Autor Wątek: Renowacja Shimano Speedmaster AX Feeder  (Przeczytany 2559 razy)

Offline jalon1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 11
Renowacja Shimano Speedmaster AX Feeder
« dnia: 26.11.2018, 19:42 »
Witam serdecznie wszystkich kolegów po kiju ! Właśnie stałem się posiadaczem feedera speedmaster ax  cw. 100 g , sprzedawca lojalnie poinformował mnie o uszkodzonym elemencie szczytowym. niestety nie otrzymałem odłamanego fragmentu o długości około 3 cm. Złamana część została wyrównana, co spowodowało zwiększenie średnicy wew. do 2,5 mm ,  oryginalne gniazdo miało 2,2 mm . Istnieje  oczywiście możliwość dokupienia zamiennych szczytówek o średnicy 2,5 mm , ale chciałbym zapytać kolegów czy istnieje sposób zaadaptowania tak uszkodzonej części szczytowej wędki do oryginalnych szczytówek ? Może ktoś z kolegów majsterkowiczów dokonywał już takich napraw lub wskaże mi adres pod który mógłbym się udać . Za wszelkie sugestie i podpowiedz serdecznie dziękuję. Mieszkam we Wrocławiu. Jacek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Renowacja Shimano Speedmaster AX Feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 26.11.2018, 19:47 »
Jacek, szlifuj złamaną szczytówkę i montuj oryginalną przelotkę ;) Nawet się nie zastanawiaj.
Jacek

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #2 dnia: 26.11.2018, 19:52 »
Chyba najlepiej kupić cały element.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 26.11.2018, 19:57 »
Aha, pamiętaj jednak o tym, że im bardziej skracamy szczytówkę, tym bardziej zwiększamy jej krzywą ugięcia. Trzeba dodać, że te trzy centymetry to prawie nic.
Jacek

Offline hanibal

• Aktywny użytkownik
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 26.11.2018, 19:59 »
Tu chyba złamana jest część w którą wchodzi szczytówka. Może to być ciężka sprawa, tym bardziej, że nie masz tego kawałka. Podzwoń po ludziach, którzy zajmują się budową wędek. Często zajmują się też naprawą uszkodzonych. Na forum jest też ktoś, kto się bawi w takie rzeczy, może będzie umiał pomóc.

Offline jalon1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 26.11.2018, 20:01 »
Sprawa nie dotyczy samej wymiennej szczytówki tylko elementu wędziska z gniazdem montażowym do wymiennych szczytówek.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #6 dnia: 26.11.2018, 20:02 »
Chodzi chyba o pin w wędce a nie o szczytówkę.  Więc z tym raczej już nic się nie zrobi ewentualnie jakaś tuleja wklejona jak w tyczce.  Z 2,5mm na 2,25 mm by pasowały oryginalne szczytówki shimano.

Offline jalon1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26.11.2018, 20:03 »
Dokupienie elementu do kija z lat 2002 - 2010 graniczy z cudem, nie jest to możliwe nawet w centrali shimano Holand

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 26.11.2018, 20:03 »
Tu chyba złamana jest część w którą wchodzi szczytówka. Może to być ciężka sprawa, tym bardziej, że nie masz tego kawałka. Podzwoń po ludziach, którzy zajmują się budową wędek. Często zajmują się też naprawą uszkodzonych. Na forum jest też ktoś, kto się bawi w takie rzeczy, może będzie umiał pomóc.

Racja... dałem ciała.

W takim razie trzeba zrobić nowe gniazdo i prawdopodobnie trzeba będzie kupić szczytówkę o innej średnicy (a może nie - jeśli średnice drastycznie się nie zwiększyły. Prosta sprawa, kij do uratowania ;)
Jacek

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 26.11.2018, 20:07 »
Dokupienie elementu do kija z lat 2002 - 2010 graniczy z cudem, nie jest to możliwe nawet w centrali shimano Holand

Graniczy nie graniczy , co nie którzy trzymają jeszcze takie kije i inne ale ich nie sprzedają ;)

Nie wiem czy akurat ten problem jest w rękach p. Kawalca ale można się do niego zwrócić z zapytaniem .
Z poważaniem Marcin

Offline jalon1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26.11.2018, 20:09 »
Dobranie szczytówek shimano nie stanowi problemu, w czasie mojego 42 letniego wędkowania uzbierałem przez lata około 30 feederów shimano. Pytanie dotyczy różnicy średnicy wew. w kikucie. Jeśli za bardzo będzie sie skracać to powierzchnia styku z blankiem będzie sie zmniejszać.

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #11 dnia: 26.11.2018, 20:26 »

Speedmastery AX-y produkowane były w latach 2010 - 2013, dużo lepszy jest starszy model ( bez AX ) z szczytówkami z pinem 3,68mm.

Możesz spróbować pin potraktować klejem np: poxipolem i oszlifować, a część szczytową i tak musisz wzmocnić nicią i lakierem od omotek.
Lakier do omotek.
https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Lakier-do-omotek-Lamar-by-ThreadMaster-HighBuild-HB-Roddancer-2x5ml-w-strzykawkach/607

Edit.
Tytuł Ci ładnie poprawiłem :P

Offline jalon1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26.11.2018, 20:33 »
Istotnie pomyliłem się z serią ax , dziękuje za wiedzę. Ale proszę powiedzieć gdzie mam użyć kleju poxipol ? Dodatkowa omotka to oczywista konieczność. Myślałem o wklejeniu pełnego trzpienia węglowego a następnie przewierceniu precyzyjnego otworu 2,2 mm ( ? )

Offline Shiemano

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 26.11.2018, 20:39 »
Klej na pin szczytówki, cieniutka warstwa i szlifowanie.

Proszę popraw tytuł wątku.

Renowacja Shimano Speedmaster AX Feeder

Offline Shiemano

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 26.11.2018, 20:47 »
Myślałem o wklejeniu pełnego trzpienia węglowego a następnie przewierceniu precyzyjnego otworu 2,2 mm ( ? )

To też jest wyjście, tylko czy równo nawiercisz ?