Autor Wątek: Kołowrotek z wolnym biegiem do wędki Mikado UV 3,30 m  (Przeczytany 6119 razy)

Offline DarkDonkey

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Mam na imię Łukasz :)
Witam :)
W przyszłym roku zaczynam zabawę z method Feeder no i czeka mnie zakup sprzętu.
Dzięki forumowej pomocy z wyborem wędki nie było problemu i padło na Mikado Ultraviolet 3,30 ,.
Teraz mam problem z kołowrotkiem. Chciałbym taki z wolnym biegiem, żeby pasował do wędki i był w cenie +/- 200 zł. Wybrałbym Okumę Travertine jednak nie ma ich już w sprzedaży :(
Zastanawiam się nad Okuma Longbow. Byłby to dobry wybór? Czy macie jakieś lepsze propozycję?

Offline andreas

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kołowrotek z wolnym biegiem do wędki Mikado UV 3,30 m
« Odpowiedź #1 dnia: 31.12.2018, 15:25 »
Na aledrogo masz Okuma Traventine  Baitfeeder FD55, za 209 zł.To dobre kręcioły, kiedyś je miałem, są w porządku.

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 31.12.2018, 15:25 »
Do Mikado UV, ale długości 3,5 używam kołowrotka wielkości max 40!! Wybierając kołowrotek miej na uwadze małe przelotki startowe. To największa wada tych wędek.

Używam do nich https://makarfish.pl/pl/p/Kolowrotek-Mistrall-Energy-Carp-40-7-1-OWC/8560 to bardzo budżetowa propozycja.

Mam dopiero dwa lata, nawet przeglądu i smarowania nie robiłem, a działa. Mam jednak dosyć niskie wymagania co do sprzętu :P Ma działać i tyle...
Paweł.

Offline andreas

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 31.12.2018, 15:32 »
W sklepie Sandacz jest wielkość 30.

Offline DarkDonkey

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31.12.2018, 15:33 »
Do Mikado UV, ale długości 3,5 używam kołowrotka wielkości max 40!! Wybierając kołowrotek miej na uwadze małe przelotki startowe. To największa wada tych wędek.

O przelotkach słyszałem. Jakiej grubości masz żyłkę na zestawie? Ile wchodzi jej na kabłąk kołowrotka? I jak daleko możesz zarzucić koszyk z tymi przelotkami?

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #5 dnia: 31.12.2018, 15:52 »
Okumy z wolnym biegiem, typu Travertine, Tactic, Longbow, Ceymar, Barbarian.... to dokładnie to samo ;)
Zmienili kolorki, korbki, szpule, tu odjęli łożysko, tam dodali. Ten sam kotlet, panierka inna.
Są to wytrzymałe i żywotne maszyny, biorąc pod uwagę cenę zakupu- jest to dobry wybór. Najlepiej kupić w stacjonarnym sklepie, pomacać kilka egzemplarzy i wybrać ten, który najlepiej pracuje, czy też jest najlepiej wykonany. To budżetowe młynki, więc zdarzają się różnice pomiędzy nimi.
Odnośnie wielkości to 30 i 40 mają ten sam korpus, różnicę stanowi szpula i rotor.
Wielkość 40 będzie optymalna do takiej wędki, Okuma nie grzeszy dużą średnicą szpul, więc bez obaw.
Wielkość 55 (lub czasem 45) to przeskok wagowy i sporo większy korpus. Ma to plusy przy dłuższych i silniejszych feederach, ale do wędki 3,3 m będzie to zbyt duży młynek. 
Czesiek

Offline michalryby

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 31.12.2018, 16:03 »
Dosłownie tydzień temu dokonałem zakupu z podobnymi założeniami do twoich - czyli wolny bieg, cena do 200 zł, do wędki Mikado UV. Z tym że UV-ka do której szukałem kołowrotka ma 3,9 m i 120 g cw.
Wybór padł na Okuma Ceymar Baitfeeder 340.

Offline andreas

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 31.12.2018, 16:16 »
To masz wytłumaczone przez fachowca. Bierz Okumę, to kręcioł na lata i gwarancja 5 latek. Jeden woli mniejsze, drugi większe. Jeden brunetki, drugi blondynki, a trzeci rude.

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #8 dnia: 31.12.2018, 16:28 »
O przelotkach słyszałem. Jakiej grubości masz żyłkę na zestawie? Ile wchodzi jej na kabłąk kołowrotka? I jak daleko możesz zarzucić koszyk z tymi przelotkami?

Co do ilości żyłki to ci nie powiem, ponieważ zakupiłem żyłkę 0,23 mm na szpuli bodajże 1000 m. Używając żyłki 0,23 i koszyka do metody 30 gramów osiągam max 75 metrów.

Mam te kołowrotki Mistrala w wielkości 50, ale tu już szpula jest zbyt duża do wielkości przelotek startowych. Przy rzucie nie ma problemów, ale ściągając zestaw czuć bicie na kołowrotku.
Paweł.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #9 dnia: 31.12.2018, 16:30 »

Mam UV 3,5 m + Ryobi Zauber 4000 i żyłkę 30-stkę (bo nie chciało mi się zmieniać) co prawda bez wolnego biegu, ale niepotrzebny mi. Rzucam tym z dobre 50-60 m metodą 40 g + towar, czasem z pva już nieco bliżej. Dobrze sprawdzi się z żyłką 0,22, 0,25 pod metodę.
Na kolejnej mam Travertina 40 i też nie ma do czego się przyczepić. Wielkość 55 np. tactic'a będzie dobra do mocniejszego feederka np cw 120 g i długości 390 cm. Przy cienkich i krótszych blankach słabo to wygląda.   
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #10 dnia: 31.12.2018, 16:50 »
Mam tą wędeczkę :)
Polecę Ci kołowrotek Mikado Extend 6007 który mam na niej założony. Jeśli uważasz, że kołowrotek jest za duży mówi się trudno, ale ja mam go na tej wędce i się sprawuje. Ładnie wyważa zestaw.

Offline DarkDonkey

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 31.12.2018, 17:10 »
Dzięki wszystkim za pomoc!
Skusze się chyba na coś ze "stajni" Okumy. Jeszcze tylko nie wiem na który model dokładnie, ale to oblukam sobie w sklepie lub n targach w Poznaniu :)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #12 dnia: 31.12.2018, 17:21 »
To masz wytłumaczone przez fachowca. Bierz Okumę, to kręcioł na lata i gwarancja 5 latek. Jeden woli mniejsze, drugi większe. Jeden brunetki, drugi blondynki, a trzeci rude.

Chyba kolego się nie ma co rozkręcać, bo Okuma już nie na wszystkie swoje kołowrotki daje 5 lat gwarancji.
W zaszłym roku chciałem kupić w Centrum Wędkarstwa Custom Black i gwarancja tylko 2 lata z ich źródła.

Offline andreas

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 31.12.2018, 17:32 »
Pisałem o Travertine. BynajmniejPrzynajmniej tak było.

Offline andreas

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 31.12.2018, 17:36 »
Custom Black miałem w rękach. Słaby jakby. Odpuściłem.