Autor Wątek: Shimano Diaflash Match 4,2 - prośba o opinie  (Przeczytany 3698 razy)

Offline jalon1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 11
Shimano Diaflash Match 4,2 - prośba o opinie
« dnia: 19.12.2018, 20:47 »
Witam serdecznie!! Właśnie odpakowałem przesyłkę z Niemiec, jest to Shimano Diaflash Match 4,2. Kijek pochodzi z lat 90, ale nic więcej nie wiem na jego temat. Mam wielką prośbę, czy ktoś posiadający wiedzę na temat wędzisk Shimano mógłby napisać mi kilka zdań na temat tej wędki? Może ktoś z kolegów forumowiczów posiada jeszcze katalogi z tamtych lat. Do kiedy była produkowana i czy jest to jeszcze produkt japoński, z jakich mat węglowych została wykonana? W necie nie mogę wiele poczytać. Pozdrawiam, Jacek.

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Shimano Diaflash Match 4,2 - prośba o opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 20.12.2018, 00:19 »
Diaflash to topowa seria wędek Shimano w owym czasie.  Wędka o którą pytasz to legendarna, kultowa  odległościówka.  Nie wiem do kiedy je produkowano i z czego, ale kiedy już ja wypróbujesz na pewno docenisz jej klasę.  To naprawdę cacuszko. Łowienie nią to wielka przyjemność.  Raczej nie nadaje się do ciężkich waglerów powyżej 10-12g  ale lżejszymi miota wspaniale.  Ugięcie i akcję sam ocenisz.
Masz wielkie szczęście. Nie jeden znawca tematu chętnie przytulił by ją. Posiadam ten kijek od lat więc wiem co piszę.
Pewien kłopot sprawia dawny sposób mocowania kołowrotka przy pomocy przesuwnych pierścieni.  Ale łatwo to ogarnąć. Przy cięższych młynkach, aby nie niszczyć korka,warto użyć do tego kawałka jakiejś słabo klejącej kolorowej taśmy izolacyjnej..  Oczywiście nie jest to konieczne. Ja używam owijki kolarskiej do owijania kierownicy wyścigowych rowerów. Tak zamocowany młynek pozostawiam na cały sezon. Łatwo ją kupić za parę zł w sklepach rowerowych. Zaletą tego mocowania jest możliwość doskonałego wyważenia kijka.
Wiesiek

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #3 dnia: 20.12.2018, 15:36 »
Kiedyś taki kijek to było moje marzenie. Teraz też bym nie pogardził ;) tylko dałbym jakiś lżejszy set przelotek.
Kuba

Offline jalon1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20.12.2018, 17:33 »
Wiesz ŁYSY0312 co do innego set-u przelotek sprawa wygląda tak : Własnie przed chwilą zważyłem jedną z najlżejszych matchówek na rynku tzn. Trabucco Energhia 2k match 4.2  wynik 155 g. Diaflash 4.2  z 1991 roku  waży  150 g.  Pozdrawiam.

Offline artek135

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 20.12.2018, 17:58 »
Wiesz ŁYSY0312 co do innego set-u przelotek sprawa wygląda tak : Własnie przed chwilą zważyłem jedną z najlżejszych matchówek na rynku tzn. Trabucco Energhia 2k match 4.2  wynik 155 g. Diaflash 4.2  z 1991 roku  waży  150 g.  Pozdrawiam.
Piękny patyczek i piękna waga, szczerze zazdroszcze Ci tego białego kruka.
Skoro już jesteśmy przy ważeniu, to Rivka R waggler wazy 130g
Wrzuć fotki jak się prezentuje
Artur
Okręg Poznań
C&R

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 211
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #6 dnia: 20.12.2018, 18:14 »
Piękny kijek. Tez mam stare dobre Shimano z takim samym typem rękojeści.Shimano Perfetcion Match 420.Nie jest tak lekki jak Twój,ale za to ma dużo więcej mocy.

Offline jalon1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20.12.2018, 22:11 »
Wiesz Stan , od lat 90 jestem wielkim fanem marki Shimano. Kiedy moja pasja zaczęła kiełkować byliśmy młodymi niezamożnymi fanatykami wędkarstwa i ceny tych wędzisk były wielokrotnością miesięcznych dochodów. Teraz kupno perełek kolekcjonerskich modeli wędek jest w zasięgu każdego kto tylko tego chce. Przez ostatnie 20 lat udało mi się zgromadzić kolekcję 82 kijaszków , które dają niesamowitą frajdę i są napędem do dalszych poszukiwań. Jeśli ktoś z forumowiczów byłby zainteresowany opisem lub fotkami starych modeli Shimano to dysponuję takimi : Power Loop 4.2  , Twin power 4.2  , Aero match  4.2  , Stradic match 4.2  , Diaflash 4.2 ,  z nowszych modeli
 Beast master   3,9   4.2   4,5  , Speedmaste AX   3.9   4.2    4.5   lub coś  takiego Trabucco Energhia match 4.2    Pozdrawiam serdecznie.

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 20.12.2018, 22:44 »
Trabucco Energhia 4,2 to piekny kijek. Kiedyś się na niego skusiłem.  Ale zawsze był rezerwową odległościówką i tak jest do dziś.  Bardziej odpowiadały mi Diaflash i Super Ultegra.
Również nazbierało mi się kilkadziesiąt kijów, ale to dlatego że kupuję nowe a ze starymi trudno mi się rozstać. Dopiero ostatnio zacząłem zmniejszać stan posiadania i to bardziej przekazując je w "dobre ręce" niż sprzedając.  Na początek pozbyłem się sprzętu muchowego bo nie te oczy  i nie to zdrowie na brodzenie.  Pewnie niebawem pójdą "do ludzi" tyczki,  bo już nie ten kręgosłup. W kolejce powoli ustawiają się spiningi. O młynkach wcale nie wspominam. Ech ciężko mi to idzie bo to smutne operacje. :'(   Sami się kiedyś przekonacie . Oby jak najpóźniej.
Wiesiek

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #9 dnia: 20.12.2018, 22:51 »
Oj Panowie, chylę spocone czoło :-X ???. 82 kije robi wrażenie. Jestem w pewnym sensie kolekcjonerem, a raczej zbieraczkiem przy Was :-\ :thumbup: :beer:.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline hobby

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 20.12.2018, 22:55 »
Wiesiek, masz podgląd ??? do mojego schowka czy co???? i nawet w myślach czytasz o podobnych rozterkach, jak tu się pozbyć lub nie pozbyć tego co się uzbierało przez lata... eeech, chyba to się skończy na kolejnym :beer: i wróci  na swoje miejsce na półeczce i stojaku :P , a ile z każdym młynkiem i kijem wiąże się wspomnień?
...Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić, nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem...
Jurek

Offline jalon1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 20.12.2018, 22:59 »
Wiesz  fishunter1990 to jest frajda i pewnego rodzaju udręka , mieszkanka niewielkie i nasze ukochane żonki które które tolerują to nasze

'' wypaczenie'' z coraz mniejsza tolerancją.

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 20.12.2018, 23:38 »
Moja już dawno się przyzwyczaiła i nawet "nie dostrzega" robaków w lodówce no i w zamrażarce. Ale to są drodzy koledzy lata pracy, dyplomacji...i ustępstw.
Wiesiek

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #13 dnia: 21.12.2018, 05:52 »

No właśnie ;D A pomyśl ile by ważyła, jakby dać choćby najtańsze minimy? Fakt, z drugiej strony po co psuć, to co dobre.....
Kuba

Offline linus1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 21.12.2018, 09:24 »
Kijek klasa.Ja w swoich Powerloop,poprzerabiałem uchwyty typu tennessee(pierścienie) na normalny uchwyt.Przelotki są dobrej jakości,wymiana to koszt pewnie z 500 zl,nie opłaca się.