mocnego sprzętu. Jak do 10, ale są zróżnicowane, to wjazd mają wszyscy. A na wody gdzie z zarybienia najmniejsza sztuka ma 10 czy 15, to wstęp tylko dla ludzi łowiących na żurawie budowlane :)

Marzenia ściętej głowy

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #64 dnia: 19.04.2018, 22:39 »
Dobrze powiedziane Koniu :)
Patryk

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 19.04.2018, 22:40 »
Czy nie warto uświadomić sobie jednego? Feeder powstał, do łowienia ryb Małych i średnich. Reszta, to przyłów. Wiadomo że da radę i 10+ ale do tego, nie powstał. Powodzenia życzę, na dłuższą metę, zarządcą łowisk, z rybą mieszaną.
Arek

Offline Piotr T

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
« Odpowiedź #66 dnia: 19.04.2018, 22:49 »
A ja w ogóle nie wiem o czym piszecie :D :D :-[
Niech ktoś założy na feedera żyłkę 0,24 zaczepi o coś i na kilkunastu metrach niech ją zerwie ugięciem wędki-nie da rady.
Dziesiątki razy widziałem jak strzela żyłka na zestawach karpiowych, ale może bo to karpiarz z łódką i drogim sprzętem więc wszystko było jak należy.
Trochę mnie zaczynają już męczyć hejty typu: maty, kołyski odkażacze sracze gdzie to prawdziwe wędkarstwo!!!!!!!!! Jadę na ryby odpocząć, rozumie że jakieś zasady obowiązują ale bez przesady!!! Ciśnienie człowiek czuję z każdej strony, bo to za mały podbierak, za mała mata,za małe haki za cienkie wędki ludzie dajcie żyć :) :D

Piotr

Offline pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #67 dnia: 19.04.2018, 22:51 »
A takie ćwiczenie intelektualne. Jak przyjadę na taką wodę z sumowym kijem, cw 700-800, kołowrotkiem 12000 i żyłką mono 0,8, to też mi pomachają palcem przed nosem, bo to nie karpiowe?

Wydaje mi się ze trochę racjonalności przydałoby się i gospodarzom, i wędkarzom. Jak na wodzie dominują ryby do 5 kg, to powinien być wręcz zakaz mega mocnego sprzętu. Jak do 10, ale są zróżnicowane, to wjazd mają wszyscy. A na wody gdzie z zarybienia najmniejsza sztuka ma 10 czy 15, to wstęp tylko dla ludzi łowiących na żurawie budowlane :)

Marzenia ściętej głowy

I wtedy zakaz ma sens a nie jak miks gatunków i wielkości ryb jest. Ja na feeder 90 g holowolem kilka karpii 8-10 kg nigdy żadna ryba nie była ledwo ciepła po holu i natychmiast odplywala z animuszem. Oczywiście takie sztuki to bonus 10% brań. Zresztą dobra 0.22 jest lepsza niż byle jaka 0.25. Mi na feeder i rybki do 10.5 starcza. Tu kwestia sprzętu techniki holu i hamulca odpowiednio dostosowanego jest.
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #68 dnia: 19.04.2018, 23:06 »
Ale o co "bicie piany"? Jest prywatny właściciel który ustala zasady.
Zgadzasz się z regulaminem -płacisz -łowisz tak jak chce właściciel.
Nie zgadzasz sie -nie łowisz .Proste.

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 19.04.2018, 23:14 »
Ale o co "bicie piany"? Jest prywatny właściciel który ustala zasady.
Zgadzasz się z regulaminem -płacisz -łowisz tak jak chce właściciel.
Nie zgadzasz sie -nie łowisz .Proste.

Z jednej strony masz rację ale z drugiej zaś chodzi o to, że coraz więcej takich łowisk jest na których nie można używać feedera :(
Patryk

Offline Sławo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #70 dnia: 19.04.2018, 23:39 »
Jeszcze wszystkich łowisk nie odwiedziłem w Mazowieckim i trochę w szoku jestem,że tak się dzieje.Nigdy w życiu bym nie zamienił moich federków na sztywne pały,gdyż też są mocne i bardzo dobrze amortyzują całą walkę z rybą.To właśnie karpiowe wędki (sztywne)mogą wyrządzić krzywdę rybie holowanej na hama wyrywając jej pół gęby.Czy feeder czy karpiowka,zawsze może się coś nieprzewidzinego wydarzyć.Napewno wszyscy byliscie nie raz świadkami,a właściciel łowiska na które mam nadzieję nie trafię,jedynie może kiedyś zmieni zdanie,bądź się skończy zarobek i bedzie sam ze swoimi rybkami.Pozdrawiam.

Offline Sławo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 19.04.2018, 23:45 »
Jest jescze jedna rzecz,która mnie bardzo cieszy.Większość moich znajomych,którzy od lat łowili karpiowkami,przerzucili się na feedery i są naprawdę zadowoleni.I z tego co widzę jest nas coraz więcej. :thumbup:

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #72 dnia: 19.04.2018, 23:52 »
A ja w ogóle nie wiem o czym piszecie :D :D :-[
Niech ktoś założy na feedera żyłkę 0,24 zaczepi o coś i na kilkunastu metrach niech ją zerwie ugięciem wędki-nie da rady.
Dziesiątki razy widziałem jak strzela żyłka na zestawach karpiowych, ale może bo to karpiarz z łódką i drogim sprzętem więc wszystko było jak należy.
Trochę mnie zaczynają już męczyć hejty typu: maty, kołyski odkażacze sracze gdzie to prawdziwe wędkarstwo!!!!!!!!! Jadę na ryby odpocząć, rozumie że jakieś zasady obowiązują ale bez przesady!!! Ciśnienie człowiek czuję z każdej strony, bo to za mały podbierak, za mała mata,za małe haki za cienkie wędki ludzie dajcie żyć :) :D
Chyba, zaczynam Cię (Ciebie) Lubić. ;D
Arek

Offline KrisR

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #73 dnia: 20.04.2018, 00:07 »
Ja bym wprowadził dodatkowo zakaz łowienia z wywózki a nie "ciągać" karpia z 300m. Łowienie tylko  z rzutu :o.
Dodatkowo wypinanie rybki w wodzie  ( jak już ją masz to "wejdź" w jej środowisko, poświęć się :P) a nie sesje po kilka lub nawet kilkanaście minut, jak czasami widać nad wodą albo na tych filmikach na YT.

Należy poczekać ,życie samo zweryfikuje - jak spadną przychody właścicieli łowisk  to i zmiany też wprowadzą.

A jeśli chodzi o "asortyment" łowiska to jeśli właściciel wprowadza takie "zaostrzenia" bo są tam rybki 10+ lub 15+ to jeśli przez cały okres wędkowania  wyciągnie" się tylko 5-tki , no może 8-ki to winien zwracać "kasę" - bo nie "dotrzymał" warunków :P
Tylko jak  tu zrobić fotkę jeśli "honorowo" odpinałem w wodzie.

Offline Sławo

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 20.04.2018, 00:10 »
Ostatnio byłem świadkiem jak typ łowił feederkiem ok.150gw.zyłka 30 i przypon mowił że 26fluo.Karp ok 10 kg. wpłyną pod jakimś korzeniem w krzaki i stanął.Ciągnął,trochę popuszczał tak kilka razy,aż w koncu strzeliło i karp został z ozdobą.Nie chcę pomyśleć co by było gdyby to była jakaś karpiowa z plecioną bo karp by stracił ryj razem kręgami.