Autor Wątek: Kolor haczyka  (Przeczytany 8958 razy)

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Kolor haczyka
« dnia: 11.04.2015, 00:02 »
Czy zwracacie uwagę na kolor haczyka??Ja łowię na srebrne,rzadko na czerwone,te sprawdzają mi się przy połowię wzdręg na kukurydze.Powoli kończą mi się zapasy haczyków i zastanawiam się nad zakupem haczyków w kolorze żółtym,gdyż na ten sezon zamierzam łowić głównie na kuku.Zawsze kupuje haczyki Ownera. Do kukurydzy stosuje model Iseama. Pojedyncze ziarno 12,podwójne 8-10.Co ciekawe model Iseama 14 jest tylko w kolorze żółtym.I właśnie to skłoniło mnie to takich przemyśleń.Czy złoty nie będzie odstraszający??Czy zauważyliście jakąś różnice??Macie jakieś własne obserwację??
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

grzesiek76

• Gość
Odp: Kolor haczyka
« Odpowiedź #1 dnia: 11.04.2015, 00:09 »
A tak, oczywiście. Przy połowie ostrożnych ryb obdarzonych dobrym wzrokiem kolor może mieć duże znaczenie.
Osobiście już od dawna przy połowie klenia na kukurydze nie stosuję srebrnych haków. Preferuję haki ciemne, matowe.

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 11.04.2015, 00:21 »
A haczyków jakiego producenta używasz??Bo model iseama czarny jest tylko do 10.Jakoś tak dziwnie.12 srebna i złota,a 14 tylko złota.Na Onwera nie narzekam.Zastanawiałem się nad Drennanem,ale w ciemno nie chcę zamawiać,bo mogę nie trafić z rozmiarem,a w internecie nie ma informacji jakie rozmiary do czego.
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11.04.2015, 00:40 »
Od dawna używam głównie Gamakatsu. Bo zazwyczaj preferuję relatywnie duże haki, ale bardzo, bardzo finezyjne wykonane z cienkiego drutu i oczywiście najwyższej jakości.
Owner moim zdaniem to obecnie troszkę niższa półka, choć oczywiście są dobre. Kiedyś często ich używałem.
Z masywniejszych świetne są Katana, Drennan..

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 11.04.2015, 05:58 »
A ja z ownerów zrezygnowałem jak zauważyłem, że hak nr. 16 rozginają mi kilogramowe liny, no i cena jest wysoka, zbyt wysoka jak na produkt tej jakości. Obecnie łowię na jaki kamasan/drennan i mam w planach przetestowanie jeszcze guru. Co do koloru to jak na razie nie zauważyłem żeby miało to znaczący wpływ na ilość brań, a stosowałem już i srebrne i złote i czarne i zielone i... uważam, że na kwestię koloru haka zwracać uwagę powinni raczej wyczynowcy, gdzie złowienie nawet jednej ryby więcej niż konkurencja może mieć znaczenie, ale w łowieniu rekreacyjnym myślę, że spokojnie można tą kwestię pominąć.
Pozdrawiam
Marcin

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 11.04.2015, 06:33 »
A ja z ownerów zrezygnowałem jak zauważyłem, że hak nr. 16 rozginają mi kilogramowe liny, no i cena jest wysoka, zbyt wysoka jak na produkt tej jakości. Obecnie łowię na jaki kamasan/drennan i mam w planach przetestowanie jeszcze guru. Co do koloru to jak na razie nie zauważyłem żeby miało to znaczący wpływ na ilość brań, a stosowałem już i srebrne i złote i czarne i zielone i... uważam, że na kwestię koloru haka zwracać uwagę powinni raczej wyczynowcy, gdzie złowienie nawet jednej ryby więcej niż konkurencja może mieć znaczenie, ale w łowieniu rekreacyjnym myślę, że spokojnie można tą kwestię pominąć.
Mógłbyś napisać,których haków i jakiego rozmiaru z Drennana używasz do kukurydzy??Bo jak się rozglądałem,to te które uważam,że były by dobre,są z oczkiem.

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 11.04.2015, 09:29 »
Do kuku używam akurat Kamasana, ale jak chcesz Drennana to polecam jakiś wide gape one są z łopatką.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 11.04.2015, 09:43 »
Ja kupiłem w Polsce Ownery i zastanawiałem się, co za kretyn wypuszcza duże haki które rozprostowuje kilowa ryba. Zraziłem się do tej firmy, bo jakośc kilku haków była po prostu fatalna. Według mnie opcja haka nr 10, robionego z drutu z jakiego robi się haki nr 18, jest kiepska. Plułem sobie w brodę, bo kupiłem ileś paczek i rozmiarów. Teraz w UK pokazał się OWner - ale w wersji karpiowej, normalnej jakości. Trzeba więc uważać.

Do kukurydzy złoty hak faktycznie może sie sprawdzić lepiej, jednak nie jest to jakaś wielka różnica, kto wie czy w ogóle jest. Ważne jest, aby łowiąc na wodach czystych, uzywać haków ciemnych. Haki 'srebrne' moga odbijać światło i płoszyć ryby.

Jeżeli łowisz z gruntu, to możesz użyć haków Drennana do kukurydzy właśnie, złotych. U mnie jednak nie dają one wcale więcej brań. Żółty pushstop może jest bardziej istotny, po przyneta lepiej się maskuje.
Lucjan

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 11.04.2015, 10:00 »
Czy wide gape rozmiar 16 do jednej kukurydzy i 14 do dwóch będzie ok??Mam zamiar przez neta zamówić i jedynie oceniłem po podanej grubości haka na stronie Drennana. http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=353
Przy okazji zamówię jakieś haczyki z Drennana do pinki i do białego.Jakie będą dobre??Wiem że do pinki popularne są Red Roach,w sklepach polskich widzą są,ale na stronie Drennana znaleźć nie mogę.Czyżby już ich nie robili??

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 11.04.2015, 10:16 »
Robią cały czas... Do białych mozna używać haków Red Maggot, jak też Fine Match itd... Drennan tak naprawde ma haki na wszelkie sytuacje - i na ich stronie mozesz sobie dopasować odpowiedni rodzaj drutu do własnych potrzeb. Wide Gap Match będą idealne do wielu przynęt, kukurydzy również.
Jeżeli łowisz na spławik, to mały hak da radę kukurydzy bez problemu, jeżeli jednak zakładasz dwa, to wiadomo, trzeba użyć większego rozmiaru aby pomieścić dwa ziarna. Wtedy zobacz haki Specimen...
Lucjan

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11.04.2015, 10:20 »
"Do kukurydzy złoty hak faktycznie może sie sprawdzić lepiej, jednak nie jest to jakaś wielka różnica, kto wie czy w ogóle jest."

W pewnych okolicznościach z całą pewnością jest. Odrzańskimi kleniami zajmuję się już od około 10 sezonów, to i mam własne spostrzeżenia.
Właśnie dlatego zrezygnowałem ze stosowania pięknych, ale srebrnych Sensasów. Po prostu, prawie nie miałem brań klenia. Fakt że używam relatywnie dużych haków, i hak jest mocno odsłoniety, to prawda.

Złoty do kukurydzy jak najbardziej może być.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 11.04.2015, 17:23 »
Z Grześkiem zgadzam się w większości tematu!!Sam nie używam małych haków jeśli chodzi o wpisy w temacie! Dla mnie na Odrze hak nr 14ście to było ciut stresu! Ale próbowałem żeby nie było że nie mam pojęcia co piszę!Owszem wyciągałem ryby i spady mi nie przeszkadzały przy świetnych braniach! Ale przy zasiadce że na kilka godz. mam 3 brania a 2 to spady?? łowiąc w nurcie ryby typu Kleń! Które często po nie udanym braniu nie powtarzają ataku,czasem trzeba coś zmienić! Na bieżącej wodzie i przy naszych łowiskach ,gdzie większość ryb ma niewielkie doświadczenie w kontakcie z wędkarzem(zabieramy zdobycz)mi się sprawdzają przy zestawie włosowym i przynętach typu groch,pellet 8mm,kukurydza. Haki Drennan wide gape specjalist 10-12 z mikro i bez zadzioru! Co do haków Gamakatsu ja proponuję typowo stworzone do ziaren i ciasta ls 2230
Arek

Offline Merkusz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 11.04.2015, 21:30 »
Ja używałem w kolorze złotym i zero brań na nie jak zmieniłem na ciemne lub czerwone to zmiana była ogromna :)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 11.04.2015, 22:10 »
W moi portfelu znajdują się haczyki  od 14-20,ale tylko w kolorze czarnym,stosuje je na leszcze
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 11.04.2015, 22:23 »
Stachu masz doskonale przeciwną technikę do mojej! Choć niby łowimy na tej samej rzece! Chciał bym kiedyś móc pogadać na żywo i skonfrontować techniki ! Bez ściemy internetowej! 
Arek