Autor Wątek: Lin na methodę  (Przeczytany 30172 razy)

Offline suszka33

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Lin na methodę
« Odpowiedź #75 dnia: 15.04.2015, 21:25 »
mam pytanie ,czy ktoś łowił metoda bardzo blisko brzegu tzw.z pod kija i jakie były efekty.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #76 dnia: 15.04.2015, 21:54 »
Ekspander to rzecz raczej tylko i wyłącznie do spławika, jest zbyt delikatny aby uzywac go do gruntu...
w takim razie czym nęcić za pomocą esp,coś nie łapię tych pelletowych sztuczek
Staś
Klasyczny Feeder

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #77 dnia: 15.04.2015, 22:02 »
To zależy co znaczy blisko? Jeśli do 10 metrów to ja tak łowiłem pod koniec ubiegłego sezonu na komercji. Miałem stanowisko w rogu łowiska i zarzucalem podajnik ok metra od brzegu do 10 metrów od stanowiska.  Ilość brań była mniej więcej taka sama jak na drugim kiju którym zarzucalem daleko. Trochę dziwnie człowieka się czuje łowiąc tak blisko ale to kwestia przyzwyczajenia :)
Mówię o łowieniu ogólnie na metodę
Jožin z bažin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #78 dnia: 15.04.2015, 22:28 »
mam pytanie ,czy ktoś łowił metoda bardzo blisko brzegu tzw.z pod kija i jakie były efekty.
Ja często tak łowię. Normalnie zaczynam łowić pod wyspą i jednocześnie nęcę miejsce tuż przy swoim brzegu. Od czasu do czasu zmieniam lokalizację zestawu. A już na pewno, kiedy zobaczę, że ryba weszła w to łowisko. Tu trzeba się jednak przygotować na mocne brania i dobrze poluzować kołowrotek!
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #79 dnia: 15.04.2015, 22:29 »
Ja ostatnio łowiłem około 5m od trzciny 15m od siedziska i rybki brały pięknie ,ale zawsze zachowuję cisze ,czasem przyjdzie kolega z luki obok pogadać ale to szczególnie rybom nie przeszkadza . Zaczynam łowienie i 1 wędka zawsze blisko 2 dalej i rozpoznanie gdzie żeruje ryba ,jeśli lepiej blisko to 2 lokuję blisko i odwrotnie jeśli ryba dalej.
Krzychu

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 15.04.2015, 22:51 »
Luk miał na myśli,że to jest pellet haczykowy do spławikówki, bo na włos czy gumkę w podajniku do methody jest za delikatny i w trakcie ubijania się zgniecie (rozwali). Można go strzelać luzem z procy,ale po uprzednim wcześniejszym przygotowaniu,bo tak na sucho jest to pellet pływający. I dopiero po specjalnym namoczeniu zaczyna tonąć. Do zanęty do foremki znacznie lepszy jest zwykły drobny pellet zanętowy 2;3 lub 4mm

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #81 dnia: 15.04.2015, 22:56 »
Ja często tak łowię. Normalnie zaczynam łowić pod wyspą i jednocześnie nęcę miejsce tuż przy swoim brzegu. Od czasu do czasu zmieniam lokalizację zestawu. A już na pewno, kiedy zobaczę, że ryba weszła w to łowisko. Tu trzeba się jednak przygotować na mocne brania i dobrze poluzować kołowrotek!
Zgadzam się z Mateo tylko z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie zawsze jest efekt takiego nęcenia, więc nie zniechęcaj się, jeżeli ryba nie podejdzie tak blisko za każdym razem. Najczęściej ryba podchodzi dopiero po paru godzinach, więc trzeba jak to już nie raz było na forum opisywane, podajemy mało i regularnie. Zdarzają się sesje, że wrzucimy dwie porcyjki i już widać, że ryba żeruje, ale mi zdarz się to rzadko.
Robert

Offline suszka33

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #82 dnia: 16.04.2015, 18:09 »
znalazłem filmik Steva Ringera jak łapie blisko nie prawdopodobneNieprawidłowy link: vimeo

Offline suszka33

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #83 dnia: 16.04.2015, 18:10 »

Offline suszka33

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #84 dnia: 16.04.2015, 18:11 »

Offline suszka33

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #85 dnia: 16.04.2015, 18:12 »
a drugi filmik prace metody pod wodą.

Offline suszka33

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #86 dnia: 16.04.2015, 19:19 »
angole całyczs experymentuja ,sprawdzają i są efekty.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #87 dnia: 16.04.2015, 21:24 »
Steve wymiótł - rzucał z 3m od brzegu :D :P
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #88 dnia: 17.04.2015, 00:56 »
Trzeba często brac poprawki na filmy Steva Ringera - poniewaz kręci on na kilku zbiornikach o dużej populacji ryb. Komercje sa kopane w ten sposób, że 3-5 metrów od brzegu znajduje się skraj półki, gdzie zbieraja się ryby, pędzlując to co się tam zbiera niesione przez dryf. Zwłaszcza karp patroluje te miejsca i można go łatwo łowić. Na polskiej wodzie ta sztuka nie zawsze się uda, bo półka może być w innym miejscu...

Niektóre filmy Steva są z Boddington. To zbiornik który ma duża populację karpia. Wyniki zawodów 5 godzinnych przekraczają 200 kilogramów ryb (dobre miejsca w dobry dzień). To chyba pokazuje ile tam jest ryb! ;D Dla mnie to przegięcie, unikam takich zbiorników.
Lucjan

Offline suszka33

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #89 dnia: 17.04.2015, 20:59 »
pellety do metody po wpadnięciu podajnika do wody powinny odrazu się obsypywać jak zaęta.Bo jak ja je nawilżyłem nie duzo,po zrobieniu foremki wrzuciłem do wody po 10 min nie rozklejały sie i dużo nie namoczyłem.