Autor Wątek: Najlepiej wykonana lekka odległościówka  (Przeczytany 19303 razy)

Offline lin2

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Najlepiej wykonana lekka odległościówka
« dnia: 18.04.2015, 18:56 »
witam.
Jestem tu nowy wiec proszę nie nie gniewać na moje pierwsze, może dziwne pytanie ale z mojej perspektywy bardzo istotne.
Szukam odległościówki do spławików max 5 gram, zaznaczam ,że nie łowię metodą match bo jestem zwyczajnym gliździarzem, który łowi głównie w stawach ale wędki tego typu najbardziej mi " leżą ". Moja stara shimanowska wklejanka juz niestety dokonała żywota i czas poszukać czegoś nowego w długości 3,9 m, ryby raczej średnie tylko od czasu do czasu coś większego do max 5 kg /takie łowiska/.
Zastanawiam się nad :
- Drennan ACOLYTE Ultra 13ft
- Drennan MATCHPRO ULTRALIGHT 13ft
- Shimano Speedcast Match
- Shimano  Super Ultegra
- Ewentualnie jakaś topowa Daiwa.
Z opisanych wędek na chwilę obecną "macałem" tylko Acolyte i jeśli chodzi o wagę to zabija :-) Wydaje mi się za delikatna i dziwi mnie ,ze nie ma łączenia na czopy ale może tak ma być.
 Po tym przydługim wstępie pytanie jest następujące - Która odległosciówka na chwilę obecną jest najlepsza pod względem wykonania , materiału i ogólnie pojętego dopracowania?
Proszę o opinie na temat wyżej wymienionych wędek i ewentualne inne propozycje.

Offline Tinca Fan

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
  • KEEP CALM AND GO FISHING
  • Ulubione metody: feeder
Pozdrawiam Marcin

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Najlepiej wykonana lekka odległościówka
« Odpowiedź #2 dnia: 18.04.2015, 20:05 »
Słyszałem wiele dobrego o wędce Tubertini Match II, tylko nie jestem pewien czy jest wersja 3.9m
Pozdrawiam
Marcin

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 18.04.2015, 21:18 »
Pewnie cieżko bedzie znaleźć na forum kogoś kto miał lub ma te wszystkie wędki i je testował. Ale pewnie niebawem odezwie sie mateo bo zdaje sie ze ma drennany . Ja sie tylko miałem okazje do nich przymierzyć w sklepie, dla mnie bomba jeśli chodzi o jakość.

Offline lin2

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18.04.2015, 21:22 »
Kogoś kto ma wszystkie te kije zapewne nie znajdziemy bo po co komu tyle wędek :-)
Może jednak trafi się ktoś kto te kije przynajmniej "pomacał".

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #5 dnia: 18.04.2015, 22:22 »
13' Ultra jest przewidziana do użycia z relatywnie cienkimi żyłkami (podobnie jak Ultralight), a zarazem ma niezbyt ustępliwy środek, więc kilkukilogramowe bonusy karpiowe czy linowe pasują do niej nieszczególnie. Ultralight oferuje wyraźnie lepszą amortyzację, ale w ciasnym/zaczepowym łowisku nie powstrzyma silnej ryby przed wejściem w zawady. Być może lepszym wyborem ze stajni Drennana będzie Acolyte Plus lub MatchPro Float, które zostały zaprojektowane z myślą o łowieniu nieco większych ryb.

Oprócz wspomnianych w tym wątku producentów/modeli, godne uwagi matchówki 13' dostępne w Polsce to Maver Reactorlite, Preston Absolute, Hardy Marksman Supero.

Jeżeli chodzi o jakość wykonania/montażu, nawet w najwyższej klasie cenowej zdarza się fuszerka: na forum wyczynowym swego czasu jakiś obywatel donosił, że zakupiona za 1700 zł i produkowana w UK Daiwa Tournament Pro 13/15 miała kilka ewidentnych niedoróbek (skończyło się wymianą egzemplarza).

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 19.04.2015, 01:04 »
Jeśli chodzi o jakość użytych materiałów oraz jakość wykonania, to z pewnością poniższe 3 modele znajdują się w czołówce:
Drennan Acolyte
Hardy Marksman Supero
Daiwa Tournament Pro Match

Jak napisał Modus, wszystko zależy na jakich wodach będziesz głównie łowił. Jeżeli nie będziesz łowił blisko zaczepów, zielska, to można sobie pozwolić na wędkę delikatniejszą.
Acolyte ma najdelikatniejszą szczytówkę, ale też ugięcie bardziej szczytowe. Ultralight ma nieco mniej delikatną szczytówkę, ale przechodzi w pełniejsze ugięcie. Acolyte ma sztywniejszy środek i dolnik. Ultralight wygnie się w pełni w środku przy większej rybie.
Marksman w wersji 13ft jest mniej progresywny niż w wersji 14ft. Ogólnie jest wędką mocniejszą niż omawiane Drennany. Z pewnością piękne wędzisko i wielu stawia go ponad Drennanem. Ale cena też jest odpowiednia.
Ultralight to też dobrze wykonana wędka, ale z pewnością nie jest tak elegancko wykończona jak Acolyte.
Myślę, że dobrze by było, gdybyś zastanowił się też nad tym, jakie ugięcie preferujesz, jakie dokładnie ryby będą holowane, no i jakie są warunki w łowisku. Zapewne nie bez znaczenia jest też to, czy dana wędka Ci się po prostu podoba :)
Im więcej kijów do wyboru, tym niestety trzeba bawić się w wyszukiwanie szczegółów i precyzyjne określanie swoich preferencji.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline lin2

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19.04.2015, 08:43 »
Jeśli chodzi o akcję to shimanowski speedmaster medium feeder jest dla mnie mistrzostwem świata, jednym słowem sztywny ale ładnie pracuje na większych rybach.

Offline koks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #8 dnia: 19.04.2015, 09:55 »
Porownywanie akcji odleglosciowki do feedera to tak jakby porownywac traktor z samochodem osobowym i na tej podstawie wybrac swoje nastepne auto.
Ja na twoim miejscu porownywalbym do innej odleglosciowki ktora juz lowiles i masz jakie takie rozeznanie czego tak naprawde oczekujesz od wedki matchowej.
Musisz sie odniesc raczej do tego jaka akcja odleglosciowki ci pasuje, do czego ta wedka bedzie uzywana (waggler, slider, przeplywanka itd ) , jakie ryby bedziesz na nia chcial lowic, na jakiej wodzie - wiec zmiennych jak widac troche jest do tego rownania:)
Od siebie moge dolozyc troche nizsze modele daiwy: matchwinner i spectron.
Jezeli szukasz modeli topowych to juz wymienione wyzej modele zarowno drennana jak i daiwy sie na pewno sprawdza.
Ja osobiscie choruje na matchpro ultra light bo o tournament pro z racji ceny nawet nie probuje snic :)

Offline Długi

• Ekspert
  • Reputacja: 11
  • Darek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 21.04.2015, 07:53 »
Podłącze się pod temat kolegi.
Szukam odległościówki jakieś fajnej  filigranowej 4-4.5 teleskopa ze względu na transport.
Mazovia Fishing Team

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Arek

Offline lin2

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23.04.2015, 09:19 »
A co myślicie o Shimano Speedcast Match, ktoś tego dotykał  ?
Drugie pytanko, jakiej max grubości żyłki mógłbym użyć do Drenana Acolyte?

Offline GrubaRyba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #12 dnia: 23.04.2015, 09:26 »
Moim ostatnim nabytkiem jest Drennan Match Pro Float 14ft. Super kij, bardzo lekki, kilka sporych ryb na niego miałem....łączy ze sobą lekkość finezje, ale jak trzeba będzie holować 3-4 kg rybę też nie będzie problemu. Używam go do wypuszczanki i jest super. Pozdrawiam

Offline lin2

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24.04.2015, 23:40 »
I już po zakupie, Drennan ACOLYTE Ultra 13ft stoi w gotowości. Kołowrotek niecałe 200g więc zobaczymy jak to się będzie spisywało i czy nie będzie zbyt lekki. Odpowiedzi odnośnie żyłki nie było więc padło na 0,148 mm.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #14 dnia: 24.04.2015, 23:46 »
No to gratuluję zakupu. To teraz trzeba go ochrzcić! :)
Ja używam żyłek głównych od 0,15 do 0,17 mm.
Pozdrawiam
Mateusz