Autor Wątek: Prologic C1 3,6m 2,5-2,75lb do cięższej metody?  (Przeczytany 2774 razy)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Mam pytanie do posiadaczy lub osób, które miały styczność z tytułowymi karpiówkami. Na forum jest trochę informacji nt. C1, ale raczej powyżej 3lbs, a ja jestem zainteresowany trochę delikatniejszymi wersjami. Moje założenia, co do użytkowania powyższych patyków są takie:

1. podajniki L-XL w gramaturze 45-70g
2. rzuty na odległość max 50-60m (głównie 20-40m)
3. przyjemny hol ryb
4. poławiane ryby do max 10-15kg (głównie 3-5kg)
5. stosowane kołowrotki 4000-5500 (400-500g)
6. stosowane żyłki 0,28-0,32mm
7. minimalistyczny design, dobra cena ;)

Chcę sobie zbudować kolejną specjalizację, tj. kijki do łowienia z sygnalizatorami na małych wodach, bez potrzeby rzutów po horyzont, ale z małą rezerwą mocy w razie bonusa. Dla ścisłości - na okazy mam karpiówki 3,25lb, na rzekę mam brzanówki 2,5lb, a teraz mam fanaberię na krótsze gruntówki do metody z alarmami. Najlepiej, aby to były 3-składowe kije, ale nie można mieć wszystkiego, więc te 2 -składy najwyżej będą mi wystawać z pokrowca, podczas jazdy rowerem (trzeba kupić ochraniacze na szczytówki ;)). Chodzi mi o starszy model C1 (nie nowy C1 Alpha w wersji camo):

Czy powyższe warunki spełni wersja 2,5 czy raczej 2,75lb, a może jednak 3lb (czego chciałbym uniknąć ;))?
Dzięki za wskazówki :beer:.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Prologic C1 3,6m 2,5-2,75lb do cięższej metody?
« Odpowiedź #1 dnia: 09.05.2018, 10:01 »
mam wędkę 2,75 ale Mikado Sakana hanta, taki parabolik. Używam do metody i przy zarzucaniu podajnika 60g pięknie ładuje.
Rzucam bez napinania po 60m. Żyłka 0,28.
Jednak przy holu rybki około 5kg mam wrażenie, jakbym miał mniejszą kontrolę na tym co się dzieje.
Przy drugiej wędce 3,0 lbs nie odnoszę takiego wrażenia.

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 09.05.2018, 10:30 »
Nie wiem jak się ma Mikado do Prologica, ale głównie zależy mi na finezji holu ryb poniżej 5kg, ale i zapasu mocy na +5kg. Jak pisałem wcześniej, do zadań specjalnych mam mocniejsze kije, które mogę wykorzystać w każdej chwili, ale nie wszędzie będzie mi potrzebna taka moc (np. m.in. na komercjach, które b.rzadko odwiedzam, ale jednak). Zależy mi też na wadze kija, nie chcę przekraczać powiedzmy 320g, gdyż np. Korumy, które posiadam ważą 355g, a Prologic C1 3lb waży 360g, więc równie dobrze dalej mogę łowić Korumami :). Sakana waży 244g a C1 2,75lb - 320g :o. Skąd taka różnica, nie wiem, może w Mikado blank ma cieńsze ścianki i przez to ma mniejszą moc? W każdym bądź razie potrzebuję dość lekkiego kijka, który obsłuży duży podajnik 60g i nie będzie sztywną pałą. 

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 09.05.2018, 10:36 »
Są tez te nowe mikado M-ka, podobno to miękkie kije. Dzisiaj do mnie dojada własnie dwa 300cm 3lbs to może coś napisze.
Na pewno katalogowo są to bardzo lekkie i atrakcyjnie wizualnie kije.

Testy nad woda raczej odlegle ale kupiłem je właśnie do metody ESP 56 gram.
Tomek

Offline Majcher

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #4 dnia: 09.05.2018, 12:45 »
Posiadam kije Prologic C1a 10ft,używałem ich do metody koszyki esp 56g-70g,lecz teraz przeszedłem na standardowe zestawy karpiowe. Tymi koszykami esp 70g rzucałem bez obaw,ale to nie były jakieś bardzo dalekie rzuty bo i nie miałem takiej potrzeby. Fajnie czuć na nich ryby te mniejsze jak i z tymi większymi nie było problemu. Ogólnie jestem z nich zadowolony.

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 09.05.2018, 14:00 »
Mam c1 3lb i podajniki xl 70gr nabite podwójnie jest problem z celnością. C1 są miękkie i czuć rybki, ale właściwości rzutowe żadne :P do 70 metrów polecam

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 09.05.2018, 15:47 »
Nie potrzebuję kijów rzutowych, więc co do ich akcji, już mnie upewniliście ;D :thumbup:. Dwa miecze 2,75lb zamówione 8). Dzięki wielkie!

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 13.05.2018, 14:26 »
Słowo się rzekło...

Pierwsze wrażenia wizualne, jak i z holu ryb - super :thumbup:! Kijki są paraboliczne i pracują dość zdecydowanie już pod rybą 1,5kg. Pomimo, iż ich długość to 360cm, do czego nie jestem przyzwyczajony (najkrótsze patyki mam 390cm), ale posiadają długie dolniki jak modelach dłuższych, więc nie odczułem tak bardzo różnicy w zarzucaniu zestawów czy holu ryb. Powiem więcej, są idealne na mniejsze zbiorniki, gdzie nie potrzebujemy dalekich rzutów, a i przyjemność z holu mniejszych ryb jest jak najbardziej zachowana. Do tego bardzo minimalistyczny wygląd i świetna cena, czynią z C1 ciekawą propozycję. Póki co współpracują z nimi Daiwy Ninja 4012A (z zapasowymi szpulami od Excellerów 4000HA), z żyłkami 0,315mm. Taki "Black Set" sprawia wrażenie lekkiego zestawu na karpie, który w łowiskach z mniejszą ilością zaczepów czy innych "handicapów", poradzi sobie nawet z większymi rybami.
PS. Używałem ostatnio podajników XL 60-70g z towarem oraz kiełbaskami PVA i C1 bardzo płynnie ładowały się podczas rzutów na ok.40m. Testy trwają... ;).