Autor Wątek: Bat na karpie  (Przeczytany 7703 razy)

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
Bat na karpie
« dnia: 28.12.2018, 17:47 »
Witam szukam bata Milo La Baccheta Magica 6.30m.Niestety  problem w tym,że bat ten jest niedostępny w sklepach internetowych a szukam pewniaka na karpie.

Jeśli widział ktoś ten bat w sklepie (dokładnie 6.30m) to proszę o podesłanie linka

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Bat na karpie
« Odpowiedź #1 dnia: 28.12.2018, 18:11 »
Przepraszam ,że trochę nie na temat , ale może taki będzie dla Ciebie dobry
https://allegro.pl/bat-vde-robinson-team-power-carp-tx700-7-00m-2018-i7354774427.html

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #2 dnia: 28.12.2018, 18:43 »
Ten ww bacik VDE-R Power Carp fajny kijek. Jego specyficzne ugięcie jak na wędkę typu bat, czyli progresywne, sprawia, że kijek ma duży zapas mocy i do łowienia karpi się nada moim zdaniem. Ja mam 6 metrowy i sobie chwalę. Bardzo mi się podoba dodatkowy oplot na blanku. Wygląda to bardzo fajnie.

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #3 dnia: 28.12.2018, 19:02 »
Nie mówie że kijek nie byłby fajny jednak bardziej podoba mi się bat którego szukam.Z tego co wiem potrafi wyciągnąć rekordowe ryby bez amortyzatora do tego ten design "bambusowy" który złudnie ukrywa jego moc mi się podoba.

Niemniej może ktoś inny szukający podobnie bata pod karpia skusi się na waszą propozycję :thumbup:

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #4 dnia: 28.12.2018, 19:35 »

Offline Mario8

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 28.12.2018, 19:39 »
Nie jest też napisane o cenie i nie ma jak wrzucić do koszyka ;)

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 28.12.2018, 19:54 »
Hurtownia Krokodyl. Tam chwilowo niedostępny. Skontaktować się, może sprowadzą.

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #7 dnia: 28.12.2018, 20:10 »
Pisałem właśnie do hurtowni krokodyl już 2 miesiące temu czy jest możliwość sprowadzenia tego bata.Niestety nie sprowadzą go

Pisałem do jeszcze jednego sklepu jednak nie dostałem odpowiedzi.Co do fishpasji niestety nie można dodać przedmiotu do koszyka :/

Ale dziękuję za pomoc w poszukiwaniu tego bata.Mam nadzieję,że znajdzie się jakiś sklep który będzie miał go na stanie

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Pozdrawiam,
Tomek

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #9 dnia: 28.12.2018, 20:58 »
4.5m to trochę za mało ale zaglądałem i do nich napisałem czy będą sprowadzać ten bat czy muszę szukać w innym sklepie.Najdluzszy bat jaki znalazlem z tej seri mial 5.40m jednak ja szukam 6.30

Ale tak sobie właśnie myśle czy nie lepiej kupić jakiś bacik i zamontować amortyzator.Jednak jestem w tym temacie zielony :/
Z chęcią wysłucham waszej opini odnośnie amortyzatora w bacie i czy taki bat może być tani (mam mikado tournament ale jakoś nie mam ochoty go modyfikować nawet gdybym miał kupić tylko dodatkową szczytówke) gdyż jest to już świetna wędka która bez problemu holuje 3kg karpie jednak chce mieć bata na większe sztuki

Offline Mario8

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 28.12.2018, 21:04 »

Offline Kiełbik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #11 dnia: 28.12.2018, 21:28 »
Milo oprócz bachetty produkuje jeszcze perception w podobnych długościach, to też parabolik, choć o nieco mniejszym ugięciu niż bachetta. Ale te kije, a szczególnie bachetta to prawie wędka-guma :) Na aliexpresie znajdziesz podobne kije paraboliczne z Azji, do łowienia w stylu: "asian style whip fishing" :) Tylko nie wiem, czy Ci taka akcja kija podpasuje. Jeśli chcesz targać większe ryby batem to w ofercie kilku producentów (np. Trabucco, Browning) znajdziesz kije w krzyżowym, podwójnym oplocie, w długościach od 5 do 9m. Ja dodatkowo w pustą szczytówkę wsadzam drennanowskiego power-guma, który w zasadzie zaczyna pracować dopiero przy naprawdę dużych bonusach, ale dodatkowo amortyzuje zacięcie. Jeśli masz większy budżet to jest jeszcze bardzo mocna wędka nasadowa (w zasadzie kielichowa, jak stara Germina) do mocnego łowienia pełnym zestawem 11m Browning Black Magic Classic 1100.   

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 28.12.2018, 21:38 »
Dla mnie bat z amortyzatorem to profanacja tej metody...może zamiast szukać bata pod amortyzator na większe sztuki,lepiej zainwestować w jakiegoś margina 8 -9 metrów..??

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #13 dnia: 28.12.2018, 21:45 »
Ja już się wycofałem z pomysłem o amortyzatorze spokojnie :D

Dzięki kiełbik za propozycje niestety nie ma żadnego filmiku pokazujacego pracę tego bata do tego znalazłem stary wątek gdzie jest opis tej wędki (http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=936.30) więc dalej będę szukał bacchety

Druid swoim komentarzem utwierdził mnie w przekonaniu że warto szukać tego bata

Offline Kiełbik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #14 dnia: 28.12.2018, 22:24 »
Stan ma rację. Na płytkie łowisko typowo karpiowe na bank margin będzie lepszy. Przede wszystkim cichszy, precyzyjniejszy i mocniejszy :) A jeszcze sobie z kubeczka po cichutku ziarenka wsypiesz, a przy pełnym musisz bach z ręki :) ew. procy. Za długim batem na takim łowisku przemawia w zasadzie tylko zasięg. Dodatkowo przy małej głębokości będziesz raczej musiał zakładać wagglera zamiast klasycznego spławika przy długim kiju (7-10m) i zatapiać żyłkę, ew. mała śrucinka powyżej spławika jeśli zostawisz klasyczny spławik. Ja akurat uwielbiam łowić batem, ale robię to głównie na głębokich łowiskach, a długość kija dobieram tak, by odcinek żyłki pomiędzy spławikiem a szczytówką nie przekraczał 1,5-2 metrów. Wtedy skuteczność zacięcia jest wysoka i operujesz prawie jak przy tyczce :) Jednocześnie nie tracisz czasu na odpinanie elementów, tylko w zależności od wielkości ryby i mocy zestawu lądujesz rybę do ręki, lub podbieraka. Tak łowimy na Północy w głębokich jeziorach, często z pomostów, gdzie często masz pod sobą 4-6 metrów głębokości :)