Autor Wątek: Wybór Pickera oraz Feedera do methody  (Przeczytany 51279 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wybór Pickera oraz Feedera do methody
« Odpowiedź #60 dnia: 19.05.2015, 18:46 »
Kolego wiecznie żyć nie będę nikt Ci nie każe kupować feedera np.do 120gr,nie porównuj odległościówki do feedera,match będzie miał max 25gr,picker czy lekki feeder do 80 - 90gr ma spory zapas mocy jednocześnie nie tracąc na czułości,jak pisałem ja używam 40 a na rzeką używam  360/90  daiwa proteus feeder szkocka w fajnej cenie ,dragon,mikado itd. kup lekkiego feedera a na pewno da radę na starorzeczu
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Peshek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 19.05.2015, 18:50 »
Yank N Bank Carp Feeder 10ft 2-8lbs a co myślisz o tym feederku da radę? Z komentarzy wielu osób wynika ,że taka firma jak daiwa nie wypuszcza bubli. A jeśli chodzi o drennana to nie dostałem odpowiedzi jakie oz mają jego szczytówki. Pozdrawiam
Mateusz ;)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #62 dnia: 19.05.2015, 18:58 »
Ja używam trzech szkockich daiw,jednego starego stradica shimano i jaxona,te mi pasują i nie wydałem na nie majątku sprawdzają sie dobrze.Szkockie daiwy mają dobrą reputację i ja to potwierdzam,to też szkocka daiwa,ale za te pieniążki masz daiwę proteus barbel,bardzo fajny brzanowy mocny kijaszek
Staś
Klasyczny Feeder

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 21.05.2015, 22:42 »
Miał ktoś z was w ręku tą wędkę? :
Fox Matrix Carbo-Flex Feeder 11 ft 3.3m

Nikt inny nie chcę się pochwalić swoim feederami/pickerami w tej cenie?
Pozdrawiam!
Używam Fox Matrix Carbo-flex 10 ft 3.0, kij jak najbardziej godny polecenia. Akcja paraboliczna nieźle amortyzuje gwałtowne odjazdy, wychowany największy okaz to jesiotr 70 cm.Jedyne co dla mnie jest mankamentem brak większego wyboru szczytowek 1oz i 2oz to trochę za mało pasowało by jeszcze 3/4 i 1,5 oz.
Ale ogólnie godny polecenia.
Zastanawiam się nad zakupem Horizont s 11 ft.

Offline Peshek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 22.05.2015, 19:09 »
Wielkie dzięki ,a czy mógłbyś zobaczyć jaką średnicę ma szczytówka na dole? Pozdrawiam
( Dalej się zastanawiam... masakra jak nie było kasy to byłem pewny tego co kupię :D )
Feedery nad jakimi dalej się zastawiam to :
-Fox Matrix Carbo-Flex Feeder 11 ft 3.3m
-Shimano Catana BX Feeder L
-Yank N Bank Carp Feeder 10ft 2-8lbs
Mateusz ;)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #65 dnia: 22.05.2015, 20:01 »
a moze to? -> klik
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 22.05.2015, 20:14 »
Ja mam dwa Dragony Express Quiver i na nic innego bym ich nie zamienił. Przepięknie pracuje cały kij, ryb nie gubi. Jak się złamie szczytówkę, to zwykłe sklepowe idealnie pasują i kij nic na pracy nie traci. To oczywiście opcja na lekko, ale ja zawsze stosuję te najcieńsze, sklepowe szczytówki (Oryginalna najcieńsza była jeszcze delikatniejsza, ale to już do koszyczków bez obciążenia raczej się nadaje... (Złamać to tak łatwo, że... złamałem prawie od razu. Wystarczy, że się żyłka zawinie na szczytówce, jeden obrót korbką bez żadnego oporu praktycznie i po zawodach). Nie ma takiej ryby, której na to bym nie wyholował (o czym przekonałem się dzisiaj, patrz wątek o wynikach:P)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Peshek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 22.05.2015, 20:33 »
Ja mam dwa Dragony Express Quiver i na nic innego bym ich nie zamienił. Przepięknie pracuje cały kij, ryb nie gubi. Jak się złamie szczytówkę, to zwykłe sklepowe idealnie pasują i kij nic na pracy nie traci. To oczywiście opcja na lekko, ale ja zawsze stosuję te najcieńsze, sklepowe szczytówki (Oryginalna najcieńsza była jeszcze delikatniejsza, ale to już do koszyczków bez obciążenia raczej się nadaje... (Złamać to tak łatwo, że... złamałem prawie od razu. Wystarczy, że się żyłka zawinie na szczytówce, jeden obrót korbką bez żadnego oporu praktycznie i po zawodach). Nie ma takiej ryby, której na to bym nie wyholował (o czym przekonałem się dzisiaj, patrz wątek o wynikach :P)

Powiem szczerze, że miałem pisać do Ciebie na pw jakie do pickerki :D. Dzięki wypowiedź i Pozdrawiam. Gratuluję połowu !!! :D
Mateusz ;)

Offline Peshek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 22.05.2015, 20:44 »
a moze to? -> klik

Dzięki za wypowiedź. Wiesz może jakie jest ugięcie szczytówek , długość transp., średnica szczytówek. Pozdrawiam
Mateusz ;)

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 22.05.2015, 20:57 »
a moze to? -> klik

Dzięki za wypowiedź. Wiesz może jakie jest ugięcie szczytówek , długość transp., średnica szczytówek. Pozdrawiam
Daiwa Team Daiwa SR3 Feeder 350cm/116FQ   

długość: 3,50m
długość transportowa: 136cm
waga: 204g
ilość elementów: 3+3
ciężar wyrzutu: Medium
w komplecie 3 szczytówki quiver 1, 2 & 3 oz (28 g, 57 g, 85 g)

Srednicy przy gniezdzie nie znam

Offline Peshek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 22.05.2015, 21:01 »
a moze to? -> klik

Daiwa Team Daiwa SR3 Feeder 350cm/116FQ   

długość: 3,50m
długość transportowa: 136cm
waga: 204g
ilość elementów: 3+3
ciężar wyrzutu: Medium
w komplecie 3 szczytówki quiver 1, 2 & 3 oz (28 g, 57 g, 85 g)

Srednicy przy gniezdzie nie znam

Miałeś może tą wędkę w ręce? ;)
Mateusz ;)

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 22.05.2015, 21:28 »
w rece owszem

Offline Peshek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 26.05.2015, 19:28 »
Zamówiłem feedera :Yank N Bank Carp Feeder 10ft 2-8lbs. Jeśli okaże się za "ciężki" do mojego wędkowania to kupię pickera jeśli nie to drugiego feederka. Pozdrawiam ;)
Mateusz ;)

Offline oloepoczta

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #73 dnia: 05.06.2015, 21:13 »
Witam. Też się zastanawiałem nad wyborem feeder/picker cały zeszły rok i wybrałem, ale o tym za chwilę. Moje pierwsze feedery to Cormoran cw do 70 g o długości 3,60. Jako że pierwsza wędka to na początek dawała radę, ale apetyt rósł. Jako drugą kupiłem jakiś niby angielski wynalazek spod marki TFG też 3,60 . Wykonanie ciut lepsze, akcja bardziej szczytowa. I wtedy zainteresowałem się metodą, a niestety ta wędka była trochę "pałowata" jak dla mnie. Naoglądałem się filmów jak to w Anglii łowią na metodę, wszyscy albo pickerami albo lekkimi feederami o akcji parabolicznej i smukłych blankach i mówię sobie też chcę. Na sprowadzenie jakiegoś Drennana albo Prestona mnie nie stać, więc coś tańszego. Już miałem kupić coś Trabucco w długości 3,0 - 3,3 (łowię na wodzie stojącej) z myślą o metodzie i wybór padł na Shimano Beastmaster CX light feeder 3,30 i cw do 70g. Udało mi się bez marży sklepowej za 400 wyrwać. Czekałem prawie 2 miesiące ale przyszedł w końcu. Na pierwszy rzut oka lekko się przeraziłem, za delikatnie to wygląda i zaraz pewnie się złamie. W komplecie 3 szczytówki 0,5 1 i 1,5 oz. Przelotki małe. Wykonanie za to pierwsza klasa no i waga 166g. Pierwsze łowienie, koszyk preston 30g + zanęta daje 55-65 g (ważone) czyli poniżej max ciężaru wyrzutowego. Rzuca się dziwnie z racji akcji typowo parabolicznej, po kilku rzutach idzie dojść do lekkiej wprawy. Kijek niesamowicie elastyczny i kluskowaty, gnie się mocno i podejrzewam że nie każdemu to będzie odpowiadać. Brania ryb sygnalizuje wzorowo, miałem założoną szczytówkę 1 oz. A hol ryby to już bajka, o takie coś mi chodziło. Czy to mały leszczyk czy karp 45 cm jest piękna zabawa. Kij już od dolnika amortyzuje odjazdy i wygina się po całości, spięcie ryby raczek nie możliwe. Czuć że ma moc, w odpowiednim kołowrotkiem i dobrze wyregulowanym hamulcem większe ryby mu nie straszne, o czym mam nadzieję że się kiedyś przekonam. Ponoć Shimano twierdzi że to kij nie do złamania, wygina się prawie w literę U. Jeśli ktoś ma więcej złotówek do wydania to polecam w 100 procentach.

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #74 dnia: 05.06.2015, 21:33 »
Nawet chwala tego Yank N Bank Carp Feeder