Autor Wątek: Tyczka na duże karpie  (Przeczytany 8310 razy)

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Tyczka na duże karpie
« dnia: 02.07.2018, 21:30 »
Jako, iż w tyczce jestem kompletnym laikiem mam prośbę w podpowiedzi związanej z wyborem sprzętu. Przeglądając oferty można teraz kupić tyczki 4,5m za 215 zł więc cena nie rujnuje kieszeni. Taka długość wydaje się wystarczająca na moje łowiska. Zaznaczam , że ma to być sprzęt do zabawy i okazjonalnego łowienia, więc tyczki za parę tysięcy nie wchodzą w rachubę :) Tak więc bardziej doświadczeni koledzy jaka tyczka, amortyzator itd. ?

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Tyczka na duże karpie
« Odpowiedź #1 dnia: 02.07.2018, 21:47 »
Tyczka 4,5m?

Offline Bartek.B

• Ekspert

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 02.07.2018, 22:44 »
Koń zamówił tyczkę na karpie :)
Pewnie się pochwali niebawem :D
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #4 dnia: 02.07.2018, 23:04 »
Tylko moja to 8,5 metra, z dodatkowym topem, i trochę droższa ;) Miała dziś wyjechać do mnie, ale nie wyszło, bo trzeba poczekać na inny przedmiot z zamówienia.

Ale szczerze mówiąc, sam patrzyłem na tego Matrixa. Jest w dobrej cenie, ma side puller i do amortyzatora 2,5-3,0 wydaje się ok, na filmach trzyma całkiem się całkiem sztywno przy holu. Możliwe, że ją kupię przy jakiejś okazji, to wtedy dam znać jak wypada przy tej droższej. Z tego co czytałem o niej na Maggotdrowners, to były obawy, czy nie będzie zbyt sztywna przy tej długości, i przez to nie spowoduje dużej ilości spinek - bo mając tylko 4,5 metra kijka trzeba łowić grubo i sztywno.

Chociaż co ja tam wiem, ja będę montował gumy 3,0 i 4,0 i przypony 0,19 i 0,22 ;)

Offline Bartek.B

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 02.07.2018, 23:24 »
To pochwal się co tam wjeżdża :)

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 02.07.2018, 23:26 »
Dzisiaj na FB przewinęła mi się informacja o nowych tyczkach Matrix o długości 8,5 m.

https://www.fishmatrix.co.uk/home/product/torque-carp-85m?c=new-products

A tutaj filmik prezentujący to cudeńko: https://www.facebook.com/MatrixTeamPoland/videos/2117592088526524/?q=fish%20matrix
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 02.07.2018, 23:31 »
To pochwal się co tam wjeżdża :)

C-Drome ;) Z relacji sprzedawcy - dobre wykonanie i naprawdę duża moc.

Dzisiaj na FB przewinęła mi się informacja o nowych tyczkach Matrix o długości 8,5 m.

A tutaj filmik prezentujący to cudeńko: https://www.facebook.com/MatrixTeamPoland/videos/2117592088526524/?q=fish%20matrix

Też to widziałem. Chyba im Preston za skórę zaszedł ;) Podobnie prezentująca się tyczka, z podstawowych cech to różnicą jest mini dopałka, okienko side pullera podłużne a nie okrągłe, i amorki 20+. Nie wiem jakie tu wyjdą średnice, ale chyba prestonowskie 4.0 to 25+.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 02.07.2018, 23:44 »
Nie mam przekonania do tego wynalazku. Może na warunki Uk fajna sprawa.
Miałem okazje pobawić się sensasem carp x 30 8m. Dość fajny czuć moc, jednak jak inne konstrukcje tego typu ma swoje wady. Waga jak dobrej 13/11, plus że nie widać tak efektu banana.  Już wolał bym coś pokroju BlacMagic Carp 11m, w razie w można zabrać ją na klasyczne łowienie. Ale tu obawiał bym się  zwisu i wyważenia. Waga w miare ok. Ale podobnej cenie można znaleźć fajną używkę karpiową w ciekawym paku. Ale za niecałe 800 zl  kusi ten Browning:
https://sklepgobio.pl/pakiety/1177-pack-tyczka-black-magic-carp-11m-promocja.html

Sam pod komercje i silne uciągi jade na Jurassic Carp 08. Czasem idzie ją trafić szczególnie polecam seriie  z 2008r Uk. Sztywna dobrze wyważona i pancerna. Te po są fajne ale nie tak dobre jak ten rocznik :)

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 05.07.2018, 11:22 »
Matrix wprowadza nie tylko jedną tyczkę, a dwa (właściwie to trzy) kije karpiowe, z ofertą dopałek i topów:

Torque Carp 8,5

oraz Torque Euro Carp w wersji 9,0 i 10,5
https://www.fishmatrix.co.uk/home/product/torque-euro-carp?c=new-products

Obydwie tyczki powinny obsłużyć amortyzatory do średnicy 4,0mm, ceny kształtują się pomiędzy 650 a 750 złotych. Może być ciekawy produkt.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 07.07.2018, 12:36 »
Chociaż co ja tam wiem, ja będę montował gumy 3,0 i 4,0 i przypony 0,19 i 0,22 ;)

Do tyczki margin nie musisz stosować takich grubych przyponów. Energię pochłania amortyzator, i przypon jest raczej niezagrożony, ważne aby mieć pustą gumę. Karp głupi nie jest i może nie brać gdy będzie miał przed nosem przypon 0.22 :)

Ja dodam od siebie, że o wiele lepiej jest mieć tyczkę minimum 9.5 metra, jakieś wynalazki 5 metrów to strata kasy. Często ryba się cofa lub trzeba atakować margina bardziej od nas oddalonego. Ideałem jest łowienie w taki sposób, aby karpia po braniu odciągnąć od nęconego miejsca. W przypadku krótkiej tyczki będziemy więc płoszyć sobie ryby. Dlatego zapas długości się przyda, a ciężar 9.5 metrowej nasadówki nie powinien sprawiać problemu, nie jesteśmy babami :)

Side puller to mus, jego obecność pozwala nam na montaż słabszych gum. Wg mnie każda tyczka pozbawiona tego patentu to ładowanie się w słabe rozwiązania.
Lucjan

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 07.07.2018, 13:46 »
Niedługo pewnie będę miał trzeci, delikatniejszy trochę top, to wrzucę do środka cieńszy amortyzator, i przygotuję delikatniejsze zestawy :)

Moja tyczka ma 8,5 metra. Zobaczymy, czy będzie mi brakowało w niej długości czy nie - może preston wypuści jakieś dopałki na 9 albo 10 metrów? Na pewno nie będę musiał się martwić o odciąganie ryby, kij swoje waży ale ma też swoją moc, co do tego nie mam wątpliwości już teraz.

Masz może doświadczenie z side pullerami z rolką i takimi bez? Nie wiem obecnie który wybrać, ale chyba będzie to Preston Roller Pulla.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 07.07.2018, 15:31 »
Każde z nich dają radę, ja mam prestonowskie. Co do zestawów - najlepiej przygotuj sobie kilka wersji z różnymi grubościami żyłek. Ja swoje do margina opierałem na Reflo Power 0.17 i 0.15 mm, gdyż 'grubasy' dawały mi mniej brań. Jako, ze moje topy sa dość krtótkie, to używam trochę dłuższego amortyzatora, który zwisa z 5-10 cm od topa. Wiem, to trochę 'nieładne' - ale daje mi to więcej możliwości przy dużym karpiu i na dodatek mniej się plącze przy wietrze.

Gruby amortyzator źle holuje inne ryby, a te się też trafiają, dlatego używałem mniejszych, przy side pullerze rzadko kiedy ryba naciągała mi całość na maksa. Ważne aby szczytówkę schować pod wodę. W Polsce są większe karpie, więc grube zestawy też mają sens.

Co do długości tyczki. W UK łowiska są tak robione, że ryba podchodzi pod sam brzeg. W Polsce ta głębokość jest trochę dalej od brzegu, na dodatek ryba się płoszy bardziej. Dlatego dłuższa tyczka pozwala łowić dalej od stanowiska. Myślę, że kupiłeś dobrą rzecz :) Ciekawe, czy nie posmakujesz łowienia tyczką w ogóle, to świetna sprawa :D
Lucjan

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 07.07.2018, 16:59 »
Koniu, wsadzisz styl od łopaty w pierwszą sekcję i też da radę! :D Styl od łopaty w Castoramie: 20 PLN, dopałka pewnie z 200 PLN (o ile będzie) :D ;D ;D :-X
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 07.07.2018, 19:47 »
Tak mnie ciekawi czy łowienie karpi na tak długie wędki jest komfortowe ?
Sam łowie kapiszony 5-10 kilo na feedera karpiowego 4.2 m i powiem ze hol nastej ryby ze 100 m to już ręce i klatka bolą (najlepiej holuje mi się na lewo jako ze jestem prawo ręczny).
Na tyczce 9m dźwignia jest jeszcze większa a spodziewam się ze nie zawsze można chyba od razu odczepiać top ?
Tomek