Autor Wątek: Kołowrotki do matcha - lift method  (Przeczytany 13979 razy)

Offline natan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Kołowrotki do matcha - lift method
« dnia: 29.04.2015, 19:14 »
witam
koledzy mam prośbę nie wiem jaki kołowrotek wybrać do lift method i waggler method :
mam upatrzone 4 kołowrotki i nie mogę się zdecydować :(
OKUMA CARBONITE 2M
Ryobi Oasys Match FD 4500
DRAGON MAXIMA HS MATCH RD830iT
SPRO PASSION 740 MATCH
może ktoś z was ich używa widział na żywo i napisze jak się sprawują :
nie zależy mi na dodatkowych szpulach - bardziej na precyzyjnym hamulcu ,
chciałbym łowić na cienkie żyłki :;
wędka na jakiej będzie chodził to
trabuco xt match carp 3,90 , 20gr albo dragon express match 3,90 , 2-15gr
(jeszcze się nie zdecydowałem , ale na pewno któraś z nich )
ewentualnie jakieś inne propozycje
za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuje

fish

• Gość
Odp: Kołowrotki do matcha - lift method
« Odpowiedź #1 dnia: 29.04.2015, 20:12 »
ja co prawda nie mam żadnego z wymienionych kołowrotków ,
natomiast polecam
 Dragon Manta Match RD635i
tu jest fanie opisany
http://firmadragon.pl/index.php/czytelnia/testerzy-relacjonuj/1703-odlegociowk-w-starorzeczu?showall=1

ktoś z kolegów może coś o nim napisać ?

Offline Merkusz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 30.04.2015, 21:25 »
Ja polecam DRAGON MAXIMA HS MATCH RD830iT mam takie dwa i zero narzekania . Polecam gorąco :)

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.04.2015, 21:30 »
Jeśli wybierasz tylko spośród tych czterech co wymieniłeś to zdecydowanie SPRO PASSION 740 MATCH i dokupić szpuleczkę zapasową najlepiej płytką.
Ja też niedawno kupowałem i postawiłem na Drennan FD4000 - w komplecie trzy szpule . Mimo kilku mniej sprzyjających opinii nie zraziłem się i nie żałuję. Miał okazję popracować na kilkunastu karpiach do 4kg ... nie było wątpliwości podczas holowania.

Offline natan

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30.04.2015, 21:44 »
Jeśli wybierasz tylko spośród tych czterech co wymieniłeś to zdecydowanie SPRO PASSION 740 MATCH i dokupić szpuleczkę zapasową najlepiej płytką.
Ja też niedawno kupowałem i postawiłem na Drennan FD4000 - w komplecie trzy szpule . Mimo kilku mniej sprzyjających opinii nie zraziłem się i nie żałuję. Miał okazję popracować na kilkunastu karpiach do 4kg ... nie było wątpliwości podczas holowania.

wielkie dzięki że piszecie :
właśnie spro jest moim faworytem :
czekam na więcej opinii i propozycji :)
piszcie też jeżeli możecie jaką wędkę byście wybrali :)
chciałbym mocne wędzisko , które nie będzie gubić ryb :
własnie sie zastanawiam nad tym trabucco i dragonem

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 01.05.2015, 15:49 »
Mam Dragon Maxima HS Match  i jestem badzo zadowolony. Posiada 3 szpule aluminowe, dwie płytkie i jedną głęboką więc można pokombinować z różnymi średnicami żyłek. Hamulec bardzo precyzyjny i dość mocny. Nie wszystkim odpowiadać może, że jest tylni ale mi to nie przeszkadza. Równo nawija żyłkę. W tym roku rozkręcałem go wyczyściłem i nasmarowałem i śmiga jak nowy. Przy okji obejrzałem budowę i wygląda to bardzo solidnie. Nie stwierdziłem śladów zużycia, więc myślę, że posłuży jeszczę kilka lat. Podpięty jest do Dragon Express Match 3.9 m i cały zestawik służy mi wiernie i bezawaryjnie 3 lata, więc mogę z czystym sumieniem polecić.

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #6 dnia: 01.05.2015, 15:56 »
Wykonujac takie splawiki wydawalo mi sie,ze jestes esteta i z byle czego nie bedziesz zadowolony :D
Drennan FD4000 to szajs niestety a nie kolowrotek, ktorego mozna polecac :thumbdown:
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 01.05.2015, 19:16 »
Masz, miałeś? napisz w czym cię zawiódł.

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 01.05.2015, 19:20 »

Wykonujac takie splawiki wydawalo mi sie,ze jestes esteta i z byle czego nie bedziesz zadowolony :D
Drennan FD4000 to szajs niestety a nie kolowrotek, ktorego mozna polecac :thumbdown:

Musiałeś trafić na pechowy model .Nie zgodze sie z Tobą ..
Mam Dwa Drennany FD 4000 od dwóch sezonów  i hulają pięknie . Złego słowa nie powiem .Praca hamulca dla mnie perfecto .Mam zamiar dokupić trzeci.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01.05.2015, 19:26 »
Też mam i jestem na razie bardzo zadowolony. :D
Ps.Paweł napisz coś więcej o wadach tego modelu, będzie łatwiej się przyjrzeć.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 01.05.2015, 19:29 »
Pawle no niestety! nie każdego u nas stać na drogie nawijaki! Wiem że jestes fanem Shimano i je promujesz! Mam tylko nadzieję że robisz to z doświadczenia i autopsji a nie ze np.  jako diler tego sprzętu. Proszę bez urazy! Rozwiej moje wątpliwości!
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #11 dnia: 01.05.2015, 19:40 »
Też mam i jestem na razie bardzo zadowolony. :D
Ps.Paweł napisz coś więcej o wadach tego modelu, będzie łatwiej się przyjrzeć.
Kiedyś z kolegą Modusem dość dokładnie opisaliśmy swoje wrażenia związane z użytkowaniem kołowrotków FD Drennana.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=254.msg2857#msg2857

Myślę, że każdy wędkarz ma różne oczekiwania od sprzętu. Ja jestem dość drobiazgowy i dlatego często się zdarza, że sprzęt, który mi nie leży, dla kogoś innego jest bardzo dobry.
To chyba podobnie, jak w przypadku samochodów. Różnice są często bardzo dyskretne. Obecnie ciężko już różnicować samochód czy kołowrotek pod względem tego, że jeden się rozleciał, a drugi działa dobrze. Teraz jeden jest lepszy od drugiego, bo ciszej chodzi, ma bardziej komfortową korbkę, inny kolor smaru :)
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01.05.2015, 19:45 »
Arku,nie sądzę żeby Paweł robił to bez powodów.I nie myślę tu o jakimś interesie.Po prostu trafił na zły egzemplarz.
Cenię sobie ogromna wiedzę Pawła nt.sprzętu wędkarskiego i miło,ze chce się nią z nami dzielić.
Oglądałem w salonie kilka modeli kołowrotków w podobnej cenie i żaden się nie umywał do Drennana.Były wśród nich dwa modele Shimano,Dragon,Browning i chyba jakaś Daiwa lub Dam.
Drennan Fd4000 przy nich to taki Mercedes przy Fiacie.
Zanim kupiłem czytałem cały temat o Drennanie i mnie to w porównaniu do innych młynków w sklepie nie zniechęciło.

Offline natan

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 01.05.2015, 19:50 »
koledzy
polecacie do matcha :
Kołowrotek DRAGON Maxima HS Match RD830iT
wszyscy piszą o nim same dobre opinie
a może lepszy będzie :
Kołowrotek DRAGON Maxima HS Spinn FD1020i
??
nie zależy mi na płytkiej szpuli bo przecież mogę dać podkład :)
ten hs spinn ma więcej łożysk , jest  lżejszy i ma przedni hamulec , co mi bardziej odpowiada :
widział ktoś te kołowrotki ? czy są tej samej wielkości ? czym się różnią oprócz wagi.pojemności szpuli.hamulcem i korbką
jak myślicie ? ten spin może być lepszy do matchówki ? bardziej wytrzymały ?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 01.05.2015, 19:51 »
Danielu ! Ja niezmiernie cenię sobie twoje zdanie ! Nie mam zamiaru urazić Pawła bo jego wiedza i niesamowita zdolność wyszukiwania w sieci jest nam tu niezmiernie przydatna! Dlatego moje pytanie jet na pewno subiektywne! Ale upieram się przy odpowiedzi żeby rozwiać wątpliwości! Sory! :(
Arek