Autor Wątek: Spławik XL Pellet Waggler  (Przeczytany 7236 razy)

Offline jacob1993

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Spławik XL Pellet Waggler
« dnia: 04.04.2015, 21:45 »
Mam w pobliżu fajny staw z duza populacja karpia 2-5kg tylko istnieje tam zakaz połowu z gruntu oczywiście najskuteczniejsze sa kulki proteinowe i pellety czy do takiego połowu został stworzony spławik Drennan Xl Pellet Waggler i czym rożni sie od zwykłych spławików pellet waggler które sa o polowe tansze chodzi mi o użyteczność.

Edycja administratora (pisownia):
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
Odp: Spławik XL Pellet Waggler
« Odpowiedź #1 dnia: 04.04.2015, 22:09 »
Zobacz sobie te filmiki,tu jest pokazane jak stosowac technike pellet wagglera.
W splawiku xl pellet waggler,dysk w dolnej czesci korpusu splawika ma za zadanie nasladowac charakterystyczny plusk,jaki towarzyszy podzczas wpadania ciezkich pelletow 6,8mm wystrzelonych z procy w pole necenia.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 05.04.2015, 02:37 »
Maro, dysk jest po to aby spławik nie zanurzał sie zbytnio po zarzuceniu. bardzo często brania sa zaraz po wylądowaniu zestawu w wodzie, i bez dysku spławik schodzi pod wodę o ułamki sekund dłużej, co przeszkadza.

Spławik z Drennana ma tę zaletę, że jest przede wszystkim duży i ciężki - i można osiagac nim spore dystanse. Nie trzeba machać na maksa, mozna rzucać zestaw bardziej finezyjnie. A zarzuca sie dalej niż nęci! Jeżeli przyjmiesz, że musisz zarzucić z 200-300 razy podczas sesji, to żyłka po pwenym czasie zacznie sie skręcać. Cięższy spławik więc pomoże, zwłaszcza na większych zbiornikach. Inna sprawa to przezroczystość. W czystszych wodach taki spławik mniej płoszy ryby. To istotne, czasami jest po prostu kilka brań więcej.
Lucjan

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #3 dnia: 05.04.2015, 09:27 »
Dzieki LUK za skorygowanie mojej odpowiedzi,musialem zle to zrozumiec.To ma sens,bo karpie zeruja w toni i wylapuja pellet jak tylko wpadnie do wody.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 05.04.2015, 09:48 »
Ustawia się grunt zazwyczaj na metr lub na 60 cm (może być więcej) - i w zależności na jakiej głębokości jest ryba, spławik reaguje szybciej lub wolniej. Jeżeli jest ciepło i karp żeruje przy powierzchni, to może przechwytywać przynętę bardzo szybko. Stąd ten dysk. Ciężkie pellet wagglery lecące po łuku potrafią się bardzo mocno zanurzyć. Nie trzeba go stosować - można.

Ważne jeszcze jest to, że ma on wymienne obciążenie, w postaci dokładanych krążków, oraz 'antenka' ma lotki (spławik lepiej i dokładniej się zarzuca). Jeżeli ktoś chce łowić karpie na komercji szybko i sprawnie - ten spławik właśnie powinien wybrać. Inne pellet wagglery z Drennana sa o wiele mniejsze i mają minusy w postaci stałego obciążenia, braku dysku, mniejszej wagi.

Dobrym modelem są spławiki z Prestona - są znacznie mniejsze i bardziej zgrabne. Mają trzy wymienne antenki (czerwona, żołta i czarna), gdzie Drennan ma montowaną na stałe ( ale są spławiki w kolorach żółtym, pomarańczowym i czerwonym). Mam i jedne i drugie. Na mniejszych łowiskach wolę Prestona, Drennan jest lepszy tam, gdzie zarzuca się na dystans powyżej 25-30 metrów.

Co do ceny, to pellet waggler z Drennana jest wielki w porównaniu ze zwykłym spławikiem, ma wymienne obciążenie, dyski - stąd ta cena.
Lucjan

Offline jacob1993

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 05.04.2015, 10:05 »
Dzieki luk za odpowiedz; przekonałeś mnie do tego Drennana ja co prawda łowie zwykle z dna na pellety 12 mm ale myślę ze to będzie świetne rozwiązanie.

Edycja administratora (pisownia):
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 15.05.2015, 11:11 »
Lucjan. Jak zwykle, jesteś obeznany w technice, a długo szukam jakiś konkretów dotyczących pellet wagglera.
Mam do Ciebie prośbę:
Czy mógłbyś podać jakiś konkret, mianowicie wyobraź sobie zestaw, którym ewentualnie łowiłeś. Teraz prosiłbym Cię, abyś go opisał, czyli zaczynając od wędki (długość, waga, ciężar wyrzutu), żyłka główna (grubość, wytrzymałość, kolor), łowisko (głębokość, kolor wody, dno itp.) itd. Itd.
Napisz proszę, na co szczególnie należy zwrócić uwagę – Twoim zdaniem.
No i na jakie ryby ta metoda jest skuteczna – przybliż w procentach.
Do czego zmierzam. Znalazłem piękny zbiornik w lesie, widziałem tam spławiające się duże ryby. Sprawdziłem zbiornik, i okazało się, że 80 g ołowiem nie mogę dosięgnąć dna (chodzi o warstwę mułu).
Moim zdaniem metody gruntowe nie zdadzą egzaminu (no może feeder z długim przyponem bocznym ołowiu czy koszyka).
Możliwe, że sprawdzi się mały ołów przelotowy z 2-3 gramy i przynęta pływająca na pickerze/feederze.
Przygotuję się na razie mentalnie i technicznie, ale chciałbym wypróbować też właśnie pellet wagglera, stąd moje pytania do Ciebie zakładając, że nie wiem, jakie ryby są w tym zbiorniku.
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław