Musisz sobie zadać pytanie jak chcesz je łowić, na jakiej wodzie.
Ogólnie w UK tyczki karpiowe oferowane są w długościach 13, 14,5 i 16 metrów. Dopasowane są do komercji. Jednak łowienie na 16 metrach to rzadkość, ja i na 14.5 metra. Dlatego skupiłbym się na 13 metrach tylko, ewentualnie na 14.5

Kolejna rzecz to jaką opcję chcesz wybrać. Goła tyczka z kilkoma topami czy pakiet? Pakiety są bardzo opłacalne, gdyż w komplecie masz kilka topów (5-6) i wszystko aby je uzbroić, czyli różne gumy, łączniki i tak dalej. Oczywiście kupuj tylko te, które mają side pullera, innych opcji bym nie rozpatrywał. Są opcje, gdzie samemu trzeba wszystko robić (przycinać topy, kleić końcówki itd) i odpuściłbym sobie.
Kolejna rzecz to kasa. W zależności ile jej masz, taką tyczkę bym brał pod uwagę. Są głównie dwa lub trzy rodzaje, te najdroższe, średnie i najniższa półka (co nie oznacza, że to chłam). Taki Drennan ma Acolyte Pro, Acolyte i Red Range'a. Im droższa tyczka, tym lżejsza a zatem i łatwiejsza w operowaniu.
Tu można też rozpatrywać opcję kupną uzywanego kompletu. I jest wg mnie bardzo rozsądna rzecz. Na przykład możńa kupić 16 metrowego Acolyte'a, z topami, gumami i innymi dodatkami za 900 funtów a nie za 1800. Tyczki są raczej zadbane, więc nie ma tu śladów znoszenia, zresztą wg mnie nie są one tu tak ważne. Oszczędność jest rzędu 1000 funtów! Pytanie czy w Polsce można takie kupić.
Osobiście odradzam kupowanie tanich zestawów tańszych firm, gdyż szybko będziemy niezadowoleni z taniej tyczki. Bo jest ciężka i lejąca się. Dlatego o wiele lepiej kupić coś na raty. Wtedy możemy się szarpnąć na konkretną rzecz i mieć ją na lata. tak zrobiłem ze swoim Prestonem, za którego dałem 1200 funtów z 7-8 lat temu. I mam ją do dzisiaj, i nie musze zmieniać, spełnia moje oczekiwania. Do tego cena tyczki jest na tyle wysoka, że możesz negocjować ze sklepem. I jeżeli bym kupował coś, to zimą, gdy właśnie wędkarskie sklepy mają małe obroty. Sprzedawcy są wtedy bardziej skorzy do dawania upustów.
Jeśli początkujesz i nie jesteś pewny czy wchodzisz w ten sposób łowienia, możesz kupić taki zestaw jak Drennan Red Range. Ma długość 12.6 metra i kosztuje około 300 funtów w UK. To dobre na początek, zwłaszcza do margina.
https://www.anglingdirect.co.uk/drennan-red-range-carp-zone-12-5m-poleAle jak pisałem, pytanie czy warto wchodzić w coś, z czego będziesz się przesiadał? Dlatego do 'przesiadki' lepiej kupić znaną firmę, jak Drennan właśnie. Najtańszy z MAP-ów TKS to koszt około 500 funtów, ale ciężej będzie go sprzedać moim zdaniem. Wszystko zależy od zasobności twojej kieszeni i tego jak często będziesz łowił, czy na zawodach, czy dla przyjemności...