Autor Wątek: Zanęta na amura do methody  (Przeczytany 3545 razy)

Offline karpiszon

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Zanęta na amura do methody
« dnia: 30.04.2018, 09:55 »
Szukam zanęty do methody . Głównie będę łowił amury i karpie ale bardziej amury .Czekam na wasze propozycje .

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zanęta na amura do methody
« Odpowiedź #1 dnia: 30.04.2018, 10:14 »
Z ziaren powinna się sprawdzić skwaśniała kukurydza lub też dopalana wywarem z tatarakiem. O tym słyszałem sam nigdy nie łowiłem w ten sposób. Amura zawsze traktowałem jako ewentualny przyłów na zasiadkach karpiowych. Jeśli chodzi o pellety lub kulki to nie mam pojęcia które amur bardziej lubi. Wydaje mi się że owocówki będą lepsze.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Nales

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 30.04.2018, 10:36 »
Nie jestem jakimś specem od łowienia amurow ale z tego co wiem to sprawdza się kukurydza zwykła moczona 24h i później prazona oraz orzech tygrys.

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 30.04.2018, 10:41 »
Z amurami to nie takie hop siup. Po prostu są bardzo chimeryczne i tyle. Dlatego z reguły przygotowuję zanętę na karpia a w niej czasem pojawiają się też i amury. Aby one zagościły w Twoi łowisku proponuję przygotować miks na bazie kukurydzy i owoców i zalać to wszystko CSL, aby śmierdziało czymś sfermentowanym. Wskazane jest też (przynajmniej ja tak robię) dodać odrobinę pikanterii.
a na włos 2-3 kukurydze - w tym jedna pływająca lub pop -up 10-12 mm. Niekoniecznie owocowy - mnie sprawdza się też skorupiak. Odrobina śmierdzącego dodatku też da pożądany efekt, np: squid. Ten dobrze komponuje się ze scopexem. Można tez dodać niewiele tuńczyka ... Na pewno wskazany nie jest halibut - u mnie amury omijają go szerokim łukiem. Poniżej link do zalewy, którą kupiłem na ten sezon i na pewno wypróbuję ja latem. Kolor zielony i ładnie pachnie zielskiem:

https://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/betainowa-zalewa-500-ml-chytil-betainova-zalivka-500-ml-amur.html

Tutaj tez masz kilka amurowych ciekawostek:|

http://carptravel.pl/program-amurowy-c-127.html

Pozdrawiam Seba