Autor Wątek: Zanęta na rzekę Prosnę - jak dobrać i pokleić?  (Przeczytany 1598 razy)

Offline lhanusz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Czołem wędkarze! Panowie mam ogromną prośbę do Was odnośnie łowienia na rzece... Teraz w Niedziele sa kolejne zawody tym razem na rzece, ktorych mialo nie byc ( rzeka jest zarosnieta i jest malo miejsc do lowienia zeby usadzic 25 wedkarzy potrzeba by ze 2 km ) w zeszlym roku je odwolano i byly normalnie na zalewie - w tym roku rzeka jest niby lepsza. I tu teraz Panowie ogromna prosba do was....Prawie wcale nie lowilem na rzece splawikowo (zawsze spining) - jest to rzeka Prosna tak jak pisalem jest duzo roslinnosci slabo zarybionai nurt jest nie jakis wielki ale jak to na rzece wiadomo - jest. W rzece jest duzo rakow... i ,,ktos'' mi mowil ze jak podejda raki to masz po lowieniu. Ryby ktore pytalem kolegi co tam jeszcze jest to mowil ze naprawde trzeba sie wysilic, ale cos typu ploc ukleja okonek kielbik i szczupak - wiadomo ze szczupiec odpada hehe :) polecicie mi jakas mieszanke na taka rybe na mojej rzece? wiem, ze trzeba to jakos pokleic inaczej niz na zalewie... Mam wedke 5m taki float i chyba z niej skorzystam...Jesli potrzeba wiecej informacji to piszcie z gory dzieki! Pozdrawiam

Offline KrzysztofR

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
    • Naturalne leki
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zanęta na rzekę Prosnę - jak dobrać i pokleić?
« Odpowiedź #1 dnia: 30.04.2018, 09:57 »
W jakich okolicach odbędą się te zawody,ogólnie Prosna nie ma tak dużego uciągu żeby zanęte dociążać  . Ja na Prosnie  łapie najczęściej klenie,jazie,sporadycznie brzany na grunt (pelet pikantna kiełbasa,ser- czosnek),świnki ,płotki na spławik na pszenice ,kukurydze co do zanęt to używam Sonubaits  Match Method  w połączeniu 50/50 z tańszą zanentą  najlepiej jak ta tania za dużo nie pachnie. Na białe robaki biorą ukleje ,na żmijki okonie .

Offline lhanusz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 30.04.2018, 13:21 »
Decyzja pewnie już zapadła który odcinek niestety nie ma mnie w domu, ale najpewniej odcinek od miejscowości Gola woj łódzkie lub odcinek Bolesławiec albo za tzw czerwona tama bliżej Opatowa ogólnie swinka klen czy jaz oczywiście napewno są ale śladowe ilości i nikt raczej tego nie łapie przeważnie plotka ukleja okon wczsniej któryś rok do tylu mojemu koledze trafił się leszczyk ....

Offline KrzysztofR

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
    • Naturalne leki
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.04.2018, 16:53 »
Tych rejonów Prosny nie znam ,ale odcinek od Grabowa do Ołobok znam jest tam sporo klenia ,szczupaka ale też masa kusoli .Moje rejony wędkowania na Prośnie to okolice Jastrzębnik w dół rzeki do miejscowości Bogusław występuje licznie kleń,jaż jest też brzana ,leszcz ,szczupak ale drobny boleń ,miętus

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 30.04.2018, 19:19 »
Nie znam tej rzeki.

Z zanętą możesz tak jak ostatnio Magnetic Roach(*wersja Gruba).Fajną zanętą na rzeki jest MatchPro Gold Series Duża Płoć lub Płoć. Są one bardziej klejące niż zanęty konkurencji,dzięki czemu są fajną bazą na rzeki. Zależy od obfitości rybostanu, ale postawiłbym raczej na grubszą frakcję.

Co do dodatków nie jestem ich wielkim fanem, ale:

- Magnetic+ konopie prażone+ minimalna ilość drobnego pieczywa fluo czerwonego. Możesz się pokusić o dodanie aromatu Lorpio Magnetic Roach, który fajnie dopali całość. Ewentualnie, zamiast poraźnych dodać gotowaną konopie.

-Gold Series to mieszanka kompletna i sama w sobie ma sporą ilość konopi prażonych.Więc tu bym ich nie dodawał. Troszkę pieczywka drobnego czerwonego +
konopie w wersji gotowanej.

Gold fajnie łączy się z serią Top MatchPro. Woda wodzie nie równa i nie ma mieszanek na wszystko, ale opcja z gold dała mi pudło ostatnio na Wiśle.

Co do glin to zależy od uciągu, bo opcji jest multum. Może być to czyste Argile regulowane klejem, po mix z wiążącą i rzeczną. Ogólnie w uproszczeniu: lekki uciąg baza Argile, *średni baza wiążąca * duży baza rzeczna.

*Tu jest problem, bo zależy od producenta gliny, granica między nimi może się zacierać. Sam kupuje od lokalnego producenta. Gdzie wiążąca klei jak Rzeka Mocna Górka. A rzeka jest porównywalna z wiążącą :)

Do tego dochodzą konsystencje. Dasz info jakie są tam warunki uciąg,głębokość to pomyślimy.