Autor Wątek: Latarka czołowa - zasięg ok 100 m cena do 100 zł  (Przeczytany 8550 razy)

Offline przemko_mvp

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Cześć wszystkim, jaką latarkę czołową polecacie o zasięgu ok 100 m, i maksymalnie do 100 zł? Wystarczy mi ,że będzie miała tylko tryb załącz/wyłącz, nic innego mi nie jest potrzebne. Dziękuje za pomoc.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
Odp: Latarka czołowa - zasięg ok 100 m cena do 100 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 24.10.2018, 16:34 »
Z ciekawości zapytam, po co aż taki zasięg w czołówce? Żeby marker był widoczny po nocy?

Zasięgu raczej na pewno nie będą miały takiego, ale czołówki z Decathlona są bardzo fajne. Mam taką z trybem świecenia mocniej/słabiej/światłem czerwonym, i nie potrzebuję na obecną chwilę lepszej. Są fajnie ogumowane, więc deszcz też im nie straszny.

Edit:
ta ma zasięg do 75 metrów https://www.decathlon.pl/czoowka-onnight-410-id_8503711.html.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 24.10.2018, 16:38 »
Do czasu przeczytania Twojego wpisu byłem szczęśliwy, gdy moja latarka na daszku czapki oświetlała w miarę skutecznie oczko główki jigowej, trzymanej w palcach, którą chciałem przywiązać czy przypiąć. Teraz jestem zdegustowany mocą mojego badziewia.
Jacek

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #3 dnia: 24.10.2018, 17:07 »
Lampki i latarki polskie - Mactronic.
Posiadam 2 modele, jedne z pierwszych jakie zostały wypuszczone na rynek.
Kupiłem w sklepie outdoorowym.
W pierwszym modelu jeszcze nie było dopracowane ustawienie kąta pochylenia, tzn. spadało z pozycji ustawionej. Musiałem ją zakładać odwrotnie ;)
Drugi model już OK. Mam je już z 8-9 lat. Są wodoszczelne i świecą bardzo dobrze.

Do 100 m. W takiej cenie możesz zobaczyć taką, lampka rowerowa - odczepiana.

Mactronic Bike Pro Scream BPM 170L 300 lumenów / 110 zł.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline przemko_mvp

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24.10.2018, 18:25 »
Tak jak napisałeś, zasięg potrzebny żeby widzieć marker i ewentualne miejsce lądowania zestawu (łudzę się że może coś zobaczę) ;D
Ta Mactronic fajna, widziałem jakiś test na YouTube, tylko potrzebowałbym czołówkę, żeby mieć wolne ręce. Mógłbym ją jakoś zamontować na głowę, ale nie będzie szło złamać kąta padania światła. Ale zasięg ma przedni.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 24.10.2018, 18:26 »
A co o tym sadzicie koledzy. Latarka czołowa XRG 200 - 1000 lumenów dostępna jest w sklepie za ok. 45 zł. Chyba sprawie sobie taki drobiazg.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #6 dnia: 24.10.2018, 18:36 »
Nie ma szansy żebyś zobaczył gdzie ląduje zestaw, nawet na 30 m - a gdzie dalej. A świecenie po lustrze wody może tylko spłoszyć ryby. W nocy zarzuca się na czuja, świecenie nic ci nie da, a tylko zaszkodzi.

Offline przemko_mvp

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24.10.2018, 18:36 »
Na allegro czytałem komentarze że często się zdarzało że ładowarka powodowała zwarcie lub nawet wybuchała! I że akumulatory krótko trzymają. Na YT masz filmik jak gość ją testuje, i na pewno nie ma tyle lumenów i zasięgu co podają na aukcjach. Też ją oglądałem, ale wole dać trochę więcej i mieć przede wszystkim bezpieczny sprzęt.

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #8 dnia: 24.10.2018, 18:47 »
A co o tym sadzicie koledzy. Latarka czołowa XRG 200 - 1000 lumenów dostępna jest w sklepie za ok. 45 zł. Chyba sprawie sobie taki drobiazg.

Czas pracy - brak danych.
Myślę, że przy takiej mocy to poświeci na 100 % z 30 min. MAX.

Posiada akumulatory 8800 mAh - WOW! Też takie chcę! Taki akumulatorek to oni kupują pewnie po 2 zł.
Na alledrogo są po 4 zł.
Największe aku jakie są dostępne w tych wymiarach, i dające adekwatną moc to 3600 mAh.

Największe aku jakie używałem to 2800 mAh , mam zakupione w tym roku nowe AA i AAA (nie występują w wersji 3600) i nie były tanie.
Takich używam przez 8 lat. Ale to kosztuje.

Już to przerabiałem ;)
Odsyłam do opisu w/w akumulatorach, i radzę zrezygnować z zakupu tej latarki 1000 lm  za 40 zł.

https://diodek.pl/cala-prawda-o-mega-pojemnych-akumulatorach-18650-fake-18650/
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
« Odpowiedź #9 dnia: 24.10.2018, 18:55 »
Dzięki Łuki :thumbup:

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #10 dnia: 24.10.2018, 18:58 »
Jurek, kup lepiej latarkę z mniejszą ilością lumenów np. 200, wodoszczelną z możliwością ustawienia strumienia światła (wystarczą 2; skupiony i rozproszony) i kup dobre akumulatory, posłuży lata.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline hanibal

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 24.10.2018, 19:01 »
Polecam czołówki Led Lenser. Mam model SEO 3 i jestem mega zadowolony.  Po 2 sezonach dość intensywnego używania nic się z nią nie dzieje. Cena-jakość  wzorowo. To taki gadżet, który sprawia radość jak się go bierze w rękę, a jeszcze większą kiedy używa się na nockach . Jest jeszcze model 5 i 7. Mają więcej lumenów i większy zasięg. Mi osobiście 3 w zupełności wystarczy.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #12 dnia: 24.10.2018, 19:01 »
Posiadam taką i jestem bardzo zadowolony. Trochę kosztuje, ale warto.
https://allegro.pl/latarka-czolowa-petzl-czolowka-led-lampka-fv-i6891148978.html
Adam

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #13 dnia: 24.10.2018, 19:14 »
Ja mam takie :
Ta była zrobiona podobnie do Petzla (nie pamiętam modelu) tylko to mocowanie im nie wyszło. Używana w nocy w górach i na rowerze. Pomimo tej wady, jestem z niej bardzo zadowolony i działa do dziś na jednego palucha.

https://www.sklep-presto.pl/latarka-mactronic-lampa-czolowa-outdoor-pro-hls-k4-mactronic-uniw-2000010143672-1608472/

A ta jest do biwakowania i drobnych prac.

https://www.rockworld.pl/pokaz_produkt.php?idprod=4842#1
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #14 dnia: 25.10.2018, 00:08 »
Tak jak napisałeś, zasięg potrzebny żeby widzieć marker i ewentualne miejsce lądowania zestawu (łudzę się że może coś zobaczę) ;D
Ta Mactronic fajna, widziałem jakiś test na YouTube, tylko potrzebowałbym czołówkę, żeby mieć wolne ręce. Mógłbym ją jakoś zamontować na głowę, ale nie będzie szło złamać kąta padania światła. Ale zasięg ma przedni.

To ja szczerze mówiąc poszedłbym raczej w marker z diodą led o niskim poborze prądu, w kolorze czerwonym. Do tego zestaw odmierzany na kijkach dystansowych/podpórkach, rzut do klipa na kierunek markera i odklipowanie.

Jak łowiłem po nocy to próbowałem sobie oświetlać latarką mocną. Efekt był baardzo mierny, a potem po mocnym jasnym świetle człowiek g* widział przez minutę czy dwie.