Autor Wątek: Pierwszy zestaw castingowy - wędka i multiplikator do 500 zł  (Przeczytany 13409 razy)

Offline muzzy123

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Tomek
Odp: Pierwszy zestaw castingowy - wędka i multiplikator do 500 zł
« Odpowiedź #45 dnia: 30.05.2020, 00:02 »
Jako bardzo początkujący dodam, że o wiele lepiej wychodziły mi rzuty boczne niż zwykły znad glowy, z tego co oglądałem filmiki to rzeczywiście rzut z boku częściej polecają dla początkujących.

Jednak największą frajdę mam i to przeniosłem także do spinning z rzutu rolowanego, takie fajne majtniecie a jak wyjdzie to micha mi się śmieje, a z tego filmiku brałem podstawy:

Do nauki używam żyłki, tylko dlatego że bałem się że brody będą i będę musiał ciąć, ale póki co jakoś daje radę rozplątać. Jak już jakoś lepiej opanuję to nawinę plecionkę. No i fajny patent do nauki to naklejenie taśmy gdzieś tak przed ostatnimi 40m linki, tak że trafi się splątanie łatwiej dojść do porządku.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Tomek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #46 dnia: 30.05.2020, 14:16 »
Jeśli radzisz sobie z żyłką, to z plecionką pójdzie łatwo. Nie jest tajemnicą, że niektórzy boją się żyłki na multiplikatorze jak diabła, rezygnując z niej. Ale są też tacy, którzy namiętnie stosują, szczególnie na okonie. Mało tego, nawijają fluorocarbon, który jest sztywniejszy od żyłki. Żyłka i multiplikator to totalny relaks, bo i cicho, i miękko, i tak jakoś ogólnie sympatycznie.

Śmiało jednak można zaczynać naukę rzutów od plecionki, najlepiej grubszej od tej, jaką będzie się stosowało. Mało kto nie ma starej plecionki. Multiplikator ma też tę zaletę, że węzły łączące linkę nie przeszkadzają przy rzutach tak bardzo, jak to jest przy klasycznych kołowrotkach, więc można dowolnie łączyć sobie jakieś tam stare linki. Za 18-20 zł można wyrwać 150 m plecionki Nichonto, której nie szkoda do prób i początków łowienia, więc nie jest źle.
Jacek

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #47 dnia: 30.05.2020, 19:09 »
Za 18-20 zł można wyrwać 150 m plecionki Nichonto,
Muszę raczej liczyć w kilometrach niż metrach :)
Pół nocy oglądałem YT odnośnie castingu, chyba dam radę ;D
Adam

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 320
« Odpowiedź #48 dnia: 31.05.2020, 00:02 »
Ja zarażony okoniowym twitchem. Rzuciłem się na głęboką wodę i od razu chwyciłem za ultralighta. Co najśmieszniejsze trafiłem na fajnego Chujponga. Niby miało być broda zniechęcenie a brody i aż dwie miałem jak pierwszy raz go do łapy wziąłem. Niby jest dreszczyk, że coś pójdzie nie tak, ale na razie jest poezja. Czucie i granie twichowym wobkiem poezja dużo lepiej niż zwykłym zestawem. Jeszcze żaden kitajec nie poleciał w dal, a dystanse już osiągam zbliżone do tradycyjnego spina.Cast nie taki straszny. A mój zestaw zaprzeczenie teorii drogi multik tańsza wędka u mnie drogą wędką tani multik i działa

Offline adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Pozdrawiam Michał C&R
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 18.06.2020, 08:15 »
Cześć.
Zachęcili mnie koledzy do tego casta więc i ja zaczynam ;D Wędkę już wybrałem. Jest to Dam optimus do 45g łowić będę w większości na gumy. Główka najmniejsza to 5g ale wtedy większa przynęta w większości główka 10g woblery i blachy. Szukam multika właśnie do takiego zastosowania. Chciałbym aby miał dość spore przełożenie. Myślę, że jakiś Shimano, Daiwa lub Abu. Liczę na pomoc.
Oraz pytanie do kolegi Syborg :) : Czy Curado 71 poradzi sobie przy takim łowieniu?

Pozdrawiam
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 18.06.2020, 10:06 »
Curado 71 nie jest przeznaczony do takiego łowienia (kij do 45 g). Jego żywioł to kij do ok. 3/4 oz, czyli 21 g. Wiadomo, rzuci i pociągnie dużo więcej, są jednak pewne widełki wagowe, w których warto operować - i dla komfortu, i wydajności, i trwałości sprzętu. Mój śmiga z główkami do 15 g (najczęściej od 5 do 15 g).

Do cięższych przynęt stworzono Curado 200 K, bo ten zawodnik da radę przynętom o wadze do ok. 70-80 g. Jeśli jednak nie chcesz wydać zbyt dużo, to dobrym rozwiązaniem jest Abu Garcia REVO 4 X, który można kupić za ok. 400 zł. Trzeba jednak pamiętać, że ten multiplikator ma raczej ciężką szpulę, więc dobrze śmiga z przynętami od 10-12 g wagi (nie będziemy się spierać o gram czy dwa, chodzi o komfort). Nie rzucaj się na wysokie przełożenie, bo dla większości zastosowań wystarczy ok. 7:1.

Gdybym potrzebował multiplikator w miarę uniwersalny, za ok. 600 zł, to wybrałbym Curado 200 K, bo lubię :) Są jeszcze Daiwy Tatule, wiec jest w czym wybierać.
Jacek

Offline adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Pozdrawiam Michał C&R
« Odpowiedź #51 dnia: 18.06.2020, 10:11 »
A jakąś konkretną Tatule możesz zaproponować? Jakiego rozmiaru tatuli szukać? Tych co mają 100 czy 200? Bo tam są 100 lub 200 a jest też 103. Może to głupie pytanie ale jestem kompletnie zielony w tym temacie :)
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 18.06.2020, 10:27 »
Te oznaczone jako 200 są przeznaczone do cięższego łowienia, wystarczą setki.

Tatula SV TW 103 HSL - multiplikator ze szpulą SV, czyli lżejszą i "przyjazną", przeznaczony do stosunkowo lekkiego łowienia (raczej nie do jerków w granicach 50 g).

TATULA 100 HSL - model podstawowy, uniwersalny.

Tatula CT 100 HSL - model uniwersalny, "CT" to mniejsza, kompaktowa obudowa.

Tatula 100 HSL CT TYPE-R - kompaktowa obudowa, startuje przy stosunkowo lekkich przynętach (szpula waży ok. 16 g), bardzo uniwersalny model.

HSL - przełożeni w granicach 7:1.

Tatule mnożą się jak grzyby po deszczu, więc trudno nadążyć - podałem raczej stare modele.
Jacek

Offline adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Pozdrawiam Michał C&R
« Odpowiedź #53 dnia: 18.06.2020, 10:32 »
Dzięki bardzo za pomoc. Czas poszukać jakiejś Tatuli ;D
Pozdrawiam
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #54 dnia: 18.06.2020, 14:34 »
Ja mam Daiwe Tatule HD200HSL multiplikator do dużych przynęt a wędka jaką posiadam to Savage Gear MPP2 Trigger <80g i plecionka Daiwa na metry 0.26mm. Wybrałem taki sprzęt ponieważ doradzono mi zacząć łowienie od przynęt 40-100g. Gruba plecionka żeby uniknąć odstrzałów przynęt.
Ja na pierwszym wyjściu z castem załapałem o co chodzi i powiem Ci że po 15 latach spinningowania doszedłem do wniosku że łowiłem niewłaściwą metodą. Oczywiscie cały czas spinninguje ale casting bardziej mi się podoba.
Co do sprzętu to Daiwa Tatula jest idealna chociaż dzisiaj kupił bym mniejszy model chociaż 21g żaba SG lata całkiem spoko. Co do plecionki miałem kilka bród które bez problemu rozwiązałem więc nie ma strachu.

Offline adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Pozdrawiam Michał C&R
« Odpowiedź #55 dnia: 18.06.2020, 14:45 »
Trzeba spróbować czegoś nowego ale niepewność jest bo wiadomo co pisze o castingu w internecie.
Ale czego się nie robi dla ryb (i własnej ciekawości) ;D
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 18.06.2020, 15:12 »
Wybierając Tatulę, trzeba wiedzieć, że wersja 200 nie jest w żaden sposób mocniejsza od setki, bo w zasadzie różnią się jedynie pojemnościami szpul - dwusetki mają głębokie.
Jacek

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 320
« Odpowiedź #57 dnia: 18.06.2020, 18:11 »
W cenie tatuli można wyrwać Tera SLX DC. Pod kij 45g jest spoko opcją.

Offline adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Pozdrawiam Michał C&R
« Odpowiedź #58 dnia: 18.06.2020, 18:16 »
Jakoś mnie ten system DC nie urzekł. Co to za frajda jak robi coś za nas komputer :D takie jest moje zdanie. A wiesz coś o zwykłym slxie? Od ilu gram startuje?
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 18.06.2020, 18:22 »
To świetne multiplikatory w dobrej cenie. Warto jednak wziąć tego z regulacją hamulca pokrętłem, czyli model XT. Szpule ważą tyle samo co w Curado 71, czyli ok. 16 g (z łożyskiem), wiec raczej mało - śmiga, że hej! Jedyną wadą tych multiplikatorów jest brak "systemu" X-Ship, czyli podparcia pinionu dwoma łożyskami (tańszy Casitas też nie ma, Curadziaki mają).

SLX-y startują od ok. 7 g (może nie startują, ale już takimi przynętami można łowić, szczególnie gumami, bo z woblerami to trochę inna bajka). Główka piątka i sandaczowa gumka to już komfort.
Jacek