Autor Wątek: Klip  (Przeczytany 23670 razy)

Offline michal323

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Klip
« dnia: 06.04.2015, 12:01 »
mam takie pytanko, gdyż sprawa ta nurtuje mnie od dłuższego czasu, a mianowicie: jakie jest zastosowanie, albo jak używacie klipu na kołowrotku?? wiem, że jednym z zastosowań jest zaczepianie żyłki, aby rzuty oddawać na taką samą odległość, tylko czy nie grozi to zerwaniem lub uszkodzeniem żyłki??

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Klip
« Odpowiedź #1 dnia: 06.04.2015, 12:25 »
Niektórzy producenci kołowrotków (m.in. Shimano) zabezpieczają się przed ew. uszkodzeniami sprzętu i piszą w instrukcjach obsługi, że klip nie powinien być wykorzystywany do żadnych innych celów, jak tylko do zaczepienia żyłki w celach transportowych kołowrotka/szpuli.

W praktyce jak najbardziej używa się go do rzutów na tę samą odległość. Trzeba jednak dobrać wtedy odpowiednio grubość żyłki, moc kija i masę zestawu. Jeśli łowić będziemy wędką z drgającą szczytówką, to szczytówka zwykle będzie dość dobrze amortyzować i nie ma obawy o zerwanie zestawu. Ja łowię z klipem bardzo często i nigdy jeszcze nie miałem żadnej awarii :)
Ale wiem, że takie obawy się rodzą. Ostatnio na rybach był u mnie kolega, który próbował łowić na klipie i bardzo się stresował, że zestaw mu się zerwie, lub wędka złamie.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline jacob1993

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 06.04.2015, 12:31 »
a co jesli wezmie duzy karp nie da sie np przywiazac petelki z cienkie zylki do klipa i przelozyc przez nia zylke

Offline alphaomega

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 06.04.2015, 12:39 »
Łowiąc z klipem należy rzucać w odpowiedni sposób. Chodzi o podniesienie wędziska w górę tak, aby opuszczając je do pozycji "roboczej" po rzucie nawinąć nadmiar żyłki na szpulę. Przy długim kiju to całkiem spory odcinek, który pozwala na odklipowanie żyłki przy mocniejszych odjazdach. To już kwestia treningu.

Co do zerwania żyłki przy rzucie - dobra żyłka w połączeniu z dobrym kołowrotkiem na 100% posłuży trochę czasu (na pewno dochodzi do jej osłabienia, ale o zerwanie nie jest wcale łatwo).
Połamania!
-Mateusz-

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #4 dnia: 06.04.2015, 12:47 »
Spokojnie możemy podczas holu zdjąć żyłkę z klipa. Od razu karp nam wędki z ręki nie wyrwie :) Ważne, żeby z klipem odpowiednio zarzucać, co wymaga treningu. Trzeba podczas lotu zestawu odchylić wędkę w przeciwległym kierunku. Po zarzuceniu i dodatkowym zatopieniu żyłki mamy zawsze trochę luzu na kołowrotku.
Stopniem odchylenia wędki i ew. jego obniżeniem po uderzeniu o klip, możemy sobie regulować ilość tego luzu. Łowiąc mniejsze ryby lub operując mocnym zestawem, niektórzy w ogóle nie stosują żadnego luzu.

No, chyba że nastawiamy się typowo na duże karpie, to w takim wypadku można zaznaczyć sobie markerem na żyłce miejsce do zaklipowania. Po zarzuceniu wyciągnąć żyłkę z klipa. Jeśli nie ma brania i zwijamy zestaw, to podczepiamy znowu pod klip.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #5 dnia: 06.04.2015, 12:51 »
Przy długim kiju to całkiem spory odcinek, który pozwala na odklipowanie żyłki przy mocniejszych odjazdach.
Nie raz zdarza się tak że człowiek nie zdąży od klipować żyłki i wtedy kijek trzaska ???.Miałem taki przypadek i to wcale przy nie dużej rybie (Karpik 42 do 45 cm) Żyłka główna 0,18 ,przypon 0,12 wytrzymały a kijek nie >:O Takie rzeczy też się przydarzają ::)
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #6 dnia: 06.04.2015, 12:56 »
Przy długim kiju to całkiem spory odcinek, który pozwala na odklipowanie żyłki przy mocniejszych odjazdach.
Nie raz zdarza się tak że człowiek nie zdąży od klipować żyłki i wtedy kijek trzaska ???.Miałem taki przypadek i to wcale przy nie dużej rybie (Karpik 42 do 45 cm) Żyłka główna 0,18 ,przypon 0,12 wytrzymały a kijek nie >:O Takie rzeczy też się przydarzają ::)
Jeśli przypon 0,12 i kij poszedł, to albo kijek był bardzo delikatny, albo nie było to zbyt dobry jakościowo kij.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 06.04.2015, 13:00 »
Myślałem że Shimano BeastMaster CX L (70g) to dobry kijek na wody stojące ,ale po tym wypadku ,do wędzisk Shimano poniżej 90g. cw. nie podchodze
Maciek

Offline alphaomega

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 06.04.2015, 13:02 »

To tylko moje zdanie, ale pewnie wyszedł jakiś defekt "wrodzony" kija lub uszkodzenie mechaniczne, które nie było widoczne gołym okiem. Na żyłce 0,12mm nawet najtańsze wędzisko nie ma prawa pęknąć od samego odjazdu ryby.
Połamania!
-Mateusz-

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 06.04.2015, 13:04 »

To tylko moje zdanie, ale pewnie wyszedł jakiś defekt "wrodzony" kija lub uszkodzenie mechaniczne, które nie było widoczne gołym okiem. Na żyłce 0,12mm nawet najtańsze wędzisko nie ma prawa pęknąć od samego odjazdu ryby.
Shimano kasę zwróciło więc widać wada fabryczna kija
Maciek

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 06.04.2015, 13:04 »
Ja właśnie zamierzam wykonać klip o innej konstrukcji z cienkiego nierdzewnego drutu aby można szybko było uwolnić linkę w przypadku brania dużej ryby.
Fabryczne klipy pozostawiają wiele do życzenia.

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #11 dnia: 06.04.2015, 14:45 »
Czy ktos moze podac link do jakiegos filmiku,na ktorym pokazana jest technika rzutu gdy mamy zaklipowana zylke.Przy fedderze widzialem jak to powinno wygladac np.na filmach Winning Pegs.

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 06.04.2015, 14:54 »
Tu jest pokazane jak gościu rzuca różnymi kijami na klipie ,tyle tylko że on nie cofa kija tylko lużniutko trzyma go w dłoni.Dodam że ja też często tak rzucam jak stawiam kija w pionie.
Maciek

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 06.04.2015, 14:58 »
też miałem taki przypadek gdy duży karp albo amur wziął i nie zdążyłem odklipować żyłki.
Na szczęście to  była dosyc mocna Daiwa windcast cw 120g.
Parę szarpnięć i ...haczyk drennan 10tka WideGape został rozgięty.
Na wędzisku czułem jakby ktoś młotkiem walił po środkowym składzie.
Od tej pory po wyrzucie odklipowuje żyłke. Jesli nie było brania klipuję i sciągam zestaw.
Oprócz tego odległość łowienia zaznaczam na żyłce cienkim stoperkiem do matchówki (bawełniana czerwona nitka)  :fish:
Znów jestem

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #14 dnia: 06.04.2015, 15:06 »
Czy ktos moze podac link do jakiegos filmiku,na ktorym pokazana jest technika rzutu gdy mamy zaklipowana zylke.Przy fedderze widzialem jak to powinno wygladac np.na filmach Winning Pegs.

Tutaj nastawiłem gotowy czas w filmie, kiedy Findlay zarzuca. Widać pięknie moment uderzania żyłki o klip i to, jak ustawia wędkę.
Warto pooglądać filmy w zwolnionym tempie.

https://www.youtube.com/watch?v=jFxndoiDvNg#t=188
Pozdrawiam
Mateusz