Autor Wątek: Kołowrotek do Mikado Black Stone Commercial Method Feeder 300/55 g, do 250 zł  (Przeczytany 1309 razy)

Offline Rielan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder
Witam!

Od kilku dni poszukuję kołowrotka do wyżej wymienionej wędki w granicach ~250 zł. Mój problem polega na tym, że tym dłużej przeglądam rynek tym większy mam mętlik w głowie. Oczywiście znalazłem kilka kandydatów, przeczytałem wiele opinii na temat tych kołowrotków, zdecydowałem się na rozmiar 3000. Będę łowił oczywiście na wodach stojących, w okolicach 25 metra. Oto kołowrotki którymi się zainteresowałem:

Mikado Ultraviolet Method Feeder 3008 FD -  Mimo, że najdroższy to wydaje mi się, że ma najgorsze opinie.

Browning Black Magic FD 430 - Ciężko mi cokolwiek o nim napisać, ale wydaje mi się, że firma robi swoje.

Kołowrotek MAP CARPTEK ACS 3000FD - ku temu kręciołkowi skłaniam się najbardziej, tylko martwi mnie ta mała szpula, mimo, że będę łowił w granicach 25 m.

Oczywiście nie zamykam się na tych kołowrotkach. Może ktoś zna jakieś ciekawe modele... Gdyby w sprzedaży dostępny był jeszcze SPRO Cresta Match & Feeder nie zakładał bym tematu :) Z góry dziękuję za każde zainteresowanie tematem.
Robert

Online Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Kołowrotek w rozmiarze 3000 moim zdaniem będzie trochę mały do takiej metody. Szpula niewątpliwie będzie mała. Nie lepiej rozmiar 4000? Z kołowrotków łatwo dostępnych w Polsce pomyślanym o jakieś Okumie. Moim zdaniem mają dobry stosunek ceny do jakości no i pięć lat gwarancji.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Online Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
A może Daiwa Ninja 4012? Mam 3012 i dla mnie rewelacja. Teraz właśnie jedzie do mnie 4012. Jedyny minus to spinningowy klips do żyłki, ale zawsze można użyć patentu kolegi z bezpiecznym klipem. Chyba, że dokładasz trochę kasy i w sklepie D masz Ninje Match&Feeder z Daiwa Szkocja - podwójna rączka i okrągły klips.
- Arek -

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
Mam tego MAPa tylko 4000 - dość solidny i wcale nie jest duży porównując do Daiwa Legalis LT 3000. Są zbliżonych wielkości jak MAP, to na Twoim miejscu brał bym większy.

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
U mnie przy tym kiju chodzi Okuma Ceymar, ale zawsze można dać  Barbariana albo Longbow-a jak mamy większy budżet. Wielkość 4000.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline MaRaS!

• Ekspert
  • Reputacja: 63
  • Ulubione metody: method feeder
Ja ze swojego doświadczenia mogę z czystym sumieniem polecić Daiwa Ninja w rozmiarze 3000, który u mnie współpracuje z Daiwą Ninja X Feeder 3,3 m 40-120, i spokojnie ten zestaw daje radę. Trzeba też przyznać, że ten kręciół Daiwy jak na rozmiar 3000 jest dość spory i ciężki, miałem w ręku model 4012, do którego wcześniej się skłaniałem, ale udało mi się go wcześniej pomacać. Wiem, że był by to błąd, ponieważ jest on sporo większy i dużo cięży - bo jeśli dobrze pamiętam waży ok 400g. Jak na taki kołowrotek, to moim zdaniem dość sporo, a dla porównania rozmiar 3000 to jakieś kilka gramów powyżej 300... Także różnica jest dość duża :)