Autor Wątek: Szczytówki do feederów Mikado  (Przeczytany 5067 razy)

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
Szczytówki do feederów Mikado
« dnia: 28.08.2018, 16:48 »
Czy ktoś z Was orientuje się może gdzie można dokupić szczytówki do feederów Mikado? Chodzi mi o to, żeby określić model wędki, twardość szczytówki i zamówić.

W sklepie gdzie kupiłem wędki powiedzieli mi, że oni nie mają takiej możliwości. Za każdym razem jak złamie mi się szczytówka cała sprawa załatwiana jest przez serwis Mikado. Jest to proces czasochłonny i upierdliwy.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
Odp: Szczytówki do feederów Mikado
« Odpowiedź #1 dnia: 28.08.2018, 17:03 »
Ja bym spróbował tak. Mierzysz suwmiarką średnicę szczytówki do danego feedera. Wchodzisz do jakiegoś sklepu który sprzedaje szczytówki Mikado, chociażby tu: https://www.e-fishing.pl/produkty/wedkarstwo-gruntowe-feeder/zapasowe-szczytowki/mikado,2,20610 Dobierasz szczytówkę według zmierzonej średnicy, oraz twardości jeśli znasz, a jeśli nie to według koloru. Powinno się sprawdzić.

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #2 dnia: 28.08.2018, 17:21 »
Mam ten sam problem. Ostatnio złamała mi się zielona, najmiększa szczytówka. Średnica 3,4 mm. 3,2 za luźno wpada, 3,5 za gruba, trzeba szlifować.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #3 dnia: 28.08.2018, 17:26 »
Ja bym spróbował tak. Mierzysz suwmiarką średnicę szczytówki do danego feedera. Wchodzisz do jakiegoś sklepu który sprzedaje szczytówki Mikado, chociażby tu: https://www.e-fishing.pl/produkty/wedkarstwo-gruntowe-feeder/zapasowe-szczytowki/mikado,2,20610 Dobierasz szczytówkę według zmierzonej średnicy, oraz twardości jeśli znasz, a jeśli nie to według koloru. Powinno się sprawdzić.

No popróbuję, ale tam nie ma np. informacji o wielkości przelotek. Ja mam 2 feedery Black Stone, które mają przelotki większe niż standardowe. Wyglądają zupełnie inaczej niż np. szczytówki do Black Drafta.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #4 dnia: 28.08.2018, 17:36 »
Zawsze możesz też zadzwonić do sklepu i zapytać, czy nie mają możliwości szybkiego ściągnięcia. W cenie ok. 10 złotych nie szkoda wziąć kilku na zapas :)

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #5 dnia: 28.08.2018, 17:38 »
Załatwiałem dla znajomego szczytówki do Black Drafta przez serwis i nie trwało to długo ani nie było upierdliwe.

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 28.08.2018, 17:38 »
Jak połamałem szczytówkę w Jaxon Monolith XT, to napisałem do serwisu Jaxona i nie było problemu... Ja wybrałbym drogę napisania maila, do Mikado.
Jeśli ta droga zawiedzie, to trzeba przeszukać czeluści internetu.
Marcin

Offline toms2m

• Ekspert
  • Reputacja: 132
« Odpowiedź #7 dnia: 28.08.2018, 17:58 »
Sam załatwiałem szczytówki do wędek z Mikado i na odpowiedź na mojego maila do serwisu czekam już rok :D, jednak wystarczyło zadzwonić na numer podany na stronie i wszystko załatwione w kilka dni.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 540
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 28.08.2018, 19:58 »
Złamałem najdelikatniejszą szczytówkę w UVce ale jak zadzwoniłem do serwisu Mikado to tylko parsknąłem śmiechem. Nie pamiętam dokładnie ile chcieli ale cena była absurdalna jak za zwykłego szklaka.
Ja polecam Ci kupić czerwoną, węglową szczytówkę od Jaxona. Jest o dwa nieba lepsza od Mikado. Czuła. Kup ciut większą, przyszlifuj. Podziękujesz później ;)
Panowie, policzmy głosy:

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #9 dnia: 28.08.2018, 20:01 »
Ciesz się, że nie do Trabucco. W serwisie już płaczą, że tylko Light i Medium zamawiają ludzie...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #10 dnia: 28.08.2018, 21:09 »
Ja własnie straciłem szczytówki Light i Medium do Trabucco i zastanawiam się czy warto kupować oryginalne szczytówki po 48 zł sztukę, czy nie lepiej kupić szczytówki Jaxona i szlifować. Chociaż z doświadczenia powiem iż w jednym feederze Jaxona złamałem oryginalną szczytówkę, kupiłem zamienną ale i tak musiałem szlifować.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #11 dnia: 28.08.2018, 21:15 »
Ja szlifowałem węglową, oraz szklaną. Wylądowały w koszu. Jakbym dopasował szklaną do Selektora, byłbym wniebowzięty.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #12 dnia: 28.08.2018, 21:31 »
Ja własnie straciłem szczytówki Light i Medium do Trabucco i zastanawiam się czy warto kupować oryginalne szczytówki po 48 zł sztukę, czy nie lepiej kupić szczytówki Jaxona i szlifować. Chociaż z doświadczenia powiem iż w jednym feederze Jaxona złamałem oryginalną szczytówkę, kupiłem zamienną ale i tak musiałem szlifować.
Gdzie masz takie tanie szczytówki do Trabucco? Ja za swoje płace po 70zł i czekam 2 m-ce, a złamałem w tym sezonie już dwie Light. :facepalm:
Adam

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #13 dnia: 28.08.2018, 21:53 »
Dla mnie tanie nie są. Pytałem w sklepie Sprzęt Lorpio. Nie wiem czy jest sens zamawiać oryginały a szkoda żeby wędka stała bo dość fajna.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #14 dnia: 28.08.2018, 22:01 »
W sumie na jedno wyjdzie. W Drapieżniku, który mam "rzut beretem" są droższe, w Lorpio tańsze, ale dojdzie koszt wysyłki.  Swoją drogą szczytówki  Light do Trabucco to prawie jak włos :)
Adam