Powiem tak, lepiej dokonaj zakupu kijka marki typowo karpiowej, takiej jak Prologic, a jak masz kaski więcej, to zerknij na kijki Nasha czy Foxa, albo Chuba. Będziesz pan zadowolony Fajne opinie maja też kije marki DAM, jest w czym wybrać. Daruj sobie jakieś Robinsony, Mikado, Jaxony czy Kongery.
Kolego nie zgadzam się z Tobą co do kijów Mikado, sam używam kijków w 3 składzie Mikado Sensei Medium Carp 3.90/3 lb i kija Mikado Sensei Ultra Heavy Carp 3.9/3.5 lb. Minusem tych wędek jest to, że nie mają pierwszej przelotki 50 mm i ważą więcej niż nowsze wędki, ponieważ należy pamiętać iż jest to starsza wersja kijów.
Jestem z nich zadowolony i tam gdzie potrzebuję kija składającego się z 3 części biorę właśnie jedną z tych wędek, druga to wspomniana Daiwa Black Widow, z której jestem zadowolony. Posiadałem jeszcze Daiwę w 2-składzie, lecz jest na gwarancji bo po prostu strzeliła na pierwszym wypadzie - wada fabryczna, reklamacja uznana, lecz czekam 2 miesiąc na nowy kij.
Co do wędek Robinson - posiadam smukłą wędkę Diplomat Carp 3.9/3,5 lb - jest to wędka dość sztywna, typowa do oddawania dalekich rzutów. Sam się zastanawiałem nad zakupem wędki karpiowej (stworzyłem wątek tu na forum) kupiłem okazyjnie kijek Sonik SK4XTR, z którego jestem bardzo zadowolony. Miałem do wyboru Mikado Fine Liner, Prologic C1 lub Classic Carp albo Shimano Tribal XT-1. Trafił się Sonik - wziąłem Sonika.
Uważam iż wędki Mikado wcale nie są złe, a konkurencyjne dla innych znanych firm "karpiowych". Należy pamiętać, iż ryba nie widzi jaką wędką będzie holowana czy Mikado czy Prologic albo Nashem. Wędka ma nam sprawiać przyjemność w holowaniu i poczucie bezpieczeństwa dla wędkarza jak i ryby. Dużego karpia czy inną rybę równie dobrze można wyciągnąć na pickera, tylko pytanie ile to będzie trwało i czy kij wytrzyma. Dla kolegi radzę kupić wędkę 3,5 lb albo 3,25 lb jeżeli chce miotać takimi ciężarami, równie dobrze do karpiówki może zamontować podajnik do metody albo klasyczny koszyk - kto mu zabroni?