Witam! Potrzebuję pomocy , mianowicie poszukuje wędki do dużej metody z przeznaczeniem na większe karpie. Już tłumaczę dlaczego nie interesuje mnie typowa karpiówka

Nie cierpię nad wodą elektroniki, wkurzają mnie pikadła, elektroniczne sygnalizatory etc - dla mnie najlepszym sygnalizatorem jest nagięta szczytówka.
Łowisko, które odwiedzam najczęściej to spory staw PZW gdzie przeważają karpie 5~ kg ale trafiają się również 10+ (największy o jakim mi wiadomo ma 17 kg). I właśnie te karpie w granicach 5-10 kg będą moim celem.
Strasznie się napalałem na Deplhina Black Opium ale wszystko się zmieniło z czasem kiedy zacząłem używać dużej metody, obawiam się że delphin nie wyrzucił by takiego ciężaru komfortowo. Dawniej używałem podajników prestona 35g z kulkami / dumbellami 8-10 mm ale okazało się to kiepskim pomysłem z uwagi na hordy leszczy od 25- 30 cm. Przestawiłem się na dużą metodę tzn ESP large - sama waży 56g (z towarem
90 g , sprawdzałem wagą elektroniczną) do której ładuje kulki 15-18 mm co pozwala mi łowić bardziej selektywnie.
Dlatego też potrzebuje wędki którą będę mógl rzucić stosunkowo daleko obciążeniem 90 g , która jednocześnie poradzi sobie z karpiem 10kg+. Fajnie gdyby była o akcji progresywnej lub parabolicznej - obecnie używam sztywnej pały 120g , dla której karp powyżej 10kg nie stanowi wyzwania ale przyjemność z holu ryb jest znikoma.
Zastanawiam się nad
Nevis Vanity Carp feeder 360 40-100g ale może macie jakieś typy które bardziej by się sprawdziły