Autor Wątek: Polityka Ekologiczna Państwa 2030 (rządowy dokument)  (Przeczytany 121590 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Polityka Ekologiczna Państwa 2030 (rządowy dokument)
« Odpowiedź #420 dnia: 18.09.2024, 17:17 »
To jest naprawdę taki wielki problem?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #421 dnia: 18.09.2024, 22:41 »
Dla mnie nie, biorąc pod uwagę koszty środowiskowe używania ołowiu. Natomiast przejście na np. bizmut, czy przede wszystkim wolfram spowoduje wzrost kosztów wędkowania przy niektórych metodach łowienia, ale też i problemy np. w spławiku (vide najmniejsze śruciny), o ile dojdzie do całkowitego zakazu. Ostatnio więcej spiningowałem w zaczepach używając Carolina Rig, czy Texas Rig, no i nie powiem odczułem straty wolframowych bulletów.  W UK od lat 80-tych są określone wyjątki dotyczące używania ołowiu w wędkarstwie, jednak UE chce pójść jeszcze dalej, a na chwilę obecną w KE jest więcej radykałów jeżeli chodzi o środowisko. Poza tym wędkarze, to nie myśliwi, ta grupa nie jest zbyt poważnie traktowana w różnych gremiach nie tylko tych brukselskich i nie ma takiej siły przebicia jak myśliwi, nie porównując już wędkarzy do ekologów. A w Polsce to już w ogóle, nikt poważnie tej grupy nie traktuje.

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #422 dnia: 19.09.2024, 20:02 »
Luk straszysz CO2 jak przystało na wiernego słuchacza TVN . Tutaj profesor hydrologii mówi m.in. o wzoście CO2 w powietrzu  i zmianach klimatycznych.
Warto posłuchać czasami czegoś innego niż ekspertów TVN i CNN / BBC. Bez zbędnej demagogii i bez dorabiania ideologii. Polecam

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #423 dnia: 19.09.2024, 23:16 »
A ja nie polecam, choć na klimacie i hydrologii się nie znam, ale za to znam ludzi co na tym zęby zjedli i mówili mniej więcej tak na temat poglądów tego autora:

https://naukaoklimacie.pl/aktualnosci/zmiany-klimatu-polityka-ideologia-nauka-fakty-recenzja-ksiazki-piotra-kowalczaka

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #424 dnia: 20.09.2024, 00:05 »
Super te okresy 1813, 1907,1997,2010,2024. Równe i prawie nie zmienne... Dalej nie oglądałem.
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #425 dnia: 20.09.2024, 01:02 »
Pan Kowalczak nie jest klimatologiem, lecz emerytowanym hydrologiem po uczelni rolniczej, który od pewnego czasu udaje klimatologa w prawicowych mediach. Udawanie wychodzi mu na tyle dobrze, że jego oznajmienia zostały niedawno finalistą prestiżowego konkursu na "klimatyczną bzdurę roku" :)

https://klimatycznabzduraroku.pl/2024/02/05/piotr-kowalczak-niewielkie-i-naturalne-ocieplenie/

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #426 dnia: 20.09.2024, 08:09 »
Dobra pany. Skoro nawet Rymanowski awansował na "prawicowe media", to może ten artykuł naukowy pozostanie artykułem naukowym .
https://t.co/MmMBqT5MrD

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #427 dnia: 20.09.2024, 08:13 »
Sęk w tym, że nikt tu nic o Rymanowskim nie pisał.
Krwawy Michał

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #428 dnia: 20.09.2024, 08:14 »
Tutaj kolejny artykuł naukowy negujący bzdury Luka, jego ekologów i TVN  :
https://www.mdpi.com/2673-7418/4/3/17

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #429 dnia: 20.09.2024, 08:20 »
Sęk w tym, że nikt tu nic o Rymanowskim nie pisał.
To już drugi raz jak zauważyłem, że masz problem z łączenuem puzelków .
Na mój filmik z programme Rymanowskiego ktoś wyżej napisał :

Pan Kowalczak nie jest klimatologiem, lecz emerytowanym hydrologuczelni rolniczej, który od pewnego czasu udaje klimatologa w prawicowych mediach". Co dla postronnego czytacza sugeruje, skoro ten profesor pojawia się w prawicowych mediach, to oznacza, że Rymanowski, który go zaprosił do swojego programu, to też prawicowe media.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że autor tych słów powyżej może teraz stwierdzić, że nie miał tego na myśli, ale nie zmienia to faktu, że ta wypowiedź ma właśnie taki wydźwięk.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #430 dnia: 20.09.2024, 09:31 »
Krytykujemy tu naukowca, z którym był wywiad.
Nie wiem doprawdy, o co chodzi w Twoim powyższym wpisie.
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #431 dnia: 20.09.2024, 09:39 »

Tobie naprawdę peron odjechał z całą stacją, nawet tory nie pozostały. To ekolodzy są już moi? I TVN, którego nie oglądam i mam w rzyci? I uważasz, że to co piszę, to bzdury, bo po kilku tygodniach doszperałeś się czegoś? Przecież ta ich praca ma swoje bardzo słabe strony, użyj wujka google,to wyskoczy co trzeba. I to troszkę mało, jeżeli na tysiące naukowców znajdujesz kilku denialistów, którzy i tak mają pod górę, bo rzetelności ich pracy inni naukowcy mają wiele do zarzucenia :)

Masz klapy na oczach, takie wielkie. Na dodatek z racji poglądów politycznych nie widzisz jak się rzeczy mają, nie rozumiesz, że dla nas wędkarzy lepiej iść z ekologami niż przeciwko nim. I wcale nie zgadzam się z ekologami we wszystkim, własnie jako wędkarz jest gotów stać na straży wędkarskiego interesu, walcząc z oskarżeniami o sadyzm, zatruwanie wody zanętami i ziarnami, gdzie jesteśmy głównymi sprawcami nieszczęść. I co do ocieplania się klimatu, polegam na głosie zdecydowanej większości naukowców, jest to jakieś 98-99% naukowców, do tego sam widzę co się wydarza, mam skalę porównawczą. Bez klapek na oczach, związanych z moimi poglądami politycznymi, do których wszystko będę sobie dopasowywał.
Lucjan

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #432 dnia: 20.09.2024, 11:17 »
Krytykujemy tu naukowca, z którym był wywiad.
Nie wiem doprawdy, o co chodzi w Twoim powyższym wpisie.
Jak nie rozumiesz mojego wpisu, to ja już tu nie pomogę.

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #433 dnia: 20.09.2024, 11:56 »

Tobie naprawdę peron odjechał z całą stacją, nawet tory nie pozostały. To ekolodzy są już moi? I TVN, którego nie oglądam i mam w rzyci? I uważasz, że to co piszę, to bzdury, bo po kilku tygodniach doszperałeś się czegoś? Przecież ta ich praca ma swoje bardzo słabe strony, użyj wujka google,to wyskoczy co trzeba. I to troszkę mało, jeżeli na tysiące naukowców znajdujesz kilku denialistów, którzy i tak mają pod górę, bo rzetelności ich pracy inni naukowcy mają wiele do zarzucenia :)

Masz klapy na oczach, takie wielkie. Na dodatek z racji poglądów politycznych nie widzisz jak się rzeczy mają, nie rozumiesz, że dla nas wędkarzy lepiej iść z ekologami niż przeciwko nim. I wcale nie zgadzam się z ekologami we wszystkim, własnie jako wędkarz jest gotów stać na straży wędkarskiego interesu, walcząc z oskarżeniami o sadyzm, zatruwanie wody zanętami i ziarnami, gdzie jesteśmy głównymi sprawcami nieszczęść. I co do ocieplania się klimatu, polegam na głosie zdecydowanej większości naukowców, jest to jakieś 98-99% naukowców, do tego sam widzę co się wydarza, mam skalę porównawczą. Bez klapek na oczach, związanych z moimi poglądami politycznymi, do których wszystko będę sobie dopasowywał.
Luk, calm down :facepalm: Te twoje personalne tyrady o klapkach na oczach z mitycznymi 98-99% naukowców, naprawdę nie robią na mnie żadnego, ale to żadnego wrażenia.

Najśmieszniejsze jest w tym, że odniosłeś się do mojego wpisu, w którym wkleiłem PRAWDZIWY artykuł naukowy należalący jak mniemam od tych 1-2% naukowców, którzy przeczą tezie twoich 98-99% naukowców (Proszę wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że to pierwsze dwa prawdziwe artykułu naukowe, które zostały udostępnione na forum SiG) , a ty zamiast ustosunkować się merytorycznie do tego artykułu naukowego , walisz jakąś populistyczną tyradę :facepalm:
Dla jasności powtórzę to co już wcześniej pisałem odnośnie prac naukowych jak i same nauki i jej rozwoju (uprzedzę docinki Modusa, Mostequa i innych znawców nauki : wiem, wiem,  jestem tylko gościem po studiach doktoranckich, który nie ma tytułu doktora :P ) : artykuły naukowe, które tutaj wkleiłem nie zamykają tematu zmian klimatu i nie stanowią dogmatu. Wręcz przeciwnie : jestem pewny, że powstało wiele prac naukowych innych klimatologów, które zaprzeczają w całości lub w części tego co jest zawarte w tych pracach. Na tym polega nauka panowie. A nie dogmaty Luka i mitycznych naukowców Luka, których nikt nie widział.

Liczyłem złudnie na to, że Luk wysili się trochę bardziej i wklei PRAWDZIWĄ pracę naukową obalającą prace naukowa udostępnioną przeze mnie.
Ale Luk postanowił zastąpić naukę religią i jak Mojżesz ze swoim dekalogiem nie chce pokazać na forum SiG swoich autorów prac naukowych, na które się powołuje.

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #434 dnia: 20.09.2024, 13:03 »
Pan Kowalczak nie jest klimatologiem, lecz emerytowanym hydrologiem po uczelni rolniczej, który od pewnego czasu udaje klimatologa w prawicowych mediach. Udawanie wychodzi mu na tyle dobrze, że jego oznajmienia zostały niedawno finalistą prestiżowego konkursu na "klimatyczną bzdurę roku" :)

https://klimatycznabzduraroku.pl/2024/02/05/piotr-kowalczak-niewielkie-i-naturalne-ocieplenie/

Na co dzień mam do czynienia z różnego rodzaju biegłymi poczynając od lekarzy, tych od broni, samochodów, budownictwa, księgowości, czy ochrony środowiska i wszyscy mają jedną przypadłość - jak są na emeryturze to nadal chcą być autorytetami, w oparciu często o posiadaną przez nich wiedzę nabytą w zamierzchłych czasach, która przez lata się zdezaktualizowała. Natomiast najgorsi są ci, którzy chcą być specjalistami w dziedzinie w której się nie kształcili, nic nie publikowali, a mają tylko swoje zdanie w tym temacie. I tu mamy hydrologa na emeryturze zajmującego się gospodarką wodną, który twierdzi że grozi nam nie globalne ocieplenie, a wręcz ochłodzenie, a wpływ człowieka na klimat jest niewielki, zaś swoją "naukową" publikację w tym zakresie oparł m.in. na internetowych wpisach internautów: „część blogu – obecnie nieosiągalny”  :thumbup:

No i podobnie jak jest to np. z samozwańczym, naczelnym politologiem Polski ze Strategy&Future panem plagiatorem, czy też Ziębą - naczelnym lekarzem Polski wynalazcą strukturyzatora wody, takie osoby są ochoczo zapraszane do mediów, bo...kontrowersje się świetnie sprzedają i pozwalają być autorytetem, którym często się po prostu nie jest, no ale dziś media każdego potrafią wykreować na autorytet. Tak na marginesie co lepszego może spotkać człowieka na emeryturze? Jesteś cały czas zapraszany, słuchany i oklaskiwany, no i jeszcze kasa wpływa strumieniem na konto. Żyć, nie umierać. Też na emeryturze będę pisał książki...wyłącznie kontrowersyjne. Postanowione.