Autor Wątek: Klip  (Przeczytany 23667 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Klip
« Odpowiedź #45 dnia: 17.12.2015, 09:52 »
Mam świadomość, że jak się człowiek zapomni (a zdarza się), to rzeczywiście plecionka może klipowi zaszkodzić, zwłaszcza plastikowemu. Trzeba tu zwracać szczególną uwagę na ten impet. Może przyciskać plecionkę do blanku lewą ręką, jak tylko zadziała klip? Bo brak rozciągliwości jest tutaj sporym problemem...
Lucjan

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 21.08.2016, 11:11 »
Panowie odgrzeję temat , a mianowicie byłem wczoraj w nocy na łowisku karpiowym (połów metoda z alarmem) i postanowiłem rzucać z klipem a po rzucie żyłkę zdejmować z klipu. Miejsce klipowania oznaczone białym markerem(ciemne żyłki) i tu pojawia się problem z odtworzeniem miejsca po wyciągnięciu ryby biały marker prawie nie widoczny. Jak sobie radzicie w takich sytuacjach. nadmieniam że zostawienie żyłki na klipie lub gumce może poskutkować kradzieżą wędki przez rybkę ( bardzo ostre odjazdy przy braniu)
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline bartek_wola

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 40
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 21.08.2016, 11:28 »
Panowie odgrzeję temat , a mianowicie byłem wczoraj w nocy na łowisku karpiowym (połów metoda z alarmem) i postanowiłem rzucać z klipem a po rzucie żyłkę zdejmować z klipu. Miejsce klipowania oznaczone białym markerem(ciemne żyłki) i tu pojawia się problem z odtworzeniem miejsca po wyciągnięciu ryby biały marker prawie nie widoczny. Jak sobie radzicie w takich sytuacjach. nadmieniam że zostawienie żyłki na klipie lub gumce może poskutkować kradzieżą wędki przez rybkę ( bardzo ostre odjazdy przy braniu)

Możesz spróbować użyć innego markera. Chłopaki na forum polecają Edding 950, biały marker przemysłowy do dostania na Allegro w rozsądnej cenie.
Inną formą zaznaczania żyłki jest przewiązanie niteczki na danej odległości np. w kolorze czerwonym, białym itp. lub innej żyłki.

Dla mnie zdejmowanie żyłki z klipa jest trochę czasochłonne. Przy przerzucie zestawu musisz 2 razy zarzucać zestaw. Pierwszy raz aby założyć żyłkę na klipa, a następnie drugi raz finalnie. Za każdym razem musisz powtarzać tą operację.
W feederze gdy przerzucasz zestaw często jest tracenie czasu.
W takim wypadku proponuję Tobie nad zastanowieniem się nad metodą ,,na sztywno", którą opisuje Wojtek Warmuz w swoim filmiku.

lub z wywózki, ale do tego potrzebny jest ponton lub łódka zanętowa (dodatkowe koszta) 8)

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 21.08.2016, 11:34 »
Robert

Offline MARSZAL

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #49 dnia: 21.08.2016, 18:10 »
Ja polecam gumki z dętki rowerowej mi się sprawdzają  można ucinać różne szerokości. Ja stosuję 0,5 cm wieksza ryba wysunie dalej żyłkę a koszyczek (35g) nie. Chyba Pyza gdzies dodał podobne zdjęcie.
Piotr

Offline marian190975

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #50 dnia: 22.08.2016, 14:10 »
Guma z dętki rowerowej  jest lepsza od recepturki i zaczepiania żyłki za klipa, moim zdaniem.Jak Marszal napisał przy dopasowaniu odpowiedniej szerokości gumy nie wysnuwa się żyłka przy wyrzucie koszyczkiem, a przy dużej rybie tak. Ponadto zdjęcie gumki ze szpuli w razie jakiejkolwiek potrzeby to sekunda.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #51 dnia: 23.08.2016, 14:16 »
Jak nie przerzucasz często to i masz wolny bieg to możesz ustalać odległość będąc oddalonym kilka metrów od podpórek/tripoda. Jak odejdziesz 10m w głąb "lądu", rzucisz, zwiniesz luz i ustawisz wędki na swoim miejscu to masz duży zapas na agresywny odjazd. Do tego wolny bieg ustawiasz z większym oporem i zaczepiasz dla bezpieczeństwa wędkę sznurkiem (Wojtek Warmuz).
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 23.08.2016, 15:35 »
Dzięki Panowie za porady będę testował dętki .
Michał  zazwyczaj łowię w miejscach gdzie  nie ma niestety szans na rzuty z zapasem ale :beer:dla Ciebie czsem może będę mógł wykorzystać i Twój sposób
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline MARSZAL

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 26.08.2016, 13:26 »
Jest też jeszcze jeden sposób który stosowałem czyli cienka żyłka (ja stosowałem 0,10mm można też cieńsze) wystarczy po zarzucie zawiązać pętelkę i tę pętelkę zaczepić za klips. Żyłka tak wytrzymuję dużo mniej gdyż żyłka główna ją przecina (u mnie jest to 0.25mm) i przy rybie łatwo puszcza.
Piotr

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #54 dnia: 26.08.2016, 13:52 »
Kolego, to jest całkiem ciekawy patent! Dzięki :thumbup:

Piotrze, sprawdzę na pewno.
Jacek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #55 dnia: 26.08.2016, 13:54 »
A taką np. 0,10 koszyk nie zerwie przy rzucie?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #56 dnia: 26.08.2016, 14:02 »
Ponadto może to być świetny sposób dla tych, którzy boją się, że klips będzie uszkadzał żyłkę główną, tak myślę. Popalić dostanie pętelka, a nie żyłka główna. Takich pętli można sobie związać wiele, a ich zakładanie to pestka.

Moja pętelka nie musiałaby nawet pękać, wystarczy mi kwestia ochronna (kiepski klip).
Ale genialny sposób, szok. Dlaczego nikt wcześniej na to nie wpadł? :)

Jacek

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #57 dnia: 26.08.2016, 14:12 »
Bo ten sposób załamuje główną żyłkę i pęka przy cięższych podajnikach  :-\
Pod spławik ok
Robert

Offline MARSZAL

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 26.08.2016, 14:22 »
Czy tak dużo załamuje jest to może 90 stopni więc dużego załamania chyba nie ma ale nie testowałem z ciężkimi podajnikami. Jest to na pewno bezpieczniejsze przy klipach które gniotą żyłkę. Choć i ja i tak zostanę przy dętkach plusem u mnie jest to że brat jeździ po maratonach i mam duuuuuużo dętek :P
Piotr

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #59 dnia: 26.08.2016, 14:32 »
To prawda, dętkę przy ciężkich podajnikach można naciąć po skosie(zadzior) i trzyma calkiem dobrze :)
Robert