Niestety nie wiem na ile dobrze wyważony jest kijaszek, do którego szukasz młynka i jak duża ma przelotke startowa. Tak czy inaczej to kij 12ft, wiec taki Baitrunner x-Aero 4000 pasuje ładnie. Jego moc jest na przyzwoitym poziomie i możesz normalnie wędkować. Pewne niedostatki mocy cierpią DL i ST. Jeśli zależy Ci na dużej mocy to do dyspozycji masz także OC 4000, D4000 i Thunnusa 4000. D z kuta na zimno przekładnia (jakiś stop glinu) lub Thunnus z przekładnia Paladin to już spory uciag do dyspozycji, jeśli myślisz o ciężkich zestawach, rzece, wówczas warto przemyśleć.Niestety te 3 oferują standardowa średnice szpul (ok 50mm) i tylko jedna szpule w zestawie, Aero ma powiększone szpule (57-58mm?- jakoś tak) co może być atutem przy dłuższych kijach i odległościach.
Ze stajni Daiwy.
Wszelkie modele w metalowym body i z niezbyt dużym przelozeniem będą miały dość mocy. Wyższa cena to dodatki w stylu trwalszej przekładni, płynniejszego hamulca, lepszej pracy. Niestety „stara rodzina” Daiwy, w tym przykładowo Match Winner może mieć przykra przypadłość ścierania się pinionu od wewnątrz, wiele się z tym zrobić nie da, trzeba po prostu wymienić na pewnym etapie. Czy jednak owa przypadłość meczy dany egzemplarz, tego się nie da przewidzieć.
Osobiście stawiałbym na nowa rodzinkę z serii LT, modele od Fuego wzwyż ( cenowo

). Rozwiazanie napędowe jest zmienione, przekładnia również, problem pinionu nie powinien zaistnieć. Mlynki są naprawdę mocne i lekkie, co może być atutem przy lekkim, dobrze wyważonym kiju. Stawiałbym na modele 4000, można pokusić się nawet o 5000, mimo wszystko wybierałbym te z mniejszym przelozeniem.
Centris z Prestona, którego Michał przytoczył to generalnie Zauber na pełnym wypasie. Świetnie wykonany, spasowany, z miłymi dodatkami, z bdb materiałów, jest to jednak konstrukcja dość mała, żeby nie powiedzieć malutka, wiec nie potrafię jednoznacznie stwierdzić czy pod tym wedziskiem wystarczająca.
Pozostaje Penn i Okuma, wśród popularnych marek nikt więcej kołowrotków nie produkuje

Penn to maszyny twarde, trwałe i dość brutalne, chociaż niektórzy sobie cenią. Okuma zaś wg mnie króluje na niższych polkach cenowych.
Cóż jeszcze...? Sam nie wiem

Możesz się szarpnąć na Twin Powera PG lub coś z jeszcze wyższej polki i nie przejmować się reszta