Co do Salomonów - mam model MUDSTONE MID 2 GTX. Cena jest całkiem atrakcyjna jak na obuwie z Gore-Texem.
Kupiłem z myślą o wypadzie w góry. Są to niesamowicie wygodne i komfortowe buty, niejednokrotnie przeszedłem w nich po kilka - kilkanaście kilometrów, mając je na sobie nieprzerwanie przez ponad 10 godzin. Podczas użytkowania temperatura powietrza oscylowała w granicach 15 - 25 stopni. Nie wiem zatem jak spisują się w chłodnych miesiącach. Wiem natomiast, że nawet podczas marszu czy wspinaczek w wysokiej temperaturze i w pełnym słońcu moje stopy czuły się komfortowo. Stopy się nie pociły, nie było również żadnych odcisków i otarć. Butom można było zaufać, niejednokrotnie chłodziłem sobie stopy stojąc w strumieniu.
Przemokły mi raz podczas niesamowitej ściany deszczu. Podejrzewam jednak, że była to wina nieodpowiednich spodni ze ściągaczem - woda wlała się prawdopodobnie górą, a nie przez membranę. Następnego dnia, po wysuszeniu, stałem w nich w wodzie i nic się nie działo.
Salomony z Gore-Texem zdecydowanie polecam. Sam mimo wszystko wybiorę na ryby kalosze z wyjmowanym ociepleniem. Takich butów mi po prostu nie szkoda zniszczyć.
BTW. Na górskim szlaku butów z Decathlonu widuje się całe mnóstwo, zatem musi być w nich coś dobrego.