Autor Wątek: Gotujemy!  (Przeczytany 165934 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Gotujemy!
« Odpowiedź #570 dnia: 07.06.2021, 13:10 »
Kupiłem właśnie truskawki. Widać, że normalne, z pola. Tektura i gdzieś w tle posmak truskawki. Co oni porobili z tymi owocami... :facepalm:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #571 dnia: 07.06.2021, 20:34 »
Obsuwa z początkiem sezonu ;) Niedługo pojawią się smaczniejsze odmiany. I pogoda może też będzie lepsza. Pamiętam jak kilka razy kupiłem hiszpańskie truskawki. Zero smaku truskawki. Potem któregoś razu w Lidlu w kwietniu będąc już w Hiszpanii, kupiłem....hiszpańskie. Bajka. Równie dobre co polskie odmiany sprzedawane w szczycie sezonu. Cena podobna jak w Polsce. W sezonie uwielbiam w domu robić z truskawek japońskie mochi - ciastko ryżowe nadziewane np. truskawką. Pyszne. Polecam sprawdzić w domu ten prosty przepis  https://mochiko.pl/mochi-jak-zrobic/

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #572 dnia: 07.06.2021, 22:22 »
A ja kupiłem dzisiaj na wsi ,z samochodu ,od nie za apatycznej Pani ;) ale truskawy pycha.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #573 dnia: 07.06.2021, 22:24 »
Fajnie...

A te ciacha spróbuję zrobić!
Krwawy Michał

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #574 dnia: 07.06.2021, 22:27 »
Obsuwa z początkiem sezonu ;) Niedługo pojawią się smaczniejsze odmiany. I pogoda może też będzie lepsza. Pamiętam jak kilka razy kupiłem hiszpańskie truskawki. Zero smaku truskawki. Potem któregoś razu w Lidlu w kwietniu będąc już w Hiszpanii, kupiłem....hiszpańskie. Bajka. Równie dobre co polskie odmiany sprzedawane w szczycie sezonu. Cena podobna jak w Polsce. W sezonie uwielbiam w domu robić z truskawek japońskie mochi - ciastko ryżowe nadziewane np. truskawką. Pyszne. Polecam sprawdzić w domu ten prosty przepis  https://mochiko.pl/mochi-jak-zrobic/

Muszę spróbować.
Fajna strona którą podałeś, uwielbiam kuchnie japońską.
Moja żona robi mega ramen (lepszy niż w Ato- jesteś z Łodzi to chyba kojarzysz ) ale produkcja trwa dwa dni i dane mi jest zjeść raz w roku.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #575 dnia: 07.06.2021, 23:52 »
Lubię jeść i gotować. To mnie odstresowuję, choć podobnie jak na rybach lubię też sobie powiedzieć pod nosem parę niecenzuralnych słów, jak coś idzie nie tak w trakcie gotowania ;) Też uwielbiam kuchnie japońską, ogólnie azjatycką. Z każdego wyjazdu jakiś tam przepis sobie przywiozę.

W Ato Sushi według mnie (i nie tylko mnie) jest najlepszy sushi master w Polsce, choć nie wiem czy nadal jest, czy może był z uwagi na covid. Polecam też spróbować tam deseru - torcik z zielonej herbaty i białej czekolady ;) Obłęd. https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/10/ato-sushi-idealne-sushi-w-lodzi.html

Sporo moich znajomych z Warszawy przyjeżdża do miasta tylko po to, aby zjeść sushi w Ato.

Natomiast ja, jak mam czas i chęci, to też robię ramen (i mrożę potem bulion, bo jest z tym masa roboty, a tak mam wówczas na szybko rameny co niedzielę zamiast rosołu :P).

Jednak ja robię zawsze japońską klasykę, czyli "Tonkotsu ramen". Robię go w 90% według tego przepisu

http://magicznyskladnik.pl/2019/04/ramen-tonkotsu-z-boczkiem-chashu-i-marynowanym-jajkiem-ajitsuke-tamago/

Bulion zawsze robię na świńskich nogach, kościach wieprzowych i skrzydełkach kurczakach. Zdecydowanie nie jest to przepis dla wegan. Mojej partnerce płakać się chciało jak zobaczyła zawartość dużego gara przed 16 godzinnym gotowaniem ;D Jednak i ona uwielbia tonkotsu ramen z boczkiem chashu, którego też sobie robię i oczywiście z marynowanym jajkiem.

Tu też jest dość dobrze pokazane co trzeba zrobić, choć autorka potrawy posługuje się różnymi "zamiennikami".   

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #576 dnia: 08.06.2021, 00:10 »
Naruto też bardzo lubię ;).
Moja żona bazowała na jakimś przepisie ale dużo sama ogarnia, niestety ja nie znam przepisu.
Co do Ato to jest to najlepsze sushi w Polsce i to jest fakt, sushi master jest właścicielem firmy i ma na koncie tytuł mistrza w Europie i chyba był 3ci na świecie. Torcik dobrze znam, sporo tam jadłem, w Ato ramen też. Jest to chyba nasza ulubiona knajpa w Łodzi.

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #577 dnia: 08.06.2021, 04:31 »

Lubię jeść i gotować. To mnie odstresowuję, choć podobnie jak na rybach lubię też sobie powiedzieć pod nosem parę niecenzuralnych słów, jak coś idzie nie tak w trakcie gotowania ;) Też uwielbiam kuchnie japońską, ogólnie azjatycką. Z każdego wyjazdu jakiś tam przepis sobie przywiozę.

W Ato Sushi według mnie (i nie tylko mnie) jest najlepszy sushi master w Polsce, choć nie wiem czy nadal jest, czy może był z uwagi na covid. Polecam też spróbować tam deseru - torcik z zielonej herbaty i białej czekolady ;) Obłęd. https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/10/ato-sushi-idealne-sushi-w-lodzi.html

Sporo moich znajomych z Warszawy przyjeżdża do miasta tylko po to, aby zjeść sushi w Ato.

Natomiast ja, jak mam czas i chęci, to też robię ramen (i mrożę potem bulion, bo jest z tym masa roboty, a tak mam wówczas na szybko rameny co niedzielę zamiast rosołu :P).

Jednak ja robię zawsze japońską klasykę, czyli "Tonkotsu ramen". Robię go w 90% według tego przepisu

http://magicznyskladnik.pl/2019/04/ramen-tonkotsu-z-boczkiem-chashu-i-marynowanym-jajkiem-ajitsuke-tamago/

Bulion zawsze robię na świńskich nogach, kościach wieprzowych i skrzydełkach kurczakach. Zdecydowanie nie jest to przepis dla wegan. Mojej partnerce płakać się chciało jak zobaczyła zawartość dużego gara przed 16 godzinnym gotowaniem ;D Jednak i ona uwielbia tonkotsu ramen z boczkiem chashu, którego też sobie robię i oczywiście z marynowanym jajkiem.

Tu też jest dość dobrze pokazane co trzeba zrobić, choć autorka potrawy posługuje się różnymi "zamiennikami".   

Jako, że z żoną uwielbiamy ramen....to już jego przygotowanie nie należy do prostych.

Jednak da się to trochę obejść. Do bulionu kupiliśmy wolnowar.....ustawiasz ile chcesz i nie ma potrzeby tam zaglądać.

Co prawda do tonkotsu to się nie nadaje, bo tam to musi cały czas pracować, ale do innych wywarów mega sprawa.

Chashu....tutaj też robię jedną sporą sztukę, tnę i pakuję próżniowo. Następnie do zamrażarki.

Sól smakową tak samo.

Najgorzej jest z makaronem tutaj nie ma siły musi być świeży.

Dla mnie to idealne danie na zimę. Długie wieczory sprzyjają dobrej kuchni. W sezonie wędkarskim ani przez myśl mi nie przejdzie żeby siedzieć nad ramenem zamiast nad wodą

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #578 dnia: 09.06.2021, 08:24 »
https://streamable.com/swuaxu

Ja pier... Wyobrażacie sobie taką akcję? :D
Krwawy Michał

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #579 dnia: 09.06.2021, 08:40 »
Masakra

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Kowerdak

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #580 dnia: 09.06.2021, 09:34 »
W zakwasie tym, siła drzemie 🤣🤣🤣
Kamil

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #581 dnia: 09.06.2021, 09:44 »
Ciekawe, czy po wypiciu też daje taki rozrzut... :D

Swoją drogą na targu mam stoisko z kiszonkami. Kimchi i te sprawy. Sprzedają też kwas z buraka. Rany, napój bogów. Po prostu coś cudownego...
Krwawy Michał

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #582 dnia: 09.06.2021, 10:51 »

Kilka lat temu mojej ciotce zatkał się szybkowar i jak pierdo@#$%, to zmiotło szafke ze sciany, wszystkie naczynia wytłukło, pobiło nawet glazure na ścianie. Dobrze, że jej nie było w kuchni w tym czasie, bo byłby pewnie ciężki szpital albo keszcze gorzej.

A kwas/sok z buraka jest fuuuuuj 8)
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #583 dnia: 09.06.2021, 11:44 »
Sam jesteś fuj! ;)

Mój szybkowar ma trzy zabezpieczenia. Mimo to zawsze mam stresa, jak mi piszczy na gazie... Widziałem foty po takim wybuchu.
Krwawy Michał

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #584 dnia: 09.06.2021, 11:50 »

Widziałem wytłumaczenie producenta. Trzeba to otwierać zawsze zimne, ciepłe lubi walnąć.