Autor Wątek: Kocie chrupki  (Przeczytany 9697 razy)

Offline Petrosbike

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka
Kocie chrupki
« dnia: 30.10.2014, 19:09 »
Nie chodzi tu o cenę bo sa w tej samej mniej więcej cenie za kg co pellety (te dobre oczywiście). Natomiast jest jedna sprawa pozytywna : koty natychmiast wyczuwają karme dobrej jakości i skłądzie miesno odżywczym. Natomiast tej złej i taniej to nawet wygłodniałe podwórkowce nie chca jeść, więc od razu mamy weryfikację która jest OK.
Natomist druga sprawa - czy to się nada na ryby? Zapach mięsny ma dobry.  :)
No i sprawdziłem skład : białko 34% , tłuszcz 14% ; natomiast pellety białko 16% , tłuszcz 14% - czyli kocie chrupki sa znacznie bogatsze w proteiny. Zmieliłem to na drobno i naprawde ma świetny zapach.

Offline luksaj

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Kocie chrupki
« Odpowiedź #1 dnia: 30.10.2014, 20:04 »
Osobiście nie testowałem nic takiego i nie wiem jak to będzie działać ale wydaje mi się że jak są jakieś chrupki dla kota o smaku ryby to na bank coś z tego by było ,najlepiej to wybrać się na ryby ze specyfikiem i wszystko będzie jasne 1 wędka sprawdzone metody a druga wynalazki i będziesz miał porównanie ,ja zawsze tak testuje .Dawaj nad wodę i napisz spostrzeżenia ,sam jestem ciekawy .

Offline Petrosbike

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 30.10.2014, 20:12 »
No mojego kota Maine Coona z rodowodem karmię Puriną One i jest ona z łososia i całej reszty. Kot tylko to chce jeść a innych nie tyka, Zrobie taka próbę na pewno do metody.

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.10.2014, 22:13 »
Cześć ostatnie dwa sezony i ten obecny łowie i łowiłem z dodatkiem psiej karmy. NA początku używałem takiej  z Tipa później pedigree po niej różne tańsze kocie i psie ale zazwyczaj była z wołowiną. Karmę miele w maszynce do mięsa idzie bardzo szybko tylko jedna zasada niewolno za dużo sypać bo się zapycha. Do zanęty dodaję około 30 % niekiedy więcej. Chcąc dodać jej więcej trzeba pamiętać że bardzo puchnie i jest leka sam niekiedy dociążałem wszystko gliną i było w porządku. A wybierając  markę i cenę która idzie z nią w parze nie da się oszczędzić. Rozmawiałem w sklepie zoologiczny o różnicy miedzy poszczególnymi , odpowiedź była prosta te tańsze zawierają więcej pustych wypełniaczy niż białek ,tłuszczy, węglowodanów a rybki mają dobry smaczek ciężko je oszukać. Ogólnie mówiąc rewelacja. Nie chcę mówić ,że jet to cudowny dodatek ale jest skuteczna tym bardziej nie mówię  tego po jednym wyjściu na ryby ,a prawie po trzech sezonach.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 30.10.2014, 22:49 »
Pellety dla kotów lub psów są bardzo zbliżone składm do tych uzywanych wędkarsko. Mozna je śmiało mielić i dodawać do zanęt. W Niemczech używaja Frolica jako przynęty - w UK pływających zaś 'chrupków' do łowienia karpi z powierzchni. Na 60-70% łowisk kocia i psia karma jest jednak zakazana.

Jak dla mnie mogą być jako dodatek do zanęt. Cenowo sa droższe lub w cenie pelletów - więc nie korzystam z nich. Ale śmiało mozna kupic takie tańsze i mieszać ze zwykłymi zanętami na bazie pieczywa cukierniczego - powstaje dobra mieszanka...
Lucjan

Offline Petrosbike

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 31.10.2014, 06:58 »
Jak dla mnie mogą być jako dodatek do zanęt. Cenowo sa droższe lub w cenie pelletów - więc nie korzystam z nich. Ale śmiało mozna kupic takie tańsze i mieszać ze zwykłymi zanętami na bazie pieczywa cukierniczego - powstaje dobra mieszanka...
Cenowo są drogie natomiast włąsnie białka maja znacznie więcej więc kto wie czy to nie będzie bardzo dobrze działąć. No cóż spróbowac trzeba, u nas nie są póki co zakazane.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 31.10.2014, 08:31 »
U mnie są tańsze kocie 'chrupki' - i za 2 funty mozna kupić takie o zapachu i smaku rybnym o wadze 900 gram. 300 gram to 1 funt. Teoretycznie są tańsze niż same pellety (4 funty za taką paczkę) jednak zdecydowanie cięższe i jest ich ilościowo mniej. Te rybie chłona wodę o wiele lepiej i można kozystac z nich przy Metodzie, pellet feederze, nęceniu punktowym, mało i często i tak dalej... Ja na komercyjnych łowiskach moge kupić pellety 'no name' w dobrej cenie - 1,5 kg za 4 funty.

Jednak kocia karma jest idealna jako składnik mieszanek do nęcenia (do spodowania) a po zmieleniu świetnie poprawi skład ubogiej w konkrety zwykłej  polskiej zanęty. Niestety nie wszystka karma jest dobra - i tu jest problem. Nie dodaję jej w swoich miksach, gdyż są dodatki które czasami dziwnie wpływaja na spoistość, zapach, smak.  Gdybym jednak był karpiarzem - na pewno bym tego używał!

Jeżeli stoimy przed wyborem - mieć zwykłą zanętę - lub wzbogacić ją zmieloną kocią karmą - nie ma się nawet nad czym zastanawiać!
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 31.10.2014, 16:33 »
Jakiś czas temu sam się bawiłem psim/kocim żarciem !! Ale wydaje mi się że z niewiele gorszym,jak nie lepszym efektem stosuję bardzo tanią mączkę rybną (2,5pln+przesyłka za kg) zakupioną na naszym alledrogo! Roboty o 90% mniej a zapach prawie to samo!! Mączki rybnej podobnie zaleca się dodawanie do 30% objętości!!
Arek

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #8 dnia: 22.01.2015, 22:10 »
Korci mnie aby to sprawdzić ,skład kociej karmy prawie taki sam jak pelletu ,więcej białka nawet ma poeksperymentuje jak zacznę sezon. Poczytałem ,że karma jest dobrym dodatkiem na chłodną porę roku ,no cóż poeksperymentuje i podzielę się wnioskami.
Krzychu

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 22.01.2015, 22:27 »
Zajmuję się handlem karmami i dietami dla psów i kotów, to cześć mojej pracy.
Niestety tak jak ze wszystkim - porządna wysokobiałkowa karma sucha nie jest tania
Przykład :
Royal Canin Sensible 34% białka strawnego - 20zł / kg
Kitekat 4% bialka strawnego - 7zl/kg
Sam próbowalem stosować kocie karmy do łowienia i nęcenia . Jest z nimi jeden podstawowy problem - nie toną w wodzie, nawet po namoczeniu też pływaja po powierzchni wody. Nie wiem - może gdyby je pompować tak jak Ekspander to może by tonęły , nie sprawdzalem tego
Stosowalem je więc jako dodatek do normalnej zanęty ale w postaci namoczonej , robiłem z tego bryję ktorą łaczyłem z suchą zanętą , przecieralem na sicie i dowilżałem
Jako przynętę stosowałem łącząc namoczone chrupki z jajami i mąką kukurydzianą , robiłem z tego kulki podobne do proteinowych ale miękkie, gotowalem je krotko w wodzie , były  konsystencji gumy które dawalo sie zakładać i na hak i na włos. Mroziłem je w malych porcjach , nęciłem też nimi
Zapach w czasie gotowania - bezcenny :)
Miałem na to dobre wyniki - na starej gliniance gdzie dotąd nikt nie złowił leszcza wiekszego niż 30cm - wyjmowałem nocą takie po 60cm. Mniejsze karpie też sie trafiały
Pozdrawiam - Gienek

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #10 dnia: 22.01.2015, 22:35 »
Chyba podkradne karme psu i zobacze co i jak. Ostatnio moja piesunia dostala karme royal jack russel terrier i jeszcze nigdy tak sie nie zajadala. Musi byc chyba dobra dla niej. Pachnie ladnie. Moze rybkom tez posmakuje :D

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #11 dnia: 22.01.2015, 22:37 »
Ja spróbowałem ostatnio i bez efektu. Karmę stosowałem z wyższej półki. Zajumałem psu mojej mamy :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 22.01.2015, 22:42 »
Ja spróbowałem ostatnio i bez efektu. Karmę stosowałem z wyższej półki. Zajumałem psu mojej mamy :)

Bez kilku dni nęcenia nie będzie efektów. Ja pierwsze łopaty zaczalem łowić po 2 tyg codziennego necenia
Pozdrawiam - Gienek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22.01.2015, 22:44 »
No to pies ma dietę

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #14 dnia: 22.01.2015, 22:45 »
Pies ma cały wór karmy. Z głodu nie padnie :)

Miałem nadzieję, że szybciej da efekty, ale o tej porze roku nie ma szans na regularne nęcenie.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik